fredag 2 juli 2010

Smultronmacarons


Bakade lite härligt somriga smultronmacarons idag, mycket goda. Receptet på Macarons hittade jag på Hello Sugars Blogg, http://www.hellosugar.se/2009/11/recept-och-instruktioner-for-macarons/ receptet ser jobbigare ut än vad det är, men de är inte alls svåra att göra. Skall nog röra smeten lite mindre nästa gång, så att den blir lite mer trögflytande än vad den var idag.

Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Rosa pastafärg
Smultronarom (finns att köpa på Borgeby Kryddgård https://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx )

Fyllning:
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 st äggula
2 tsk vaniljsocker
Smultronarom
Rosa pastafärg

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt rosa pastafärg och smultronarom.

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

14. Fyll med valfri frosting och njut!

5 kommentarer:

  1. Åh, alla gör visst macarons just nu. Jag har planerat att prova dessa små söta bakverk under semestern, vilken smak jag väljer har jag inte bestämt än.

    SvaraRadera
  2. Du måste verkligen testa att göra dom, de är kanongoda, nästa vecka tänkte jag testa att göra blåbärsmacroner med citron-lemoncurdfyllning.

    SvaraRadera
  3. De ser jättefina ut =) Smultron låter så gott, måste testa det nån gång. Min favorit just nu är chokladmacarons med ngn bärig fyllning. Det blir supergott =)

    Jag ser fram emot att få se bilder på dina blåbärsmacarons!
    Ha det gott!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  4. Så söta dom är! Jag har aldrig bakat macarons, får prova med ditt recept ovan!

    SvaraRadera
  5. Smultronmacarons lät gott, de måste jag testa nån dag!

    SvaraRadera