onsdag 24 september 2014

Björnbärspaj med strössel

Bakade lite härligt god björnbärspaj för ett tag sedan när jag hade turen att plocka några liter, blev så gott med vaniljströssel på och en massa vaniljsås :-)
Pajdeg:
150 gr smör
0,75 dl socker
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten


Fyllning: 1 liter färska/frysta björnbär
0,75 dl socker
3 msk potatismjöl


Vaniljströssel:
100 gr smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop mjöl, socker och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajformen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
  5. Smält smöret till vaniljströsslet. Dra av kastrullen från plattan.
  6. Blanda i socker, vaniljsocker och vetemjöl direkt i kastrullen. Det ska bli en grynig massa. Ha i lite mer mjöl om den är för lös. Ställ vaniljströsslet åt sidan.
  7. Häll björnbären i pajskalet.
  8. Strö ut vaniljströsslet över bären.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Passa så att vaniljströsslet inte blir bränt. Täck med aluminiumfolie i så fall.

söndag 7 september 2014

Vaniljhjärtan


De bakade ju vaniljhjärtan på Hela Sverige Bakar nu i veckan, de är så himla goda men inget man bakar varje dag direkt då de tar lite tid att göra, men det är värt besväret. Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.

Vaniljhjärtan
16 stycken

Mördeg:
4 dl vetemjöl      
1 dl potatismjöl      
3/4 dl socker      
1 äggula      
200 g smör

Vaniljkrämsfyllning:       
1 1/2 dl mellangrädde      
1 äggula      
2 tsk socker      
1 msk potatismjöl      
2 tsk vaniljsocker 

Garnering:       
florsocker 

Gör så här:


  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.