söndagen den 29:e april 2012

Tekakor


Nybakade tekakor är så gott med bara lite smör eller några skivor lagrad ost, fast kanske inte så nyttigt, för att göra dom lite nyttigare så använde jag dinkelmjöl, fiberhavregryn och kruskali, lika goda ändå.  Jag brukar frysa in de som inte skall ätas samma eller nästa dag.

Tekakor
10  stycken

5 dl mjölk
4 dl fiberhavregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 smör
25 g färsk jäst
6 dl spelt/dinkel siktat mjöl
2 dl kruskali

  1. Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap.
  2.  Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter. 
  3. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
  4. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
  5. Tillsätt mjöl och kruskali lite i taget tills det blir en lös deg.
  6. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
  9. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

fredagen den 27:e april 2012

Gammaldags sockerkaka



Hade en burk Smetana hemma med sista utgångsdatum idag  och vad passar då inte bättre än att baka en sockerkaka på den. Ja sambon blev glad då han föredrar klassiska bakverk som en helt vanlig enkel sockerkaka utan krusiduller  framför lite mer avancerade bakverk. Budapestrulle, kärleksmums, nöttoppar och vanlig äppelpaj är andra favoriter. Kanske skulle slå till på stort och göra en Budapestrulle till Valborg :-)

Gammaldags sockerkaka
2 st  ägg
2 dl  socker
3 dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl  grädde, surnad grädde eller crème fraische 40%
citronskal, rivet, från 1 citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175grader. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt och ljust
  3.  Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten
  4.  Blanda ner grädde och citron.
  5. Smörj och bröda sockerkaksform på  1 1/ 2 liter, och häll i smeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  7. Vänta några minuter och stjälp sedan upp sockerkakan på en tallrik, låt svalna under sockerkaksformen.

onsdagen den 25:e april 2012

Kokossockerkaka


    
En härligt saftig sockerkaka med kokos i, en av mina favoriter :-), kanske beror det på att jag älskar kakor med kokos i :-D


Kokossockerkaka
150 g smör
100 g kall mjölk
250 g strösocker
3 ägg
90 g vetemjöl
10 g bakpulver
10 g vaniljsocker
150 gram riven kokos

Gör så här:
  1. Smält smöret och blanda ner mjölken.
  2. Vispa socker och ägg pösigt och vitt.
  3. Tillsätt mjölkblandningen under omrörning.
  4. Blanda mjöl, bakpulver ,kokos och vaniljsocker i en separat bunke.
  5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör inte för mycket.
  6. Smöra och bröa eller mjöla en sockerkaksform, ca 1 1/2 liter.
  7. Häll i smeten och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  8. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig, känn efter med en sticka.
  9. Låt kakan stå några minuter. Vänd sedan upp den på ett fat eller en skärbräda, men låt den svalna under formen.

söndagen den 22:e april 2012

Amerikansk äppelpaj


En härligt mumsig amerikansk äppelpaj, en sådan som Farmor Anka brukar göra :-), rejält med äpplen och en härligt pajlock ovanpå, kan inte bli godare. En bit ljummen äppelpaj med vaniljsås eller vaniljglass är aldrig fel :-). Använd gärna fasta, syrliga äpplen som Granny smith eftersom de håller formen och gör att kakan inte blir allt för söt. Receptet är hämtat ur boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Bakverk från Hummingbird Bakery i London. 

Amerikansk äppelpaj

Pajdeg (du behöver 2 stycken):
 260 gram mjöl
1/2 tsk salt
110 gram rumsvarmt smör
2 msk vatten

Pajfyllning
150 gram smör
3 tsk malen kanel
1 ½ kg gröna äpplen, skalade, urkärnade och skurna i medeltjockna skivor.
200 gram strösocker

Dekorering:
1 ägg blandat med lite mjölk
Strösocker

Gör så här:
  1. Du behöver göra 2, en till botten och en till locket.
  2.  Lägg mjöl, salt och smör i en bunke och vispa samman med en elvisp på lägsta hastighet tills det får en gryning konsistens. 
  3. Tillsätt sedan en matsked vatten och vispa till den blandats in. 
  4. Tillsätt ytterligare en matsked vatten och vispa tills degen är slät och mjuk. Tillsätt lite mer vatten om den känns för torr, vilket jag fick göra. 
  5. Slå in i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme. 
  6. Värm ugnen till 175 grader.  
  7. Ta en av pajdegarna och gör nu botten. 
  8. Mjöla en ren arbetsyta och kavla ut degen. 
  9. Klä en smord pajform med degen och jämna till kanterna med en vass kniv. 
  10. Sätt aluminiumfolie runt kanterna. Förgrädda pajskalet i 175 grader ica 10-15 minuter. 
  11. Lägg smör och kanel i en stor kastrull och låt detta smälta. 
  12. Tillsätt äpplebitarna och rör om tills det är helt täckt av smör. 
  13. Tillsätt socker rör om igen. 
  14. Låt äppelbitarna värmas tills de har mjuknat men inte är helt genomkokta, sprid ut detta på en tallrik och låt dem kallna. 
  15. Fyll pajskalet med de kalla äppelbitarna. 
  16. Ta ut den andra pajdegen och kavla ut den till ett runt lock.
  17.  Lägg detta ovanpå äpplebitarna som ett lock. 
  18. Tryck ner kanterna och nyp till så att det blir en mönstrad kant. 
  19. Skär bort överbliven pajdeg. 
  20. Gör tre skåror i pajdegen så att ångan kan komma ut när pajen gräddas. 
  21. Gör löv att dekorera med av överbliven pajdeg om så önskas. 
  22. Pensla med ägg utblandat med lite mjölk och strö över strösocker. 
  23. Grädda i ca 30-40 minuter tills pajen är gyllenbrun. 
Eftersom det är himla tråkigt att skala, kärna ur och skiva 1,5 kg äpplen så kan jag verkligen rekommendera en smart pryl jag köpt hos Fika Mera, en Moster Huldas äppelskalare, poppis hos barnen :-).Den skalar, skivar, kärnar ut på sekunder,fungerar på äpplen, päron, potatis etc. Mer info om det finns här




fredagen den 20:e april 2012

Banankolawhoopies

Hade den himla stora turen att vinna ett Lékué Whoopieset i en tävling som Nellie med  bloggen Sockertussen hade i samarbete med KÖK etcetera. Har föresten helt missat den affären trots att jag är född och uppvuxen i Göteborg, fast det är klart det är först nu när jag har min bakblogg som jag verkligen har fått upp ögonen för alla kul bakprylar som finns att köpa. Skall helt klart besöka butiken då jag även vill ha en macaronmatta, mina macarons har en tendens att bli olika stora nämligen :-) och lite för stora. Givetvis måste jag ju inviga min matta så därför bakade jag lite whoopies idag. Lite tokgoda bananwhoopies fyllda med marshmallowsfluffkolakräm, kan inte bli godare och whoopies är lika goda att äta ofyllda, fråga mina busungar till barn :-). Receptet kommer från The Hummingbird bakerys bok Söta dagar. Whoopiemattan var himla käck och enkel att använda, bara att spritsa ut smeten med decomaxen, man fyller smeten de inre ringarna så blir de lagom stora. De färdiga whoopies lossnade busenkelt och det var bara att skölja av mattan under kranen med lite diskmedel så var den ren.




Banankolawhoopies

Kaksmet:
1 stort ägg
1 3/4 dl strösocker
11/4 dl naturell yoghurt
1/4 dl mjölk
75 gram smör, smält
4 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
2 bananer, mosade

Fyllning:
175 gram smör
4 3/4 dl florsocker
225 gram marshmallowsfluff med vaniljsmak (köpt eller hemmagjord)
2 msk dulce de leche eller annan kolasås

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  2. Blanda ner yoghurt och mjölk. Vispa på låg hastighet och vispa sedan ner det smälta smöret..
  3. Sikta ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel och vispa ner detta smeten. Vispa tills det är väl blandat. 
  4. Mosa bananen och blanda ner den. 
  5. Låt smeten stå i kylen i 20-30 minuter så att den stelnar något.
  6. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  7. Fördela smeten i decomaxen och spritsa ut den på whoppiemattan eller på ett bakplåtspapper. Går även att skeda upp smeten med hjälp av två matskedar eller en spritspåse och en rund tyll. 
  8. Grädda kakorna i 10-13 minuter tills de är svagt gyllenbruna och känns spänstiga. Låt kakorna svalna något innan du flyttar över dom på ett galler. Låt svalna under bakduk.
  9. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt marshmallowsfluff och vispa det lät och fluffigt. Vispa ner kolasåsen.
  10. Låt fyllningen stå 30 minuter i kylen så att den stelnar något.
  11. Spritsa eller skeda upp lite fyllning på undersidan av en whoppies och lägg en annan ovanpå. 

tisdagen den 17:e april 2012

Twixkakor

Bakade dessa supersmarriga kakor till sonens 2-årskalas, påminner lite om Raider/Twix, helt enkelt supergott  och sött :-). receptet kommer från Jennys Matblogg. De består av en mördegsbotten med mjuk härlig kolafyllning på och täckt med mjölkchoklad, ja små godiskakor helt enkelt. 

Ttwixkakor

Botten:
4 dl vetemjöl, jag tog lite mindre mjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus  sirap  

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm, jag klädde min med bakplåtspapperoch grädda i ca 20 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.  Gör kulprovet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg . Min var uppe i 121 grader efter 45 minuter och då blev den lagom seg även sedan när jag lagt på den på kakan och förvarat den i kylskåpet. Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. 
  4. Smält  mjölkchokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen bre sedan ut detta över kolafyllningen
  5. Låt stå svalt.

söndagen den 15:e april 2012

Tårta till lillkillen

Lillkillen fyllde 2 år igår och givetvis skulle detta firas med en tårta. Kunde inte bestämma mig för vilken tårta jag skulle göra men så kom jag på att jag för ett bra tag sedan vann en oblatbild, ja vad passar inte bättre med en tårta med cars på till en biltokig liten kille. Det är en ljus tårtbotten fylld med gelehallonfluff och glasskräm, spacklad med vit marängkräm och täckt med kavlingsmarsipan och oblatbild.

Gelehallonfluff

En himla god fluff som passar  ihop med tex glasskräm eller chokladfluff . Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, ahlgrensbilar citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv. Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall, man kan också minskla mängden gelehallon till 60 gram.

3 dl vispgrädde
80 gram Gelehallon

Gör så här:
  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner gelehallonen, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

fredagen den 13:e april 2012

Chokladkaka

En smarrig chokladkaka som blir saftig och fin då man direkt efter gräddningen häller ner en fyllning i kakan. Den sjunker samma något med blir mycket saftig och god. För att få den extra mumsig så garnerade jag den med lite chokladglasyr och kokos. En klar favorit hos sambon :-).

Chokladkaka
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 dl vispgrädde

Fyllning:
1 msk smör
1 dl socker
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker


Glasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao

Kokos att strö över


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och kakao.
  6. Sikta ner blandningen i äggsmeten varvat med grädde och det smälta smöret.
  7. Rör till en jämn och slät smet.
  8. Häll i formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  10. Koka upp ingredienserna till fyllningen precis innan kakan är klar, rör hela tiden och låt det koka i 4 minuter.
  11. Ta ut den färdiga kakan och gör små hål över hela kakan med en sticka.
  12. Häll den heta fyllningen övre kakan och låt kakan kallna i formen.
  13. Stjälp upp kakan.
  14. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred detta över kakan och strö över kokos. 

onsdagen den 11:e april 2012

Världens första digitala surdegsbrev och Nytorgslimpa


Jag paxade en av surdegarna i världens första digitala surdegsbrev, himla kul grej liksom, fick hem torkad surdeg från Jennie "kalasgott" Benjaminsson som jag nu fått liv i. Meningen är att man skall kunna se sin surdegs ursprung föröka sig på nätet och förhoppningsvis kommer surdegsträdet växa och bli stort. För första gången i världshistorien skall man kunna baka och bjuda på bröd som är kusiner med vänner och bekantas bröd. Och dessutom släkt med Jennie "Kalasgott" Benjaminssons eller bageriet Urban Delis proffsdegar  Alla surdegar från Jennie och Urban  är redan paxade  men inne på surdegsförmedlingen finns de personer som  delar med sig av sin surdeg. Har själv tänkt göra det, skall första bara öka och mata min surdeg för att sedan torka den. Blir lättare att skicka den då. Kommer lägga in mig på surdegsförmedlingen så fort detta är gjort.


Bakade bröd i helgen efter det medföljande receptet som jag fick med min torkade surdeg. Ett vitt bröd som är lika gott nybakat som att rosta som frukostmacka nästa dag.


Nytorgslimpa
 2 stycken



330 ml kallt vatten
530 g vetemjöl special
13 g salt
230 g vetesurdeg
6-7 g jäst

Dag 1
  1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke.
  2. Knåda degen i en degblandare eller med degkrokar i ca 20 minuter.
  3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i fem min. Degen kommer att vara ganska lös.
  4. Lägg plast eller en handduk över degen och låt jäsa ca en timme i rumstemperatur.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i två lika stora delar.
  6. Rulla degen till två runda bollar och låt ligga under handduken i ca 30 minuter till.
  7. Forma två limpor och lägg i varsin mjölad brödform och sätt in dem i kylen över natten.

DAG 2
  1. Ta ut bröden ur kylen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme. Spraya lite vatten på då och då så att degarna inte torkar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. När temperaturen uppnått 250 sätts bröden in. 
  3. Häll 1/2 dl vatten i botten av ugnen för att få ånga. Sänk temperaturen till 230 grader.
  4.  Baka i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen uppnått 95 grader.
  5. Låt svalna på galler utan bakduk.

måndagen den 9:e april 2012

Chokladtårta

Till påskafton blev det en smarrig chokladkaka fyllde med hallonmousse, så gott :-).


Botten:
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk


Gör så här:

  1. Smält chokladen.
  2.  Rör smör och socker mjukt i en bunke. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i äggsmeten.
  5. Tillsätt den smälta chokladen och mjölken, rör tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i en smord rund form på ca 22 cm i diameter.
  7. Grädda på nedre falsen i 175 grader i 50 -60 minuter. Känn med en sticka så att kakan är genomgräddad.
  8. Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna under formen.
  9. Gör under tiden hallonmoussen.
  10. Dela kakan i 2 delar och fördela fyllningen emellan.
  11. Smält chokladen och bre på den.
  12. Garnera med påskägg och fågelbo.
Hallonmousse

4 gelatinblad
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.
  2. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter.
  3. Häll hallonen genom en sil så du får bort kärnorna.
  4. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén.
  5. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare.
  6. Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

Glasyr och garnering

150 gram mörk choklad
Påskägg
Fågelbo


Till servering
Vispgrädde

lördagen den 7:e april 2012

Brioche


Bakade härligt goda brioche till påskafton, så fluffiga, mjuka och saftiga, älskar dessa små bakverk, helt tokgoda, inte så nyttig kanske J. Ja nu blev de inte så vackra då det fullkomligt exploderade under sista jäsningen, de små bollarna på toppen jäste bort helt enkelt, var nog lite för feg när jag formade till bollarna sedan hade jag inte räknat med att de bokstavligen skulle jäsa ur sina formar. En mycket lättarbetad deg som jag är helnöjd med och kommer att använda fler gånger, fast använda större formar eller dela degen i mindre bitar. Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren Surdeg,Mat,Kärlek. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag gjorde en stor Brioche och 13 små. 

Här kan ni se en liten film på hur han bakar sina Brioche 

Brioche
20 stycken

600 g vetemjöl
60 g strösocker eller cassonadesocker (råsocker)
15 g fleur de sel (fint havssalt)
100 g aktiv flytande surdeg
400 g ägg (8–9 stycken)
250 g kylskåpskallt osaltat smör
1 ägg + en skvätt vatten + en nypa salt till pensling


Gör så här

  1. Dag 1, på kvällen
  2. Blanda mjöl, socker och salt på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
  3. Tillsätt surdeg och ägg i urgröpningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Knåda degen i cirka 10 minuter eller tills den släpper från bordet.
  5. Banka ut det kalla smöret med hjälp av en kavel och arbeta sedan in det i degen, lite i taget. 
  6. Knåda tills du har en fin och slät deg som släpper från bordet.
  7. Låt degen vila i rumstemperatur under en fuktig bakduk så att jäsningen kommer igång. 
  8. Kontrollera degen genom att skära ett snitt i den; om det finns bubblor i den har den kommit igång.
  9. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 24 timmar.
  10. Dag 2, på kvällen
  11. Dela degen i 20 bitar och forma dem till små bollar.Kläm till degbollarna med tummen och pekfingret så att de får ett litet huvud.
  12. Smörj 20 små formar och lägg i briocherna. 
  13. Pensla briocherna med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  14. Ställ in en kastrull med kokhett vatten på ugnens botten.Jäs briocherna till dubbla storleken över natten i en avstängd ugn
  15. Dag 3, på morgonen
  16. Sätt ugnen på 210 grader.
  17. Pensla briocherna en gång till med ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  18. Grädda briocherna mitt i ugnen i 12 minuter.
  19. Ta ut briocherna ur formarna direkt när de har gräddats och låt dem svalna på ett galler.

fredagen den 6:e april 2012

Små fågelbon

Gjorde lite busenkla fågelbon idag, tänkte ha ett till chokladtårtan imorgon och sönrena tackar inte heller nej till att få en mumsbit på dessa fågelbon.

100 gram mjölkchoklad
1,5 dl cornflakes, jag tog K-Speciall
Små chokladägg

Gör så här:

  1. Smält chokladen i mikrovågsugnen, rör ner cornflakes.
  2. Fördela i muffinsformar, jag la lite i botten och runt kanterna och fyllde på med chokladägg i mitten.
  3. Låt stelna i kylskåpet.

tisdagen den 3:e april 2012

Muscovadoglass med hasselnötter och kolasås

Ja lika tokgott som det låter :-), ja och det är ju snart glassäsong så det är allt dags att sätta igång glassmaskinen igen :-). Det fins två olika sorters muscovadosocker och det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits, jag använde mörkt socker.

Muscovadoglass
3  dl vispgrädde
3 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1-1,5 dl  muscovadosocker
1 msk glukos
50 gram hackade hasselnötter
1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten, fast det går inte åt hela burken.
 
Gör så här:
  1.  Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 1,5 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 1,5 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag kylde min i kallt vattenbad.
  2. Häll i vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Varva sedan glassmet, hackade nötter occh kolasås i en frystålig form och  ställ in den i frysen några timmar.

söndagen den 1:e april 2012

Svensk Råg

Bakade ett härligt riktigt grovt bröd med surdeg idag, så nyttigt :-) , receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka.

Dag 1
500 gram kallt vatten (5 dl)
375 gram klippt råg (5 1/2 dl)
75 gram solrosfrön (1 dl)
20 gram linfrön (3 msk)
25 gram havssalt (1 1/4 msk)

Dag 2
blandningen från dag 1
125 gram kallt vatten (1 1/4 dl)
8 gram jäst
300 gram rågsurdeg (3 dl)
280 gram rågsikt (4 1/2 dl)
75 gram mörk sirap (1/2dl)
185gram vetemjöl special (3 dl)

Dag 1
Blanda ihop samtliga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
  1. Blanda ihop blandningen från dag 1 med resten av ingredienserna.
  2. Arbeta degen långsamt i köksmaskin i 15 minuter.
  3. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 -2 timmar.
  4. Fördela degen i 2 smora avlånga formar på 1,5 liter.
  5. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar tills degen jäst upp till kanten.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden längst ner i ugnen, spraya med vatten och sänk till 180 grader.
  8. Grädda i ca 60 minuter tills de fått en innertemperatur på 98 grader.