måndag 24 september 2012

Pinocciotårta Herrgårdstårta Glömmingetårta


En supermumsig sockerkaks och marängtårta med många namn, den brukar även kallas för tex Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Mammas marängtårta,Birgittatårta .Är man många som skall äta tårtan är det bara att göra 2 långpannor och lägga på varandra. Sedan så är det bara att variera fyllningen efter tycke och smak. Som tex hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor, hackad choklad, färska bär, lemon curd. Denna är fylld med hackad daim.

Pinocciotårta
 ca 12 bitar

Botten
75 gram smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
50 gram mandelspån

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor, hackad choklad, färska bär, lemon curd.

Gör så här
  1. Smörj ett smörgås-eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
  2. Rör smör och socker poröst. 
  3. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. 
  4. Blanda mjölet med bakpulver. 
  5. Rör ner detta och mjölken. 
  6. Bred ut smeten.
  7. Vispa vitorna med sockret till marängsmet. 
  8. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. 
  9. Strö på mandelspån.
  10. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
  11. Låt kakan svalna något.
  12.  Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
  13. Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg på valfri fyllning.
  14. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.

lördag 22 september 2012

Chokladbollar / Delicatobollar


Sönerna har hemma ville ha chokladbollar, ja inte lille Wilhelm förstås :-) så därför passade jag på att testa ett recept på chokladbollar eller de skall påminna lite om Delicatobollar som jag hittade inne hos bloggen Bli min jäst. Blev himla goda, hoppade över momentet att doppa dom i choklad, killarna är otåliga och vill äta dom, sedan så blir det så kletigt  :-), rullade dom istället i pärlsocker och chokladströssel.

Chokladbollar / Delicatobollar

100 g smör (rumsvarmt)
0,5 dl råsocker
1 dl florsocker
3 msk starkt kaffe
4 tsk kakao
2 tsk oboypulver
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn

Mörk choklad
Kokos/pärlsocker/strössel

 Gör så här:
  1. Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
  2. Vispa smör och båda sorterna socker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. 
  3. Vispa tills det blandas.
  4. Tillsätt kakao, oboypulver och vaniljsocker och de finmalda havregrynen. 
  5. Vispa till en fin smet.Ställ in i kylen en halvtimme.
  6. Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
  7. Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
  8. Smält mörk choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
  9. Avsluta med att rulla dem i kokos eller pärlsocker.

torsdag 20 september 2012

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies  är allt himla goda kakor det, här är ett bra grundrecept. Ja sedan är det bara att blanda i vad man själv tycker är gott som tex minismarties, nonstop, hackad vit choklad, rivet apelsinskal, kokosflingor, jordnötter. Dessa blir liksom lite hårda på utsidan och sega inuti.

Chocolate Chip Cookies
24 stycken
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
150 gram mörk choklad, jag använde  70%

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten.

onsdag 19 september 2012

Kärleksmums, Mockarutor eller Snoddas

Ja de smarriga chokladrutorna har många namn, sambon fyllde år igår så därför överraskade jag honom med hans favoritkaka. Perfekt då den går snabbt att göra och det blir många bitar när den görs i långpanna. Brukar dekorera med kokos men man kan ju variera sig och använda tex strössel, färsk riven kokos,kokoschips,  hackad choklad eller daim.

Kärleksmums
30-40 bitar

Botten:
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Glasyr och dekor
100 gram smör
3/4 dl starkt kaffe
4 dl florsocker
3 msk kakao
Kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. 
  3. Smält smöret och blanda det med mjölken.
  4. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål .
  6. Sikta mjölblandningen i äggsmeten växelvis med smörblandningen.. .
  7. Häll smeten i formen, bred ut den och grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 20-25 minuter
  8. Smält smöret till glasyren och rör ner kaffet. Tillsätt florsocker och kakao och vispa till en jämn smet.
  9. Bred glasyren på kakan och strö över kokos. 
  10. Skär kakan i rutor när den stelnat.

söndag 16 september 2012

Toscaäppelpaj

En härligt mumsig äppelpaj med smarrig toscaglasyr och sirapskokta äpplen, kan inte bli godare, dessutom ännu godare nu när det finns svenska äpplen i butikerna.

Toscaäppelpaj
ca 10 bitar

Pajdeg:
125 gram smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
4 äpplen
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca:
100 gram smör
1 dl mörk sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajdeg: Mixa samman ingredienserna till pajdegen. Går lättast i en matberedare.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen.Jag brukar sedan klä kanterna med aluminiumfolie och låta den vila i frysen i 15 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Fyllning: Skala, kärna ur och dela äpplena i småbitar. Lägg detta och övriga ingredienser i en kastrull. Koka under omrörning tills äpplena mjuknat något, ca 3 minuter. Häll blandningen i pajskalet.
  5. Tosca: Blanda ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre ut över äpplena.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 15 minuter. Servera ljummen med tex grädde, vaniljsås eller glass.

torsdag 13 september 2012

Muscovadoglass

Hade kommit halvvägs med glassmeten när jag insåg att vi inte hade knappt hade något strösocker kvar hemma, ja det har aldrig hänt tidigare att vi har haft slut på strösockret, men nu när jag knappt bakat något så öppnar jag inte heller sockerburken utan det är sambon som står för sockerkonsumtionen här hemma i sina flingor och te, smart att inte säga att sockret snart var slut liksom :-), ja nu fick jag ändra mina glassplaner och använda muscovadosocker istället, men det blir ju gott det med, lite mer kolasmak över glassen då.Nu är ordningen återställd, socker finns hemma,jag bakar mera och har stenkoll på sockerburken :-)

Muscovadoglass
1 vaniljstång
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1,5 dl  muscovadosocker

Gör så här:
  1. Häll i vispgrädde, mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 11 september 2012

Cheesecakeglass med brownie och hallonrippel

Tack för alla gratulationer i förra inlägget, kul att ni faktiskt fortfarande läser min blogg det gör mig glad :-). Det är nu dags att damma av min gamla kära glassmaskin igen som har stopp undanstoppad i skåpet en längre tid nu,kan tänka mig att han saknat mig, det gick ju varm ett tag, har precis köpt en ny glassbok med massa goda glassrecept som jag tänkte testa. Men här kommer en gammal favorit.Sedan så är det även dags att starta upp en ny surdeg igen.Den gamla har blivit på tok för sur för att kunna användas. Det är dags att börja baka vårt egna bröd igen. Är suge på ett luftig surdegsbröd med seg hård skorpa.

Cheesecakeglass med brownie och hallonrippel
 2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
200 gram  philadelphiaost
Brownie, valfri mängd

Hallonrippel
200 gram hallon färska/frysta
4 msk socker
1 msk vodka (valfritt) 
Gör så här:
  1. Snabbvariant: Mixa hallon, vodka och socker tills det blir som en juice/sirap: Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Jag silade inte hallonsirapen och märkte inte av kärnorna.
  2. Långsamma varianten: Framförallt viktigt om man använder utländska hallon. Värm hallonen och sockret i en kastrull, låt koka några minuter, blanda i vodkan. Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Låt bli helt kallt.
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med mjölk,grädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten. Vispa upp  philadelphiaost och blanda ner den i smeten.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda  ner browniebitar och hallonrippel när glassen är halvfryst. Börja med browniebitarna och blanda sedan ner hallonrippeln försiktigt, så att smeten liksom bli marmorerad.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du i browniebitarna medan maskinen fortfarande är igång. Varva sedan hallonrippel och glass i en form och ställ in den i frysen några timmar


söndag 9 september 2012

Blåbärsrutor med havresmulor och en lillkille

Nu är jag tillbaka igen :-) orsaken till att det inte blivit så mycket bakande är den lilla kille, under hela graviditeten så har jag som vid mina två tidigare graviditeter inte haft någon som helst lust att äta sötsaker, ja sötsget är som bortblåst och inget smakar då vidare direkt gott, men så fort han kikade ut så var sötsuget tillbaka, 100 gånger värre tyvärr :-) nu när jag ammar. Så nu sitter jag och dreglar över allt gott i baktidningarna oh alla härliga bloggar igen :-D .

Hittade ett recept på blåbärsrutor inne hos Mårtenssons kök som jag absolut bara måste testa. Det blev himla tokgott, älskar när det är en knaprig yta på muka kakor. Går givetvis att använda vilka bär man vill eller värför inte äppelbitar dopade i lite kanel och socker. Använde frysta blåbär, ja inte ger jag mig in i blåbärskogen med en nyfödd :-) och de frysta blåbären vätskade en del så jag gräddade kakan lite längre, kanske runt 45 minuter, då var den helt perfekt, man kan blanda i lite potatismjöl i blåbären om man använder frysta, glömde helt bort det nämligen, då vätskar de lite mindre.

Blåbärsrutor   
125 g smör
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl mjölk
  1. Rör smör och socker tills det är vitt och poröst, tillsätt ägg och rör om.
  2. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. 
  3. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten varvat med mjölken under omrörning.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 25*30 cm.
Fyllning
150 g kallt smör
2 dl socker
2½ dl havregryn
5 dl blåbär (går bra med frysta)
  1. Blanda smör, socker och havregryn i en matberedare och kör till en smulig deg.
  2. Lägg bären i långpannan på äggsmeten och fördela havredegen över.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Jag använde frysta blåbär som vätskade sig en del och gräddade min kaka i närmare 45 mimuter, då blev den helt perfekt.
  4. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar och serverar, gärna med lite vaniljsås eller glass.