lördag 15 november 2014

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. Vet inte vad priset för saffran är i år, men för några år sedan kostade en påse saffran på 0,5 gram  kostade runt 40 kronor, det året kostade bara saffranet i lussekatterna 80 kronor. Blir allt lite saffransbak till första advent, funderar på saffransbullar fyllda med vit choklad eller mandelmassa. Saffran är egentligen himla gott, ändå använder jag det bara just runt jul, ja det är väl det som gör det så speciellt också, att man inte äter det året om.
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos (Går att utesluta)
1 gelatinblad (går att utesluta)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

tisdag 4 november 2014

Saffransbröd med honung

Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat
Saffransbröd med honung
500 gram vetemjöl
250 gram fullkornsvetemjöl
50 gram jäst
4 dl kallt vatten
1/2 gram saffran, 1 påse
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honung, jag tog flytande honung.

Gör så här:
  1. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Blanda bara ihop och täck bunken med en handduk. Låt stå 1 timme.
  2. Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt det tillsammans med salt och honung i degen.
  3. Knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.
  4. Låt vila 30 minuter i bakbunken innan du bakar ut den.
  5. Forma degen till en stor rund limpa, ev 2 om  du vill ha lite mindre bröd och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme. 
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Smitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter i den i ugnen. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader.
  8. Låt svalna helt innan du skär upp det.

LOPPIblogbag Gravid & Baby

Jag hade turen att få Loppis LOPPIblogbag Gravid & Baby hemskickat, de delas ut till olika bloggare och just denna blogbag passar utmärkt nu när lillfjant är 6 månader. 

Folksam Barnkit – ett praktiskt litet kit som är perfekt att ha med sig i bilen eller i väskan. Kitet innehåller bland annat plåster som är vattenavisande, skavsårsplåster, brännsårsplåster, solskyddskräm med mera. Denna kommer jag ha i skötväskan, perfekt om det händer något när vi är ute.Saknat just ett sådanthära kit att ha med mig som är lagom stort och inte tar så stor plats.

ACO Minicare Baby Mousse Wash – en extra mild och skonsam rengöringsmousse med glycerol, som även kan användas utan vatten, anpassad till babyns ömtåliga hud. Moussen rengör hud och hår utan att torka ut. Moussen har ett hudnära pH och är fri från konserveringsmedel, färgämnen, mineraloljor och parfym. Har testat och denna kommer jag absolut köpa fler gånnger, perfekt till minstingens känsliga hy.

ACO Minicare Baby Oil – en särskilt utvecklad olja för bebisens ömtåliga hud. Oljan återfuktar och gör huden mjuk och len. Kan användas i badvatten eller direkt på huden exempelvis vid babymassage. Oljan är såklart fri från konserveringsmedel, färgämnen, mineraloljor och parfym. Perfekt att smörja in efter lillfjant efter badet och även på 2-åringen när han blir torr i huden.

Haklapp från Bambino Lillfjant dreglar som en tok och denna är helt perfekt då den skyddar hans klädr från att bli allt för blöta.

Rabatt på Inotyol – hela 70% rabatt på denna salvan hos Apotea.se, alltid ett riktigt bra erbjudande. Inotyol är en salva som lindrar och skyddar huden när den är röd och irriterad. Receptfri salva, 50 gram i en tub. Bra mot eksem, ulcera, icke infekterade dermatoser, erytem och brännskador. Den enda salvan jag använt till mina 4 barn, perfekt när de blivit röda i rumpan, både läker och skyddar, skulle aldrig byta den mot en annan salva.

Vanish Oxi Action Crystal White Pulver – provpåse på vanish tvättmedel, som tar bort fläckar och håller dina vita kläder så vita som möjligt. Den speciella formeln innehåller aktivt syre. När den blandas med vatten friges tusentals syrebubblor som trängs djupt ner i plaggets fibrer och lyfter därmed ut fläcken. Detta pulver innehåller aktivt syre som tar bort alla sorters fläckar, både de synliga och de som kan vara svårare att se. Parfymfria, miljömärkta och rekommenderas av Astma och Allergiförbundet i Sverige. Vad skall jag säga, vi är storförbrukare av vanish :-)

LOPPImagasin – i det nya numret av detta magasin berätta Anitha Schulman om det nya livet som tvåbarnsmamma, vi får följa med till förlossningen, vi retropysslar till bebisen, bakar smarrig fika och så bjuder vi på vinstregn med priser för ett värde över 10 000 kr!