onsdag 18 februari 2015

LOPPIblogbag Nystart

Fick nyligen hem årets första LOPPIblogbag, himla kul att få dessa :-) , just denna gång fanns massa nyttiga och goda saker, perfekt för en nystart


Blutsaft är ett vegetabiliskt järntillskott som innehåller en speciell typ av järn (järnglukonat) som kroppen lätt kan tillgodogöra sig. Perfekt om man har dåliga järnvärden.

Ekomusli är baserad på ekologiskt odlade ursprungsgrödor såsom dinkel, emmer och nakenkorn. God smak och så är den ju ekologisk, toppen :-)

KidsZoo välsmakande multivitamin som ett tillskott under perioder är kosten inte riktigt fungerar. En nalle om dagen ger barnen en bra dos av de vanligaste vitaminerna. De smakar som godisbjörnar, så dessa var det inte några problem att få barnen att äta, har testat liknande innan, men de har haft en bismak så de har inte gillat dom, bäst att hålla burken långt ifrån dom så att de intet äter upp alla på en gång, det är ju barnsäkert lock, men barn lär sig snabbt att öppna sådana med.

Castus frukstänger är fulla av naturlig energi och passar perfekt som mellanmål. Själv gillar jag inte torkad frukt, men de gick hem hos barnen.

Friggs hälsote Blåbär och Acai är ett rooiboste som är härligt bärigt. Naturligt fritt från koffein och passar därför bra att dricka på kvällen. Luktar och smakar gott av blåbär, men det är sambon som är tedrickare så han får teet.

Friggs klassiska riskakor kommer nu i helt unika tappning: tunna och krispiga med superfrön och naturens egna smaksättare. En av de mest populära smakerna är Chiafrö och Havssalt. Himla gott med saltsmak på dem, klart godkända, dessa kommer jag absolut köpa hem mer av.

Friggs nya vitaminbrus ger en väl sammansatt blanding av vitaminer och mineraler, samtidigt som dryckerna är goda törstsläckare. Perfekt på eftermiddagen när blodsockret dippar. God smak, men vet ännu inte om de har någon effekt.

måndag 16 februari 2015

Semlor




Imorgon är de ju fettisdagen, knappast någon missat då tidningarna är fulla med semmelrecept och det har funnits semlor att köpa sedan innan jul. Här är semlor gjorda på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar.  Vore kul att testa den årets nykomling på semmelfronten semmelwrap, vet inte om de finns att köpa i Göteborg, så jag får kanske försöka ta och göra egna :-), det finns ju en mängd olika recept på det har jag sett.
 
Karlsbaderdeg
12 stora bullar

25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken. 
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. 
  3. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
Mandelfyllning:
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens

Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.

Vanlig mandelfyllning:
Vill man så kan man ju istället för ovanstående mandelfyllning, riva mandelmassa på rivjärnet som man blandar med inkråmmet från bullarna och blandar med mjölk eller grädde till en lagom konsistens.

Gör så här:
  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite innanmätet ur underdelen. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
  4. Vispa grädden tjock.
  5. Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
  6. Spritsa på grädden.
  7. Lägg på locket.
  8. Pudra med florsocker

torsdag 12 februari 2015

Geléhjärtan

Geléhjärtan

 

Varför inte tillverka lite egna geléhjärtan lagom till Alla hjärtans dag :-) , som form till dessa så använder jag en silikonform med hjärtan.

Geléhjärtan
ca 20 stycken

6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
några droppar flytande arom,
tex hallonarom som jag köpte på Panduro
några droppar röd karamellfärg
En silikonform av något slag

Gör så här:
  1. Olja in formarna, och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Blanda glukos, socker och vatten, och koka tills det håller 122 grader.
  3. Smält gelatinet i  2 msk nytt vatten på låg värme, det får absolut inte börja koka. 
  4. Rör ner i sockerlagen, tillsammans med arom och färg.
  5. Låt det svalna tills temperaturen sjunkit till 70 grader, fast jag fyllde min form direkt och det funkade fint. 
  6. Häll upp i formarna, och ställ i rumstemperatur över natten. 
  7. Doppa dom i  strösocker. Vill du ha surt godis kan du blanda lite citronsyra i sockret du rullar i.Vill du inte ha på strösocker bör du pensla dom med lite olja för att de inte skall klibba ihop.