fredag 24 juni 2016

Jordgubbstårta




Idag är det midsommarafton och givetvis hör en jordgubbstårta till midsommar, fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde, så tokgott. 

Midsommartårta

Ca 10 bitar

Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Lemoncurd:
rivet skal och saft av 2 st citroner
2 dl strösocker
75 g Svenskt Smör
3 st äggulor

Grädde till att blanda den färdiga lemoncurden med

Jordgubbsmousse:
2 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Ev marsanpulver, snabb om moussen blir för lös

Garnering:
500 g jordgubbar
5 dl vispgrädde


Gör så här:

Tårtbotten: 
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. 
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. 
  6. Låt kakan vila några minuter i formen. 
  7. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
Lemoncurd:
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt bli helt kall. Blanda sedan med valfri mängd vispad grädde. .
Jordgubbsmousse:
  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. 
  2. Mixa jordgubbarna till en puré. 
  3. Blanda purén med sockret och koka upp. 
  4. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. 
  5. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén. Om moussen blir för lös blanda ner snabbmarsan till önskad konsistens.
Montering: 
  1. Dela tårtbotten i 3 delar. 
  2. Lägg en tårtbotten på ett fat. 
  3. Bred på lemoncurdgrädden. 
  4. Lägg på nästa tårtbotten. 
  5. Bred på jordgubbsmoussen. 
  6. Lägg på sista tårtbotten
  7. Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. 
  8. Vispa grädden till ett fast skum. 
  9. Täck hela tårtan med hälften av grädden. 
  10. Spritsa resten av grädden på sidorna.
  11. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket. 


onsdag 22 juni 2016

LOPPIblogbag Sommar

Fick hem en ny superfin LOPPIblogbag, denna gång med sommartema, alltid fylld med användbara saker, denna gång innehåll den :

Pink Grapefruit Lip Balm från Burt’s Bee: Denna läppbalsam mjukgör varsamt läpparna och lämnar en god söt smak. Den innehåller 100% naturliga ingredienser. Luktar gott och känns skön på läpparna, en klar favorit.

Kulörtvätt oparfymerad från Grumme: Grumme flytande kulörttvättmedel sensitive innehåller effektiva enzymer som på ett naturligt sätt bekämpar fläckar. Grumme flytande kulörttvättmedel sensitive har låg dosering som skonar miljön. Den är helt oparfymerad. Vi använder ofta Grummes produkter då de är bra för miljön och huden.

Melon Crush från Family Fresh: Family Fresh är ett av de största varumärkena inom duschtvål i dagligvaruhandeln i Sverige och har duschkrämer med härliga dofter för hela familjen. En av de senaste nyheterna är Melon Crush som är en återfuktande och uppfriskande duschgel med en frisk och fruktig doft av söt vattenmelon och en hint av lime. Luktar så gott, vi använder ofta Family Freshs duschcreme 

Aroma Sensation från Softlan: Softlan Aroma Sensation Inner Harmony gör så att tvätten känns mjukare och doftar harmoniskt. Den intensiva och långvariga doften med naturliga eteriska oljor från mandarin och med vanilj ger en behaglig och avslappnande känsla hela dagen. Sofltan sköljmedel gör din tvätt mjuk och behaglig. Använde den när jag tvättade igår, tvätten luktade riktigt gott eteråt och vi brukar ofta köpa just Softlan sköljmedel, kul med en ny doft.

Tandborste från Jordan: Jordan Individual är Sveriges designtandborste som kommer med uppdaterade kollektioner varje år. Årets tema är ”navy” och skandinavisk minimalism. Individual är en billig designpryl för ditt hem men en kvalitetsprodukt som finns i ett brett utbud för att passa din personlighet och stil. Köper ibland deras tandborstar, denna var lagom mjuk för tänderna och tandköttet. Här kan man tävla och designa sin egen tandborste http://www.individualbyjordan.com/

The Swedish One från Ella’s Kitchen: Denna produkt är på tillfälligt besök under våren/sommaren i Ella’s Kitchen sortimentet. Den är fylld med 100% ekologiska ingredienser som blåbär, äpplen, banan och med en liten tvist av vanilj. Kul med en ny smak på deras klämpåsar, den uppskattades hos lillkillen här hemma.

Alvin & gänget -gasen i botten : Följ med dina pälsklädda polare på äventyr i den vildaste Alvin-filmen någonsin! Alvin, Simon och Theodore ger sig denna gång hals över huvud av mot Miami, men hamnar på snart villovägar som tar dem med på helgalna och musikfyllda upptåg. Deras tidigare filmer gillas av barnen här hemma,. denna var med rolig tyckte dom.

onsdag 8 juni 2016

Pinocchiotårta

Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Marängtårta, Margaretatårta och Brittatårta, ja den har många namn men är himla god  och perfekt att fylla med färska jordgubbar nu när det finns svenska sådana. det går annars att fylla den med tex valfria bär, fruktcocktail, mandarinklyftor, lemoncurdgrädde, hackad Daim, grovt hackad choklad etc. Perfekt tårta om man är många som skall äta då det då bara är att göra 2 långpannor med tårtbotten och lägga ihop med grädde och valfri fyllning emellan.

Herrgårdstårta
14 bitar

Botten:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
100 g mandelspån

Fyllning:
3-5 dl vispgrädde (en smaksak hur mycket grädde man vill ha på)
300-500 gram skivade jordgubbar

Ugn: 150°

Gör så här

  1. Botten: Vispa rumsvarmt smör och socker poröst.
  2. Vispa ner en äggula i taget.
  3. Tillsätt mjölken.
  4. Avsluta med mjöl som blandats med bakpulver.
  5. Vispa till en jämn smet.
  6. Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum.
  7. Vispa ner resten av sockret.
  8. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30x40 cm.
  9. Bred över marängen och strö på mandelspån.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 30- minuter.
  11. Lyft kakan ur långpannan och låt svalna.
  12. Lossa kakan med en stekspade.
  13. Låt kallna på pappret.
  14. Förvara bottnen under långpannan.
  15. Vid servering: Dela kakan på mitten.
  16. Vispa grädden .Lägg ihop bottnarna med grädde och skivade jordgubbar emellan.

torsdag 2 juni 2016

Rabarberglass

Rabarberna växer  rejält nu i trädgården, tänkte göra lite rabarberpaj till helgen innan de blir allt för
stora, men vad passar inte bra nu i det fina och riktigt varma vädret vi fått om inte lite svalkande rabarberglass
  Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft  1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen.