måndag 27 februari 2017

Semlor


Bakade lite härligt mumsiga semlor idag. Så gott, passar ju bra nu när det snart är fettisdagen imorgon, självklart skall det vara mycket mandelmassafyllning i :-). Själva mandelmassan gör jag om jag inte har mandelmassa hemma genom att mixa likadelar mandelmjöl och strösocker och blandar i lite äggvita för att få en lagom konsistens. När jag vispar grädden brukar jag trä en lagom stor plastpåse över bunke och elvisp, så slipper man grädde över hela köket :-), grädde har ju verkligen en tendens att skvätta ur bunken när man vispar den.

Semlor
ca 14 st

Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst

Gör så här:

  1. Värm upp mjölken till fingervarmt. 
  2. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.


Andra degen
150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)

Gör så här:

  1. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin.
  2. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. 
  3. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. 
  4. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna på galler under bakduk. Det är bästa att frysa in de du inte skall äta samma dag.

Mandel fyllning
500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g kardemumma (1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g florsocker (1 1/2 dl)
150 g mjölk (1 1/2 dl)

1 l vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.
  2. Vispa grädden lätt och luftig.Klipp ett triangellock med sax. 
  3. Ta ut lite bulle med hjälp av en kniv så att det blir ett lagom stort hål.
  4. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

Nyheter från Cloetta


Är med i Cloettas blognätverk och har fått ännu ett härligt paket med nyheter hem, så mycket gått, Orginal Polly gillar jag och denna nyhet med lakrits, hallon och choklad  var himla god, Kick är en barndomsfavorit, alltid lika goda, förr hette den käck och det är fortfarande det jag kallar den för :-) himla smidigt med käck/ Kick bites i mindre format. Läkerol är något jag ofta köper, framför allt så gillar jag Läkerol Dental, lika gott som godis,lite väl goda ibland så jag äter upp hela asken på en gång :-) , Choko mjölkchoklad gillar jag och köper ofta dessa bland lösgodiset, den nya med mörk choklad på var lika god, om inte ännu godare. De torrostade cashewnötterna med sourcream och onion och fruity bites tänker jag låta någon på jobbet provsmaka då de inte riktigt tillhör mina favoriter, men jag är säker på att de är goda om man gillar dessa smaker.