onsdag 27 februari 2013

Skumraketer Mums-Mums eller skumbollar.

Har man en massa äggvita över så är det perfekt att göra lite skumraket. Eller mums-mums, skumbollar, gräddbullar eller vad man nu brukar kalla dom för, himla tokgoda och de går utmärkt att frysa. Jag använde mig utav Agar-Agar när jag gjorde dom men det skall fungera lika bra med gelatin som är lättare att få tag på, Agar-Agar hittade jag i hälsokostaffären.

Skumraketer
25 stycken

100 gram vatten
3 gram Agar-agar eller gelatinpulver
440 gram socker
100 gram glykos
220 (7-8 stycken) gram äggvita

Till doppning
500 gram mörk choklad
250 gram kokos

Gör så här:
  1. Blanda vatten och agar-agar i en kastrull. Sjud försiktigt till agarn har löst sig.
  2. Blanda samman socker och glykos och rör ner detta i kastrullen. Koka blandningen till 112 grader. Rör emellanåt.
  3. Vispa under tiden upp äggvitan till hårt skum.
  4. Strila försiktigt ner den varma blandningen i äggviteskummet under vispning. Vispa på låg hastighet tills det svalnat något och har en spritsbar konsistens. Detta tar ca 10 minuter.
  5. Sätt en rund tyll på ca 18 mm i diameter på en spritspåse.
  6. Spritsa på plåt med bakplåtspapper. Varje raket ska vara 10-12 cm lång och väga 30 gram.
  7. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
  8. Smält mörk choklad till 45 grader.
  9. Ta ut raketerna ur frysen och doppa dom i chokladen och rulla dom sedan i kokosflingorna.
  10. Sätt i kyl och låt dom stelna.

söndag 24 februari 2013

Apple Pie Glass

Hade lite överbliven philadelphiaost i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra med, men så hittade jag ett recept på äppelkaksglass i Elisabeths Johanssons bok om Glass. Givetvis måste detta testas, fast med lite justeringar då jag vill ha en sjuden glassmet att köra i glassmaskin samt att jag ville få användning för mina havrekakor. Men lägger även in recept för de som inte har glassmaskin. Glassen ja, det blev helt tokgod, påminner verkligen om äppelkaka, underbart gott helt enkelt, en av mina absoluta favoriter. 

Äppelkompott
2 äpplen
3 msk vatten
3 msk strösocker
0,5 tsk malen kanel

Gör så här:

  1. Skala och skär äpplena i tärningar. 
  2. Koka äppelbitarna i vatten och tillsätt sockret. Sjud tills de blivit mjuka.
  3. Dra av från plattan och rör ner kanelen. Låt bli helt kylskåpskallt.

Färskostglass
200 g Philadelphiaost/färskost
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
 

Gör så här: 
  1. Häll mjölk, vaniljpulver och grädde i en kastrull och koka upp detta, ställ det åt sidan.  
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.  
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4.  Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, vispa i  Philadelphiaost och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. 
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  6. För att göra glass i glassmaskinen så följ din glassmaskins instruktioner. 
  7. När glassen är klar så varvar du glass, äppelkompott och smulade havrekakor i en frystålig burk. Ställ den i frysen för att bli helt fryst
Här hittar du receptet på havrekakor. Det går åt ungefär 8 kakor.  Men man kan ju använda sina favoritkakor, tex drömmar, havreflarn, mördegskakor osv eller så gör man lite vaniljsmulor enligt följande recept:

Vaniljsmulor
37,5 g smör, skuret i tärningar
1 dl vetemjöl
0,25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

  1. Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt under tiden ugnen på 175°C.
  3. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.
  4. Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten. Krossa smulorna om de flutit ihop.

Vill du göra glass utan glassmaskin så följer du detta recept istället:

Färskostglass

200 g Philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljsocker
0,5 krm salt
3 dl vispgrädde

Gör så här: 

  1. Vispa ihop Philadelphiaost, äggulor och strösocker. 
  2. Tillsätt vaniljsocker .
  3. Vispa upp grädden och vänd ner i smeten.
  4. Vispa äggvitan i en separat skål och vänd ner den.
  5. Varva färskostglass, äppelkompott och smulade havrekakor i en frystålig burk och ställ in i frysen för att bli helt fryst.

fredag 22 februari 2013

Havrekakor

Bakade lite härligt goda havrekakor idag, fast jag är inte helnöjd, letar efter ett recept som ger lite mer sprödare kakor, , men de här var himla goda de med.Kanske man skulle testa med lite mindre mjöl och havregryn i degen. Gjorde dessa framförallt för att kunna smula ner i min äppelglass och äppelkaksglass :-). Saknar verkligen min systemkamera, märker hur mycket sämre bilder det blir med min gamla kompaktkamera, framförallt när jag tar kort på barnen, så ett nytt objektiv måste snarast införskaffas.

Havrekakor
30-40 stycken
 
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt 


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Rör samman smör och strösocker.
  3. Rör ner de övriga ingredienserna och blanda samman till en deg.
  4. Rulla ut degen och dela den i 40 bitar. Gjorde större kakor så jag fick nog runt 30 stycken.
  5. Rulla bitarna till runda kulor och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
  6. Tryck till kakorna med en gaffel. De flyter inte ut..
  7. Sätt in i ugn och baka kakorna cirka 10-15 minuter.

onsdag 20 februari 2013

Pannkaksmuffins

De här pannkaksmuffinsen har jag gjort tidigare, himla goda och perfekt då man slipper stå och steka en massa pannkakor, de blir som miniugnspannkakor. Och snyggt att servera dom in portionsform. Denna gång mjölade jag formarna och då släppte pannkakorna ur formarna utan problem. Blir säkert tokgott om man blandar ner lite äppelbitar blandat med kanel,mosad banan,  blåbär eller hallon, skinka, bacon eller kasslertärningar. Använde en muffinsplåt för stora muffinsar och då blev de 12 stycken, 6 på varje plåt.

Pannkaksmuffins
12 stycken


3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg

 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smörj en muffinsplåt med smör och mjöla med mjöl, de lossnar mycket lättare då.
  3. Blanda samman vetemjöl, salt och vaniljsocker. Vispa ner mjölken, lite i taget.  
  4. Vispa ner äggen och blanda till en slät smet.
  5. Häll smeten i muffinsformarna. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min.
  6. Serveras med lite färska bär, lite god hemkokt sylt och kanske lite vispgrädde.

måndag 18 februari 2013

Ananaspaj


Ananaspaj är himla gott, har ätit det många gånger men inte gjort det själv tidigare. Jag har gjort liknande paj  fast på bär som tex jordgubbar, himla gott det med. Gjorde 1,5 sats av detta recept då min pajform var större än 24 centimeter. Perfekt med lite vaniljglass  till eller lättvispad grädde. Och så har objektivet till min systemkamera slutat funka, mindre kul, så nu måste jag använda min gamla lilla kompaktkamera tills jag skaffat ett nytt objektiv. Frågan är bara vilket som är det bästa för min Canon Eos 500D. Tar ju mest kort på barnen och det jag bakar och lägger in i bloggen. 


Ananaspaj
 
Pajbotten:
150 g smör, smält

1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 

Fyllning:
1 ägg
2 dl lättcrème fraiche 
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 stor burk krossad ananas, (tror min var på runt 435 gram, väl avrunnen, hällde min i en finmaskig sil och pressade ut vätska med en sked)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg.
  3. Tryck ut i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
  4.  Rör ihop ägget, lättcrème fraiche, socker och vaniljsocker. 
  5. Blanda i väl avrunnen, krossad ananas. 
  6. Häll fyllningen i pajformen. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
  8.  Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde.

lördag 16 februari 2013

Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är himla gott och passar perfekt nu när det varit alla hjärtans dag . Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.

Vaniljhjärtan
16 stycken

Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
1 äggula
200 g smör
 
Vaniljkrämsfyllning:
1 1/2 dl mellangrädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker 
  
Garnering:
florsocker 

Gör så här:
  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.

torsdag 14 februari 2013

Yoghurtglass med mango

Har inte gjort glass på yoghurt tidigare, har varit rädd för att det skulle bli isigt och smaklöst, men oj så fel man kan ha, det blev riktigt gott, trots att den varken innehåller äggulor eller vispgrädde, men sedan så gillar jag ju mango också :-). Måste allt ta och göra lite yoghurtglass med citron också. De söta glassbägarna kan man köpa inne hos Style& Funstuff, perfekta till tex barnkalaset.

Mangoglass på yoghurt
5 dl yoghurt 10% tex turkisk eller grekisk yoghurt
250 gram mango, använde fryst
2 dl socker

Gör så här:
  1. Tina mangon om den är fryst, mixa den till en slät pure i mixern.
  2. Blanda mangopuré, socker och yoghurt.
  3. För att göra glass i frysen:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  4. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. 

tisdag 12 februari 2013

Amerikanska pannkakor och pannkaksdagen





Idag är det inte bara fettisdagen utan även internationella pannkaksdagen vilket givetvis måste firas med lite nygräddade amerikanska blåbärspannkakor med lättvispad grädde, tokgott :-), semlan den spar vi till en annan dag :-). ser nu när jag läser receptet igen att jag missade att hälla i bikarbonat, men det gjorde inget, för pannkakorna blev lika goda för det. 



Amerikanska blåbärspannkakor.
3 dl vetemjöl

1 msk socker

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

3 dl filmjölk eller naturell yoghurt

1 msk flytande smör

1 ägg

1 paket blåbär

2 msk flytande smör, till stekning


Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke.
  2.  Rör ner filmjölk eller yoghurt, ägg och smält fett, det blir en ganska tjock smet. 
  3. Smält lite smör i en stekpanna. Klicka ut smeten och bred ut den lite. Strö över några blåbär på varje pannkaka innan smeten hinner stelna.   
  4. Grädda på ganska svag värme. 
  5. Vänd pannkakorna när de jäst upp och ytan börjat stelna och blivit porig. 
  6. Servera med blåbär och lite lättvispad vispgrädde. Tokgott :-) 

söndag 10 februari 2013

Muffinssemlor och paket från Arla


 Bilden är lånad från Arla
Fick ett härligt paket hemskickat från Arla i veckan, det  innehöll ett rejält och stort förkläde, muffinsformar i silikon, rabattcheck och deras senaste kokbok Arla Köket söndag, där det bjuds på allt från frukost, brunch och fika till smarriga efterrätter och långkok, fanns massa gott som jag kommer att testa i den kokboken. Tack Sara och Malin för det fina paketet. Muffinsformarna var himla söta så de måste jag snarast testa att provbaka i. Fick även med ett extra recept som passar fin, fint nu inför semledagen, nämligen muffinssemlor, då vi redan ätit oss mäta på semlor i helgen så har jag inte ännu hunnit testa detta recept, men kommer garanterat att göra det för hur gott låter det inte med muffins fyllda med mandelmassa och vispgrädde, precis som en vanlig semla, fast den går så mycket fortare att göra.

Muffinssemlor
12 stycken

125 g Smör rumsvarmt
1 dl strösocker
3 st ägg
1 1⁄2 dl Kesella
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma

Fyllning
 inkråm från muffins
!⁄2 dl mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
 florsocker


Gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 200°. Ställ 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. 
  2. Vispa smör och socker poröst. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. 
  4. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma. 
  5. Rör ner det och kvarg i smeten. 
  6. Klicka ut smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. 
  7. Låt kallna på galler. 
  8. Skär av ett lock på varje muffins. 
  9. Gröp ur lite inkråm ur muffinsen och blanda med mjölk och riven mandelmassa. 
  10. Fyll muffinsen med blandningen. 
  11. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje muffins. 
  12. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

lördag 9 februari 2013

Semlor

Det är ju fettisdagen på tisdag, knappast någon missat då tidningarna är fulla med semmelrecept och det har funnits semlor att köpa sedan i julas. Tjuvstartade det redan idag genom att baka lite härliga tokgoda semlor. Gjorde det på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar.  Testade en ny variant av mandelfyllning från Helene Johanssons bok Sötebröd från Brunkebergs bageri, himla god. 

Karlsbaderdeg
12 stora bullar

25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i mjölken. 
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. 
  3. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
  6. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  10. Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
Mandelfyllning:
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens

Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.

Vanlig mandelfyllning:
Vill man så kan man ju istället för ovanstående mandelfyllning, riva mandelmassa på rivjärnet som man blandar med inkråmmet från bullarna och blandar med mjölk eller grädde till en lagom konsistens.

Gör så här:
  1. Skär av ett lock på varje bulle.
  2. Gröp ur lite innanmätet ur underdelen. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
  4. Vispa grädden tjock.
  5. Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
  6. Spritsa på grädden.
  7. Lägg på locket.
  8. Pudra med florsocker

torsdag 7 februari 2013

Jordgubbsglass

Gjorde lite härlig jordgubbsglass i veckan, sambons absoluta favoritsort, tyvärr är det inte jordgubbstider nu och jag har tyvärr inte heller  lyxen att ha svenska jordgubbar i frysen så det fick bli frysta från affären. Längtar tills sommaren då jag kan göra jordgubbsglass på svenska smakrika jordgubbar, då kommer jag göra jordgubbsglass med jordgubbsrippel :-) eller med lite hackad vit choklad i . Men det blev ändå jordgubbssmak med de frysta jordgubbarna, tokgott med lite chokladsås på. Jag använde mig utav Angelas  grundrecept på vaniljglass. Men gjorde en sjuden smet till 85 grader.

Jordgubbsglass
 2,5 dl mjölk 3%
2,5 dl vispgrädde, 40%
2 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver 
250 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Häll mjölk, vaniljpulver och grädde i en kastrull och koka upp detta, ställ det åt sidan. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Mixa jordgubbarna till en pure och blanda ner detta i glassmeten. 
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  7. För att göra glass i frysen:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. 
Man kan också göra glassmeten enligt detta tillvägagångssätt:

Gör så här:
1.
Blanda mjölk, vaniljpulver och grädde i kastrull och låt sjuda ordentligt på medelvärme medan du rör om 
2.Blanda ägg, och socker i en bunke, vispa pösigt. 
3.Häll ner den varma mjölk/gräddblandningen i äggsmeten.
4.Mixa jordgubbarna till en pure och blanda ner detta i glassmeten.
5.Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
6.För att göra glass i frysen:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
7.För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin

tisdag 5 februari 2013

Solskensorbet

Sorbet hör inte till mina absoluta favoriter, brukar sällan köpa det eller göra sorbet själv, men oj så gott sorbet faktiskt kan vara, den här blev härligt len  med en perfekt balans mellan apelsin och banan, jag fick tag på stora, saftiga och smakrika apelsiner vilket gjorde den riktigt god.Den blev inte alls så där isig som jag var rädd för att den skulle bli. Detta är ett recept som jag testar för Angelas glassbok.



Solskenssorbet
4 apelsiner
2 mogna bananer, medelstora
1.5 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

  1. Pressa apelsinerna och häll det och fruktköttet i en kastrull tillsammans med sockret. 
  2. Koka upp detta så att strösockret löser upp sig. 
  3. Mixa bananerna till mos. 
  4. Häll detta i kastrullen med apelsinsaft. Kör med ett stavmixer så att det blir till en slät smet. Är banansmaken för stark, tillsätt lite mer vatten. 
  5. Låt smeten bli helt iskall i kylen. 
  6. För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. För att göra glass i glassmaskin: 
  7. Följ instruktionerna för din glassmaskin.  När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.

lördag 2 februari 2013

Morotsglass


Det andra receptet jag testade för Angelas glassbok var morotsglass, helt sjukt gott, en glass helt i min smak, påminner om morotskaka, inte helt fel :-), serverade dom ihop med havreflarn, perfekt kombination. Skriver 2 tillvägagångssätt på glassmet, ett helt enligt Angelas recept och ett så som jag brukar göra glassmet. Skall ta och göra glassmet enligt de 2 olika tillvägagångssätten och jämföra hade jag tänkt, för att se vad skillnaden blir.

Morotsglass



4 dl vispgrädde

1 1/2 dl socker

2 ägg

3 kryddmått kanel

3 kryddmått kardemumma

3 kryddmått ekologiskt vaniljpulver

2 medelstora morötter



Gör så här:

  1. Låt grädden sjuda i kastrull.
  2. Blanda ägg och socker i bunke tillsammans med vanilj, kardemumma och kanel. 
  3. Blanda samman grädden med de övriga ingredienserna.skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något. Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt och smidigt att få en slät puré. 
  4. Blanda samman med de övriga ingredienserna. Smaka av. Öka på någon av de tre kryddorna om du vill att någon smak skall vara mer framträdande. 
  5. Låt glasen bli helt iskall i kylen. 
  6. För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. För att göra glass i glassmaskin: 
  7. Följ instruktionerna för din glassmaskin.  När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.



Alternativ 2, sjuden glassmet till 85 grader:


Gör så här:

  1. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något. Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt och smidigt att få en slät puré. 
  2. Koka upp grädden och ställ den åt sidan. 
  3. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  5. Tillsätt kryddorna.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. 
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  8. För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.  När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.