Kom helt plötsligt att tänka på marängsviss häromdagen, nu blev det inte så att jag gjorde någon, har nog inte ätit det sedan jag var typ 10 år, men det är himla gott, istället fick det bli lite glass som påminde lite om marängsviss, nämligen bananglass med maränger och chokladkross :-), först funderade jag på vaniljglass, men så ingår ju banan i marängsviss och jag var inte så sugen på att ha bitar av banan i glassen så istället fick det bli bananglass, mumsigt värre :-), för mig som gillar banan.
Bananglass
1,5 liter tror jag det blev på ett ungefär
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3 %
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 msk glukos
1 gelatinblad
1 msk pressad citronsaft
3 mogna bananer
100 gram choklad, tog 70%
Maränger
Gör så här:
- Blanda grädde,mjölk, vaniljpulver och glukos i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
- Lägg gelatinbladet i blött i 5 minuter
- Vispa äggulor och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Blanda ner gelatinbladet.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- Mosa bananerna och blanda ner detta i glassmeten tillsammans med citronsaft.Jag brukar köra bananen i matberedaren så att det blir ett fint mos.
- För att göra glass i frysen: Finhacka chokladen och blanda ner den, Dela marängerna i mindre bitar och blanda ner den.Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen nästan är klar delar du marängerna i mindre bitar och blanda ner dom. Smält chokladen i mikrovågsugnen och blanda ner den i glassmeten, den stelnar väldigt fort så det gäller att röra runt. Jag hällde ner den smälta chokladen i glassmeten när glassmaskinen gick, men då chokladen stelnar så fort den kommer i glassen så fick glassmaskinen fnatt och hade svårt för att röra runt glassen, det fungerar nog bättre att stanna glassmaskinen och röra runt för hand med tex ett slickepott medan du häller i den smälta chokladen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar