onsdag 3 december 2014

Saffransskorpor Saffransbiscotti

Gjorde lite saffransskorpor idag, tokälskar dom, de är så goda och de blir ännu smarrigare om man doppar halva skorpan i choklad :-) . Receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake. 

Saffransskorpor
100 g smör 1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl  sötmandel, grovt hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.( Fast jag gjorde så att jag stötte saffranet i en mortel med en sockerbit, hällde på 1 msk vodka och lät det dra i 15 minuter. Värmde inte saffranet med smöret utan rörde istället sedan ner saffranet i degbunken tillsammans med det smälta smöret och äggen.
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandel och vänd ner det i bunken
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
  8. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

lördag 15 november 2014

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. Vet inte vad priset för saffran är i år, men för några år sedan kostade en påse saffran på 0,5 gram  kostade runt 40 kronor, det året kostade bara saffranet i lussekatterna 80 kronor. Blir allt lite saffransbak till första advent, funderar på saffransbullar fyllda med vit choklad eller mandelmassa. Saffran är egentligen himla gott, ändå använder jag det bara just runt jul, ja det är väl det som gör det så speciellt också, att man inte äter det året om.
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos (Går att utesluta)
1 gelatinblad (går att utesluta)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

tisdag 4 november 2014

Saffransbröd med honung

Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat
Saffransbröd med honung
500 gram vetemjöl
250 gram fullkornsvetemjöl
50 gram jäst
4 dl kallt vatten
1/2 gram saffran, 1 påse
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honung, jag tog flytande honung.

Gör så här:
  1. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Blanda bara ihop och täck bunken med en handduk. Låt stå 1 timme.
  2. Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt det tillsammans med salt och honung i degen.
  3. Knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.
  4. Låt vila 30 minuter i bakbunken innan du bakar ut den.
  5. Forma degen till en stor rund limpa, ev 2 om  du vill ha lite mindre bröd och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme. 
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Smitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter i den i ugnen. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader.
  8. Låt svalna helt innan du skär upp det.

onsdag 24 september 2014

Björnbärspaj med strössel

Bakade lite härligt god björnbärspaj för ett tag sedan när jag hade turen att plocka några liter, blev så gott med vaniljströssel på och en massa vaniljsås :-)
Pajdeg:
150 gr smör
0,75 dl socker
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten


Fyllning: 1 liter färska/frysta björnbär
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl


Vaniljströssel:
100 gr smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop mjöl, socker och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajformen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
  5. Smält smöret till vaniljströsslet. Dra av kastrullen från plattan.
  6. Blanda i socker, vaniljsocker och vetemjöl direkt i kastrullen. Det ska bli en grynig massa. Ha i lite mer mjöl om den är för lös. Ställ vaniljströsslet åt sidan.
  7. Häll björnbären i pajskalet.
  8. Strö ut vaniljströsslet över bären.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Passa så att vaniljströsslet inte blir bränt. Täck med aluminiumfolie i så fall.

söndag 7 september 2014

Vaniljhjärtan


De bakade ju vaniljhjärtan på Hela Sverige Bakar nu i veckan, de är så himla goda men inget man bakar varje dag direkt då de tar lite tid att göra, men det är värt besväret. Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.

Vaniljhjärtan
16 stycken

Mördeg:
4 dl vetemjöl      
1 dl potatismjöl      
3/4 dl socker      
1 äggula      
200 g smör

Vaniljkrämsfyllning:       
1 1/2 dl mellangrädde      
1 äggula      
2 tsk socker      
1 msk potatismjöl      
2 tsk vaniljsocker 

Garnering:       
florsocker 

Gör så här:


  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.

torsdag 10 juli 2014

Blåbärsglass

Glass är ju perfekt nu när det är så varmt ute och blåbär hör ju verkligen till sommaren, tog frysta blåbär men har man färska så är det ju toppen.
 
Blåbärsglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl socker
500 gram blåbär, frysta funkar fint + 1 dl socker

Gör så här:
  1. Häll blåbär och socker i en kastrull, låt detta koka upp och låt sedan småkoka på svag värme i 20-25 minuter. Stavmixa purén och låt den bli helt kallt. Orsaken till att jag kokar den är att det blir en halvtjock sylt som gör att glassen inte blir isig.
  2. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Blanda ner  blåbärspurén i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar. 

onsdag 2 juli 2014

Dulce de leche glass med karamelliserade hasselnötter

Fick ju som jag nämnt tidigare hem tre olika varianter av Dulce de Leche från Pampas Deli , deras Classic och Baking Dulce De Leche har jag testat och nu var det äntligen dags att prova på deras Ice-cream Dulce de Leche.  Ville ha lite mer tuggmotstånd i glassen så därför blandade jag ner lite karamelliserade hasselnötter. Kan jag säga att det blev gudomligt gott :-) , deras Dulce de Leche var kanongod att ha i glass, självklart slank det ner en och annan sked under glasstillverkningen :-) för att göra den extra god som ringlade jag lite Classic Dulce de Leche över. För att få en extra glassig Dulce de Leche sommar så har de nu ett erbjudande där man kan köpa 1 kg ice-cream + 1 burk 450 g classic Dulce de Leche till ett rabatterat pris.

Dulce de leche glass  med karamelliserade hasselnötter
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl muscovadosocker, ljust
2 dl Ice-cream Dulce de Leche från Pampas Deli

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och  mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner  Dulce de Leche i glassmeten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda ner de karamelliserade hasselnötterna innan glassen är helt fryst.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form, varva med de karamelliserade hasselnötterna  och ställ in den i frysen några timmar. 
Karamelliserade hasselnötter
(receptet kommer från Bara en kaka till)

100 g hasselnötter
0,75 dl råsocker
1  rågad tsk flingsalt
0,25 dl vatten

Gör så här:
  1. Rosta hasselnötterna i ca 3-4 min i en torr, het stekpanna. Häll  över dem på en tallrik.
  2. Blanda ner råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan och rör om. Det kommer att koka upp och bubbla, och färgen kommer att gå från ljust gyllene till bärnstensfärgad. Det brukar ta ca 1-2 minuter.
  3. Ta sedan av stekpannan från värmen, rör ner de rostade hasselnötterna och blanda snabbt ihop dem, de stelnar fort.
  4. Häll upp dem på ett bakplåtspapper, platta ut dem något.
  5. När de stelnat helt grovhackar du dom i mindre bitar.

fredag 27 juni 2014

Herrgårdstårta

Det finns 2 tårtor som sambon tokgillar den ena är Budapestrulle och den andra är just denna tårta, Herrgårdstårta eller Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Marängtårta, Margaretatårta och Brittatårta som den också kallas för. Himla god är den iallafall och perfekt att fylla med färska jordgubbar nu när det finns svenska sådana. det går annars att fylla den med tex valfria bär, fruktcocktail, mandarinklyftor, lemoncurdgrädde, hackad Daim, grovt hackad choklad etc. Perfekt tårta om man är många som skall äta då det då bara är att göra 2 långpannor med tårtbotten och lägga ihop med grädde och valfri fyllning emellan.

Herrgårdstårta
14 bitar

Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån

Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)
300-500 gram skivade jordgubbar

Ugn: 150°

Gör så här

  1. Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
  2. Vispa ner en äggula i taget.
  3. Tillsätt mjölken.
  4. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
  5. Vispa till en jämn smet.
  6. Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
  7. Vispa ner resten av sockret.
  8. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
  9. Bred över marängen och strö på mandelspån.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
  11. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
  12. Lossa kakan med en stekspade.
  13. Låt kallna på pappret.
  14. Förvara bottnen under långpannan.
  15. Vid servering: Dela kakan på mitten.
  16. Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.

fredag 20 juni 2014

Jordgubbstårta




Här kommer ett recept på en  mumsig jordgubbstårta fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde, så tokgott. Har med 2 recept på tårtbotten, det första är ett jag använt ofta och det har funkat bra. Det andra är Orsis tårtbotten, första gången jag gjorde den, blev inte så hög som hon brukar få den, med såpass hög att den gick att dela i 3 delar utan problem. Blev en väldigt god och saftig tårtbotten, lite tyngre botten jämfört med de recept jag brukar använda, kommer absolut använda mig av detta recept igen.

Önskar er alla en fortsatt glad midsommar 



Midsommartårta

Ca 10 bitar


Klassisk Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor

Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med

Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös

Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde


Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. 
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. 
  6. Låt kakan vila några minuter i formen. 
  7. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
  8. Lemoncurd: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
  9. Jordgubbsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. 
  10. Mixa jordgubbarna till en puré. 
  11. Blanda purén med sockret och koka upp. 
  12. Ta kastrullen från värmen. 
  13. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. 
  14. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
  15. Montering: Dela tårtbotten i 3 delar. 
  16. Lägg en tårtbotten på ett fat. 
  17. Bred på lemoncurdgrädden. 
  18. Lägg på nästa tårtbotten. 
  19. Bred på jordgubbsmoussen. 
  20. Lägg på sista tårtbotten
  21. Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. 
  22. Vispa grädden till ett fast skum. 
  23. Täck hela tårtan med hälften av grädden. 
  24. Spritsa resten av grädden på sidorna.
  25.  Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket. 

Orsis tårtbotten

4 stora ägg

3dl socker

2msk vaniljsocker

3,5 dl vetemjöl

1,5 dl potatismjöl

75gr smör

0,75dl mjölk

3tsk bakpulver



 Satsen räcker till 24cm formar



Gör så här:

  1.  Smöra och klä bakformen med bakplåtspapper. Sätt en krans av bakplåtspapper i formen för att förhindra att smeten pöser över om den blir hög. Min blev inte högre än vad min form är.
  2. Vispa ägg, vaniljsocker och socker i 5-7 min på hög hastighet. 
  3. Smält smör och blanda i mjölken. 
  4. Mät upp mjölet och sikta ner den tillsammans med bakpulver i en bunke.
  5. När äggen blivit riktigt fluffiga siktar du ner mjölblandningen gradvis och blandar med försiktiga stora rörelser med hjälp av en slickepott. 
  6. Till sist häller du i smör och mjölkblandningen, gradvis under omrörning. Häll i formen  och baka av på 150 grader varmluft eller 165 grader i vanlig ugn, längst ner i 55min-1timme.

(För chokladbotten byter du ut 1dl av vetemjölet mot kakao.)

torsdag 12 juni 2014

Kärleksmums


En absolut favorit här hemma när det gäller mjuka kakor i långpanna är kärleksmums, mockarutor, snoddas eller vad man nu vill kalla dom för. Går fort att baka och är så goda, funkar fint att frysa in med glasyren på, brukar lägga smörpapper/bakplåtspapper mellan kakorna isåfall, tomma godisburkar man brukar kunna få gratis i affären passar perfekt at frysa in dessa kakor i. Se till att ha koll på kakan så att du inte övergräddar den, den får inte bli torr och tråkig.

Chokladkakan
5 st ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl mjölk
 
Glasyr och garnering:
300 gram florsocker
6 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
6 msk kallt kaffe
3msk kakao
Kokosflingor

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
  5. Smält smöret och blanda det med mjölken rör ner det i smeten.
  6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. 
  8. Låt svalna.
  9. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren till en jämn och slät smet.
  10. Bred detta över den fortfarande ljumna kakan.
  11. Strö över kokos.
  12. Låt svalna helt och skär sedan i rutor. Funkar utmärkt att frysa, lägg då bakplåtspapper mellan lagren.

fredag 6 juni 2014

Slutty Brownies

Bakade en riktigt god härligt kladdig browniekaka idag med rejäl chokladsmak, ett måste om man älskar brownies och oreokakor. Passar perfekt ihop med en klick nyvispad vispgrädde. Så tokgott :-)



Kameran krånglade så jag har lånat en bild från Whats Gaby Cooking
 

Slutty brownie

Kakdegen:

115 g smör
2/3 dl farinsocker
1  2/3 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
180 g grovt hackad mörk choklad

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör och socker i tex köksmaskinen eller med en elvisp.
  2. Tillsätt ägget och vaniljsocker.
  3. Tillsätt mjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och den hackade chokladen.
  4. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd form, ungefär som ett A4-papper i storleken.

Kaklagret:
1 paket Oreo kakor

Brownie lagret:

150 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
1 ¼ dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt socker och kakao.
  3. Vispa ihop till en smet.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt salt, ägg, vaniljsocker.
  5. Rör ihop.
  6. Blanda sedan i mjölet. 
  7. Lägg oreokakorna ovanpå kakdegen.
  8. Häll på browniesmeten och grädda i 175 grader ca 30-35 minuter. Browniesmeten skall fortfarande vara lite kladdig.
  9. Låt bli helt kall innan du skär upp den.

onsdag 4 juni 2014

Chokladkolagrottor



Ja här på bloggen har det inte varit mycket aktivitet under det senaste åren, de gånger jag bakat kan jag räkna på ena handens fingrar,  jag har endast bakat lussekatter, kärleksmums och en rabarberpaj sedan sista inlägget här på bloggen, drastiskt nedgång med tanke på att jag tidigare bakade flera gånger i veckan. Men på Pingstafton skall vi döpa vår fjärde son Arvid som föddes precis innan påsk och då måste de finnas lite hembakta kakor, ja under året jag inte bakat har jag faktiskt köpt kakor och tårtor istället för att baka, har helt enkelt tappat lusten att baka, men nu börjar det bli kul att baka igen.
 
Fick nyligen hem lite härligt god Dulce de Leche, dvs kolakräm från Pampas Deli att testa. De har nu tre olika sorters Dulce de Leche i sitt sortiment, Classic, Baking och Ice-cream. Deras Dulce de Leche är färdig kolakräm, dvs du slipper jobbet att koka kondenserad mjölk i 3 timmar, så perfekt och dessutom är deras kolakräm helt tokgod, så härligt len, tjock och mjuk , ja den går att äta direkt ur burken utan några som helst problem :-).  Idag testade jag deras Dulce de Leche Baking, dvs speciellt framtagen för att passa i bakverk som man gräddar i ugnen, den är värmetålig, fast och håller formen. Helt perfekt när jag vill göra chokladkolagrottor då kolakrämen då måste vara fast för att inte flyta ut för mycket. Och det blev toppenbra, kolakrämen håller sig kvar i kakorna, precis som jag ville. Nu gick det inte åt så mycket så jag kommer använda den till många fler kakor och bakverk :-). Pampas Deli stödjer genom försäljning av sin Dulce de Leche Hungerprojektet för att bidra till kampen mot undernäring och kronisk hunger.
 
Chokladkolagrottor
40 stycken
 
4 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 dl snabb marsanpulver 
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
260 g smör
 
Fyllning
Pampas Deli Dulce de Leche Baking

 

Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20-25 lika stora bitar. Vägde mina till 20 gram styck.
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick kolakräm i varje hål.    
  6. Grädda dom mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
  7. Spritsa gärna lite smält vit choklad på kakorna när de svalnat.