fredag 30 januari 2015

Chokladbollar eller havrebollar





Sonen skall ha 7-års kalas till helgen, hela klassen är bjuden så det lär gå åt en och annan chokladboll även om nu inte hela klassen kanske kommer, dessa tycker jag är himla goda och det funkar utmärkt att frysa in.

Havrebollar
60 stycken
 
12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos

12 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet (fast jag använde kallt kaffe)

Gör så här:



  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

tisdag 20 januari 2015

Chokladkaka


En smarrig chokladkaka är aldrig fel, eftersom jag tokgillar glasyr så gjorde jag dubbel sats :-)

Chokladkaka:
2 dl mjölk
4 msk kakao
1 dl socker
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
25 g smält smör eller margarin
1 msk kallt kaffe
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor

Ugn: 175°

Gör så här
  1. Blanda mjölk, kakao och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
  2. Rör smör och 1 1/2 dl socker poröst. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning
  4. .Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med chokladsmeten.
  5. Häll i smord och bröad form, när jag gör chokladkakor bröar jag med kakao, som rymmer 1,5 L och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter. 
  6. Låt svalna.
  7. Rör ihop glasyren och bred på kakan.
  8.  Strö över kokos.