torsdag 27 augusti 2015

Gräddtårtor



Har firat lite födelsedagar under sommaren och här hemma är det tyvärr ingen som uppskattar fina sugarpaste tårtor så därför blir det oftast vanliga gräddtårtor, men det är ju trots allt så gott :-) . Dessa är fyllda med glasskräm och hemgjord jordgubbssylt.

Gräddtårta

Tårtbotten
5 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Smöra och bröa en rund form på 22-24 cm. Jag brukar göra en krage med bakplåtspapper för att förhindra att smeten rinner över vid gräddningen. 
  2. Vispa ägg och socker ljust och poröst
  3. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Blanda försiktigt ned detta i äggsmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 min. Öppna absolut inte ugnsluckan de första 20 minuterna. Mot slutet av gräddningen kan man ibland behöva lägga på lite ugnsfolie för att förhindra att tårtbotten blir allt för mörk. 
  6. Låt den svalna en stund innan du stjälper upp den. 

Glasskräm  
2 dl vispgrädde

Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver

Gör så här:
  1.   Gör marsankrämen/vaniljkräm enligt anvisningar på paketet.
  2. Häll ner den ovispade grädden i vaniljkrämen och blanda till önskad konsistens.

Jordgubbssylt
2 l jordgubbar
1 kg Syltsocker

Gör så här:
  1. Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
  2. Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp. Koka i två minuter. 
  3. Tag grytan från värmen, skumma noga. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
  4. Förvara svalt.

tisdag 25 augusti 2015

Äppelpaj med mördegslock

Äntligen kan man snart köpa svenska äpplen i affären, tyvärr har vi ännu inget äppelträd som ger frukt, men om några år kanske. Men nu när det börjar bli säsong för svenska äpplen så kommer det bli många äppelpajer här i huset.

Äppelkaka med botten och lock

Mördeg:
200 gram smör
1 dl socker
1 1/4 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
6 äpplen, tog bara 5 äpplen, beror ju på hur stora du använder.
2 tsk kanel
strösocker, kanske runt 3/4 dl

Gör så här:
  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till mördegen, gör enklast i en matberedare. 
  2. Dela degen i 2 lika stora delar. 
  3. Tryck ut den ena delen i en smord form med löstagbar kant på ca 24 cm i diameter.
  4. Skala och skiva äpplena tunt, vänd dom i kanel och socker.
  5. Häll detta över mördegen.
  6. Lägg på den andra mördegen som ett lock, se till att den går ända ut till kanterna.
  7. Grädda i 175-200 grader i ca 45 minuter. Jag gräddade min längst ner i ugnen.