torsdag 20 december 2012

Ny Skumtomtefudge

Den första blev ju inte helt lyckad, gjorde en ny omgång igår och nu blev det perfekt, blev som fudge skall  vara, står inget i receptet hur länge den skall koka men jag kokade den till 116 grader. Den här varianten har 100 gram choklad istället för 150 gram. Receptet kommer från Monika Ahlberg. Ja himla gott är det iallafall :-).

Skumtomtefudge


10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

Gör så här
  1. Klipp skumgodiset i bitar. 
  2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Jag kokade det till 116 grader, står inte så i receptet men det funkade bra.
  3.  Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. 
  4.  Häll upp i smord form. Jag smorde ett bakplåtspapper och la i en mindre avlång sockerkaksform, den var kanske på runt 1 liter.,
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.


onsdag 19 december 2012

Polkagrisfudge

Hittade ett recept inne hos Louise´s Spis som jag bara var tvungen att testa nu när jag hade äkta Gränna polkagrisar hemma och så tokgott det blev och sött, sött så näshåren krullar sig,  så klart med allt socker som är i :-) men man behöver ju inte äta 10 bitar på en gång :-D. den är så härligt len, krämig och mjuk, helt perfekt i smaken enligt mig då :-).


Polkagrisfudge
40-50 st

1½ dl grädde
450 g strösocker
150 g smör
2 msk glykos (eller honung)
100 g vit choklad
3 tsk vaniljsocker
35 g krossade polkagrisar
(ev röd hushållsfärg)

Gör så här:
  1. Värm grädde och socker tills sockret lösts. T
  2. illsätt smör och glykos/honung. 
  3. Låt blandningen koka tills den når 116 grader, saknar du termometer så är det tills blandningen klarar kulprovet för en ganska lös kula. Det går rätt snabbt att koka till denna punkt, ca 5-10 minuter.
  4. Ta av blandningen från värmen och rör ner hackad vit choklad och vaniljsocker (och eventuellt några droppar hushållsfärg). 
  5. Vispa fudgen tjock och krämig med en elvisp. 
  6. Rör ner den krossade polkagrisen det sista och häll i en klädd form, ca 20x30 cm. 
  7. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp. 
  8. Dekorera eventuellt med smält vit choklad och skär i bitar.

tisdag 18 december 2012

Mjuk pepparkaka

En kryddstark och saftig sockerkaka med smak av julens alla kryddor, kan inte bli bättre :-). Bröa gärna med krossade pepparkakor det bli himla gott och lingongrädde passar utmärkt till denna kaka.Det kändes som om min form på 1 1/2 liter var för liten för all smet så jag gräddade den i en större som var på 2,5 liter, den finns att köpa på ICA.Kanske funkar fint med en på 2 liter, tänk bara på att fylla formen till max 3/4 delar.

Mjuk Pepparkaka

125 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 msk kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl creme fraiche, funkar lika bra med tex gräddfil eller tjockare yoghurt, jag tog vanilj yoghurt.

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta i äggsmeten.
  5. Blanda i creme fraiche och smör.
  6. Häll i en smord och bröad form, bröa gärna med krossade pepparkakor så blir det ännu godare, min sockerkaksform på 1 1/2 liter kändes för liten för all  smet så jag togen en som var större, tror den var på 2,5 liter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  8. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

måndag 17 december 2012

Vaniljkola med havssalt


Har du inte testat kombinationen söt ljuvlig kola ihop med havssalt så gör det för det är helt underbart tokgott, det söta gifter sig utomordentligt bra ihop med havssaltet. Istället för att hälla ut kolan i en form och skära i bitar så hällde jag kolan i ischokladformar med hjälp av en choklad/knäcktratt, ett oumbärligt hjälpmedel nu när det skall göras julgodis, mycket mindre spill och det går fort och lätt med hjälp av choklad/knäcktratten. receptet hittade jag i GP men det är ursprungligen från Pärlans Konfektyr , måste verkligen köpa deras nya bok

Vaniljkola med havssalt
 Cirka 50 kolor

250 g socker
170 g glykos (finns bl a på apotek men jag köpte min på ICA Focus i Göteborg, finns i kyldisken på bageriavdelningen och kostade inte alls mycket)
80 smör
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
ca 1 dl havssalt att strö över.

Gör så här:
  1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
  2. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. 
  3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
  4. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt vila någon minut och strö sedan över havssaltet. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.

söndag 16 december 2012

Lakritskola eller fudge om man gör rätt

Det här med lakritsfudge är inte min starka sida, jag får inte sådandära god härligt len mjuk fudge som finns att köpa bland lösgodiset utan varje gång jag försöker mig på lakritsfudge så blir det kola av det, iofs tokgod lakritskola med mycket smak av lakrits och det är ju inte helt fel :-) det heller. Ja ni får själva testa och se om ni får fudge eller kola. Men inne hos Hovkonditorn där jag fann  receptet blir det minsann tjusig lakritsfudge.
Lakritskola/fudge

1,5 dl grädde
/ mjölk
1,5 dl socker

2 msk kakao


1 nypa salt

1 msk smör

30-40 st turkisk pepper ( jag tog en hel påse på 150 gram tror jag det var), jag krossade min innan jag hällde ner det i kastrullen.

Gör så här:
  1. Blanda mjölk, socker, kakao, turkisk peppar och salt i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 20 min. 
  3. Rör om ordentligt några gånger under tider. 
  4. Gör kulprovet. Kan du forma smeten till en boll, är den klar. Jag kokade till 120 grader.
  5. Rör därefter ner smör.
  6. Rör smeten blank. 
  7. Häll upp smeten i ganska liten en form med bakplåtspapper. 
  8. Låt stelna.

fredag 14 december 2012

Snöskumsfudge eller Skumtomtefudge


Har länge tänkt testa att göra skumtomtefudge och äntligen blev det av :-), skumtomtar är jag inte så förtjust i men fudgen blev helt tokgott :-, fast nu så använde jag iofs inte skumtomtar utan Haribos nya snöskum, tog framförallt de rosa bitarna som smakar mycket jordgubb och fudgen smakar mycket jordgubb, himla goda och väldigt söta. Fast de blev lite för mjuka, antigen tog jag för mycket snöskum, tog 20 bitar istället för 10 då de är mindre än skumtomtarna och sedan så råkade jag hälla i chokladen redan från början, ja inte vet jag vad felet var men de blev lika goda för de, som riktigt mjuk kola ungefär, väldigt len. Får väl testa och göra dom igen :-)

Snöskumsfudge/ Skumtomtefudge

10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
150 g vit choklad

Gör så här
  1. Klipp skumgodiset i bitar. 
  2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält.
  3. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. 
  4. Häll upp i smord form. 
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.

torsdag 13 december 2012

2 sortes vörtbröd

Bakade två varianter av vörtbröd igår, en snabbvariant på Santa Marias vörtmix, busenkel att göra och en nattjäst variant på bakvört. Min favorit är somn de 2 tidigare åren de brödet med bakvört, fast det var kul att testa på att använda vörtmix på påse och det brödet blev gott det med. Men jag gjorde ett stort bröd och rekommenderar er att göra 2 mindre bröd då det nästan blev för stort och då jäser det inte lika fint på höjden med. Bakvört finns att köpa på ICA Focus i Göteborg, men även hos Alvar&Ivar. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Detta är ett bröd som kan nattjäsa i kylen i och sedan gräddas på morgonen, perfekt för då får man  alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4  små limpor av denna deg. Ja brödet ja är himla gott och smakar mycket.

Vörtbröd på bakvört/ flytande vört
3-4 limpor

Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Gör så här:
  1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
  3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
Deg:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling

Gör så här:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
  2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i 45 minuter..
  4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen
 Vörtbröd med Vörtmix
1 stort eller 2 mindre bröd., rekommenderar att ni gör 2 mindre då det blir ett för stort bröd annars.  

25 g smör
1 dl sirap
1 flaska/burk 33 cl jöl
50 g jäst
1 påse vörtmix (santa maria)
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 0,5 dl russin

Gör så här:
  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och öl. Värm degvätskan till 37 grader. 
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och vörtmixen. Blanda tvä till en slät smet.. 
  3. Tillsätt vetemjöl,rågsikt och ev russin. Blanda i hop till en smidig deg. 
  4. Låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma  till en stor eller 2 små limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.. 
  7. Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter. 
  8. Pensla några gånger under gräddningen med varmt vatten.

söndag 9 december 2012

Lussekatter

Bakade lite mumsiga lussekatter idag, det är ett måste till lucia :-), denna gång använde jag kesella med vaniljsmak :-)
Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och blanda med någon sprit, tex vodkaoch sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt.

Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten 
Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
4 dl mjölk 3% + 1 dl vispgrädde eller 5 dl mjölk 3%
250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med äggblandningen. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag.