måndag 30 januari 2012

Grova rågfrallor med surdeg

Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor. Brukar frysa in dom och ta ut dom och värma dom i ugnen när de skall ätas, så goda när de är varma. 
 
Grova rågfrallor
 12-15 st

450 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön till garnering

Gör så här
  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
  4. Dela degen i 12-15 bitar och rulla till runda frallor.
  5. Doppa dom i pumpafrön och lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper. 
  6. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. 
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme. 
  8. Ställ in frallorna i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter. 
  9. Låt bröden svalna på galler.

lördag 28 januari 2012

Brunkans ljusa

Bakade lite härligt gott bröd tidigare i veckan, Brunkans ljusa, ett bra som passar bra till middagen och funkar fint att rosta dagen efter. Man kan även få det nybakat till frukosten då det jäser i kylen över natten. Det blev en lagom hård seg skorpa på, inte stenhård och inte mjuk, utan alldeles lagom. Vill man ha en extra hård skorpa kan man spruta in vatten i ugnen eller hälla vatten på en plåt man ställ i botten. Blev en lite syrligt luftigt bröd . Jag bakar mitt bröd som alltid på min baksten. Funkar att baka utan jäst men då får man öka jästtiden något. Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs Bageri.


Brunkans Ljusa

500 g vatten
100 g vetesurdeg 
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 g honung
30 g havssalt

Gör så här
Dag 1:  
  1. Blanda alla ingredienser utan saltet. 
  2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
  3. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. 
  4. Låt degen vila i bunken 30 minuter. 
  5. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen till mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk).
  6. Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. 
  7. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten. 
 Dag 2: 
  1. Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. 
  3. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. 
  4. Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader.
  5. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 
  6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. 
  7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

torsdag 26 januari 2012

Godistårta

Hade ju tänk göra en Cars/Blixten tårta till sonen när han fyllde 4 år, köpte hem färgad sugarpaste och allt annat som behövdes, men han ville absolut ha en godistårta, tårta äter han ju inte så det är ju godiset han var ute efter :-) och visst var det så att det var barnen som åt godiset och vi vuxna tårtan, ja lillkillen åt tårta med men han är värsta kakmonstret och äter allt som är söt, inklusive grädde som barn ofta inte gillar :-).

Ja testade denna gång en tårtbotten med Sponge cake stabilizer i, fyllde den med Zoofluff och Ekströms chokladmousse med crisp. Spacklade med vit choklad smörkräm och ovanpå satte jag ett lock med marsipan för att godiset inte skulle ligga direkt mot smörkrämen, för då hade sonen inte ätit godiset :-). runt tårtan satte jag chokladfingrar.

Tårtbotten med Sponge cake stabilizer

Har nu testat att baka en tårtbotten på  Sponge cake stabilizer som jag köpte inne hos Strössel & annat, Sponge cake stabilizer, så här står det hos Strössel & annat " SP är en kakstabilisator, används främst till att baka sockerkakor eller tårtbottnar. Det ger kakorna en fin struktur. Det hjälper äggen att stiga snabbt och stelt och också förbli stabilt och att se till att äggen inte förlorar sin omfångsrika konsistens. SP producerar en perfekt mjuk kaka som inte är alltför bräcklig, samtidigt som den ger utmärkt smak och färsk hållbarheten.".
.Tycker det blev en saftig, hög fin tårtbotten som inte smulade., den var lätt att skära. Kommer testa SP även på "vanliga" sockerkakor. Och kommer fortsättningsvis använda det när jag gör mina tårtbottnar.

Recept hittade jag hos Bengtssons Baksida
Till en form på ca 26 cm behövs:

6 ägg
2 dl socker
1 tsk sponge cake stabilizer
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
ev 1/2 tsk äkta vaniljpulver

  1. Vispa ägg, socker och sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
  2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
  3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader. 
  5. Ta ut och låt svalna

tisdag 24 januari 2012

Nöttoppar

Nöttoppar är verkligen en härlig gammal goding bland småkakor, så tokgoda. Tycker de blir bäst om man maler hasselnötterna i en mandelkvarn, det går bra att köra dom i en matberedare, men passa så att du inte kör dom för länge för då kan fettet börja krypa ut och kakorna kan bli lite kompakta.

Nöttoppar
20 stycken

200 g hasselnötter
2 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg
Garnering:
20 Hasselnötter

Gör så här:
  1. Mal nötterna på mandelkvarn och häll dem i en bunke.
  2. Tillsätt socker, potatismjöl och ägg och rör ihop.
  3. Lägg med två teskedar toppiga klickar på plåtar täckta med bakplåtspapper. 
  4. Tryck ner en nötkärna i varje kaka, stora kärnor kan halveras. 
  5. Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 200 grader.
  6. Lossa kakorna innan de svalnat. 
  7. Kakorna är godast färska, men de går utmärkt att frysa

söndag 22 januari 2012

Chokladdoppade kokostoppar

Kokostoppar är en annan klassiker från barndomen, så härligt mumsiga och saftiga. Vill man ha lite citronsmak på dom så är det gott att riva ner skalet från två rivna citroner, eller varför inte från apelsiner eller lime. dessa har jag doppat i choklad, blir lite lyxigare då, men givetvis går det att hoppa över detta moment. 

Och det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak

Kokostoppar
20 stycken
 
50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g riven kokos
Choklad att doppa kokostopparna i, det kanske gick åt 75 gram.


Gör så här:


  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Blanda ner ägg. socker och kokos, blanda väl med tex en träslev, men använd inte elvispen.
  3. Låt nu smeten stå och svälla en halvtimme i rumsvärme.
  4. Forma toppar av kokossmet direkt på en plåt med bakplåtspapper, med hjälp av sked och rena fingrar. Fast jag brukar se till att ha i så mycket kokos i smeten att den är lagom kladdig så att det går att forma bollar med händerna som jag sedan lägger på bakplåtspapper och formar till små toppar.
  5. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
  6. Smält choklad i mikrovågsugnen och doppa botten på varje kokostopp i chokladen, låt chokladen rinna av ordentligt innan du sätter ner dom på ett bakplåtspapper.
  7. Går utmärkt att frysa.

fredag 20 januari 2012

En helt vanlig rulltårta

En vanlig klassisk rulltårta är så gott,man glömmer bort hur fort och busenkelt det är att göra en rulltårta, perfekt när man får oväntade gäster. Funkar också fint att frysa eller göra rulltårtsbakelser av. Vem minns inte rulltårta man fick med spritsad grädde och en persikohalva :-).

Sonen fyllde 4 år häromdagen och gillar inte tårta eller cupcakes med frosting, därför passade en bit rulltårta med lite glass och färska bär kanon.

Rulltårta
3 ägg
200 gram strösocker
50 gram mjölk
160 gram vetemjöl
10 gram vaniljsocker
10 gram bakpulver

Strösocker att strö övanpå den färdiga kakan.
200 gram sylt till fyllningen.

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Blanda i mjölken.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten jämnt i längpannan och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.
  6. Strö över strösocker på kakan och lägg på ett bakplåtspapper och sedan en bakplåt. Vänd upp hela kakan så att den hamnar på det sockrade pappret.
  7. Drag försiktigt bort bakplåtspappret, det kan hjäpla att pensla med kallt vatten.
  8. Låt den svalna lite och bred sedan på sylt. Rulla ihop, ta hjälp av pappret. Låt rulltårtan ligga kvar en stund i pappret innan du skär upp de.
Drömrulltårta: Byt ut 20 gram av mjölet mot kakaopulver och bred på en smörkräm istället för sylt.

onsdag 18 januari 2012

Briocher på vetesurdeg

Bakade en ny omgång av Briocher häromdagen, så underbart gott, gillar verkligen smörsmaken, inget man bör äta dagligen med tanke på mängden fet :-).  Något blev galet med degen så att den blev väldigt kladdig, fick tillsätta mer mjöl för att överhuvudtaget kunna hantera den och forma små bollar. så testar ni receptet så vet ni att jag fick en kladdig deg, men med lite mer mjöl så blev det perfekt.  Briocher passar bra både till en lite lyxigare frukost som till tex brunch eller lunch. Himla goda nygräddade med lite jordgubbssylt eller lemoncurd. Äger man en stor briocherform är det snyggt att göra ett helt bröd av degen.

Briocher
ca 20 stycken

100 gram vetesurdeg
450 gram mjöl
0,75 dl ljummen mjölk
15 gram jäst
5 ägg
75 gram socker
25 gram salt
350 gram osaltat rumstempererat smör
1 ägg till pensling


Gör så här:
  1. Balanda surdegen med hälften av vetemjölet samt mjölken och jästen. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  2. Blanda sedan ner övriga ingredienser förutom smöret. Kör en stund i köksmaskinen.
  3. Tillsätt smöret lite i taget, ca 50 gram per gång. Knåda degen väl.
  4. Jäs under bakduk i 30minuter.
  5. Forma till 20 släta bullar. Lägg i tex muffinsformar, mazarinformar, briochreformar eller liknande.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek
  7. Pensla med ägg och grädda i 210 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt svalna på galler under bakduk. Är godast dagsfärska men funkar fint att frysa in.

måndag 16 januari 2012

Smörbullar

Bakade lite härligt goda smörbullar idag gjord på karlsbaderdeg. En karslbaderdeg innehåller mycket smör och ägg och det blir så härligt lätta och luftiga bullar med mycket smörsmak, tokgott helt enkelt :-). Man behöver inte fylla dom med smörfyllning, de blir mycket goda som släta bullar. Eller varför inte fylla dom med äppelmos eller vaniljkräm.

Smörbullar
25-30 stycken

50 gram jäst
250 gram kall mjölk
700 gram vetemjöl
100 gram strösocker
15 gram bakpulver
2 ägg
5 gram salt
200 gram rumsvarmt smör

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret.
  3. Bearbeta degen i maskin eller för hand i ca 5 minuter och tillsätt sedan smöret klickvis.
  4. Bearbeta degen igen i maskin i ca 10 minuter, eller för hand 15-20 minuter, tills den är elastisk och följsam.
  5. Låt degen vila i 10 minuter.
Smörfyllning
200 gram rumstempererat smör
200 gram florsocker
20 gram vaniljsocker

1 ägg + en skvätt vatten till pensling.
Pärlsocker till garnering.

Gör så här:
  1. Lägg degen på mjölat bord och dela den i 25-30 bitar.
  2. Rulla till bullar.
  3. Lägg i bullformar på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 1 timme.
  4. Rör under tiden, eller vispa ihop fyllningen till en slät kräm. Lägg krämen i en spritspåse.
  5. Pensla bullarna med ägg och spritsa en klick fyllning i varje bulle. Tryck ner spritspåsen en bit i bullen så att fyllningen lägger sig i mitten. Garnera med pärlsocker.
  6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

söndag 15 januari 2012

Portionsbröd

Bakade lite härligt goda portionsbröd till middagen i fredags, så goda när de är nygräddade. Funkar fint att frysa för att sedan värmas upp i ugnen för att få tillbaka sin frasiga yta.  Receptet hittade jag inne hos Mycakes

Portionsbröd
25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten (37 grader)
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl , fast jag använde Ölands lantvete
7 ½ - 8 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Smula jästen, blanda vatten och mjöl. Häll över jästen så det löser upp sig.
  2. Tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet.
  3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Degen ska bara jäsa en gång.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Strö ut ½- 1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Obs! Knåda inte, jäsbubblorna ska vara kvar.
  6. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
  7. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
  8. Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor.
  9. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Det gör inget om bröden inte får samma form, bara de har ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
  10. Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
  11. Låt svalna utan bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.

fredag 13 januari 2012

Jordgubbsglass

Sambons absoluta favorit är jordgubbsglass, så för att överraska honom har jag gjort lite jordgubbsglass till helgen. använde bara vispgrädde för att få den extra krämig då jag använder jordgubbspuré. Var rädd att den annars skulle bli isig. Och den blev riktigt krämig och god, inte alls isig och för att göra den ännu mumsigare så varvade jag den färdiga jordgubbsglassen med lite jordgubbspuré innan jag lade in glassen i frysen.

Jordgubbsglass
250 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde
6 äggulor
1-1,5 dl socker
1 msk glukos
1 gelatinblad, kan uteslutas
50-100 gram jordgubbar

Gör så här:
  1. Lägg 250 gram jordgubbar i en kastrull, koka dom på svag värme så att de blir mjuka och mosiga. Mixa dom sedan till en slät pure med tex en stavmixer.
  2. Blanda ner vispgrädde och glukos i jordgubbspurén. koka upp detta.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt
  4. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
  5. Tillsätt jordgubbsgräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  9. Koka upp de resterande jordgubbarna, 50-100 gram och mixa även detta till en pure med hjälp av en stavmixer.
  10. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form varvat med jordgubbspurén och ställ in den i frysen några timmar.

onsdag 11 januari 2012

Silverkaka

Hade en massa äggvitor över och vad passar då inte bättre att göra än en silverkaka, eller mosskaka och äggvitekaka som den även kallas. Kakan skall ju vara mycket vitare än vad min är med då jag använder äkta vaniljpulver får kakan en brunare ton. Ja gott blir det, ja vem tackar nej till  nybakad varm sockerkaka liksom :-).  I receptet nämndes det inte något bakpulver, men för att vara på säkra sidan så hällde jag i 1 1/2 tsk.

Silverkaka
100 g smör
7 äggvitor
½ krm salt
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
 

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175º. Smält matfettet i en kastrull. Smöra och mjöla en form, ca 1½ l. 
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett fast skum. 
  3. Blanda samman socker, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggviteskummet. Rör till sist i det smälta matfettet. 
  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min. 
  5. Stjälp upp kakan men låt den svalna med formen ovanpå.

måndag 9 januari 2012

Köttfärspiroger

De här pirogerna åt jag alltid hos farmor, är nog 10 år sedan jag åt dom sist, men de är så goda, har aldrig testat att göra dom själv, men nu var det allt dags för de. Himla enkla att göra och det blir så gott med ris och ägg i , blir lite mer mättsamma då. Perfekta att ha i frysen och ta fram som mellanmål eller när man vill ha något mer mättande på kvällskvisten. Passar även utmärkt  på ett buffébord.
Köttfärspiroger
16 stycken

Deg:
6 dl vetemjöl
1-2  tsk salt
250g smör
1/2 dl vatten1 ägg
1/2 tsk ättiksprit


Gör så här: 
  1. Blanda salt och mjöl i en skål. 
  2. Smula ner smöret i skålen med fingertopparna.
  3. Vispa upp ägget, blanda det med ättikan och vattnet.
  4. Tillsätt blandningen i degen och blanda ihop allt till en smidig deg.
  5. Låt vila i kylskåpet i ca 1 timme.
Fyllning:
1 stor gul lök, finhackad
500 gram köttfärs
1-2 dl kokt ris
2 hårdkokta ägg, finhackade
1 1/2 dl buljong
Salt, peppar

Gör så här:
  1. Fräs lök och köttfärs i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. 
  2. Tillsätt ägg, ris samt buljong. Låt fyllningen koka ihop.
  3. Ställ den att svalna.
  4. Kavla ut pirogdegen ganska tunt och sporra ut 16 små rundlar (med tex kaffefat som mått) .
  5. Lägg på fyllningen, lämna en kant fri runt om.
  6. Vik ihop de små pirogerna som en halvmåne.
  7. Pressa ihop degkanterna med enn gaffel.
  8. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

söndag 8 januari 2012

Hallonscones

Nygräddade scones till frukost är aldrig fel, här blev det en variant med hallon i, går att byta ut mot tex blåbär eller jordgubbar. Lite nyttiga blir de ju när de är gjorda på dinkelmjöl :-).

Hallonscones
7½ dl siktat dinkel- eller vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör i kuber
1 dl crème fraiche
2 dl Mjölk
1 dl frysta eller färska hallon

Gör så här:  
  1. Sätt ugnen på 250°. 
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
  3. Tillsätt smöret och finfördela det. 
  4. Häll i crème fraiche, mjölk och hallon och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  5. Dela degen i 12 bitar och forma till scones. Jag gjorde nog 8 stycken.
  6. Grädda i 10-12 min. Jag grädde mina längre än så, fast det beror på hur stora du gör dom.
  7. Servera nygräddade.

lördag 7 januari 2012

Chokladbollar

Den store sonen på snart 4 år såg på spöket Laban härom dagen och där bakade de chokladbollar, något han genast ville göra då . Men jag tyckte det kändes rätt så onödigt när han ändå inte gillar dom, men barn ändrar ju sig fort och visst slank chokladbollarna ner utan problem nu :-), fast det var nog lillebror som var värst, för när han inte fick några mer chokladbollar snodde han helt enkelt skålen med pärlsocker, busunge :-) . Man glömmer bort hur gott det är med chokladbollar, så tokgott, helt när de blivit kylskåpskalla. Då vår kaffebryggare gått sönder och vi inte dricker kaffe själva så har det inte blivit att vi köpt någon ny, undrade först om chokladbollarna skulle bli goda utan kaffe, tog vispgrädde istället och de bliv lika goda för det, bara ännu lite onyttigare förstås :-).

Chokladbollar 
35 st 

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe, vispgrädde, likör eller vatten. (tog i mer, kanske tog 4 msk då jag tyckte smeten blev för torr)
5 dl havregryn

Garnering:
Kokosflingor, pärlsocker, hackad mandel eller sesamfrön

Gör så här 
  1. Rör ihop smör och socker. 
  2. Rör i kakao, vaniljsocker, kaffe och havregryn. 
  3. Forma runda bollar och rulla dem i tex pärlsocker.
  4. Förvara i frysen eller kylen.

torsdag 5 januari 2012

Tekakor med linfrön

Bakade lite härligt mumsiga och saftiga tekakor efter ett recept som jag hittade inne hos Mumsfillibaba.
Ett lite nyttigare bröd då det innehåller dinkelmjöl, havregryn och linfrön :-)
 
Tekakor med linfrön
16-20 stycken
3dl +2dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl fiberhavregryn
50g jäst
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
1 tsk bakpulver
7 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl vetemjöl
lite vetemjöl till utbakning

Gör så här:
  1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrö och fiberhavregryn. Låt gröten svalna.
  2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och mjöl.
  4. Arbeta i hop till en smidig deg. Gärna i assistent. Jäs under duk i ca 40 minuter.
  5. Dela upp degen i ca 16-20 bitar och rulla små bullar. Tryck ut till kakor.
  6. Lägg på bakplåtsklädda plåtar. 
  7. Nagga bröden med gaffel. Låt jäsa ytterligare 15 minuter under bakduk.
  8. Grädda i 225 grader i ca 12 minuter. 
  9. Låt svalna på galler.

tisdag 3 januari 2012

Gräddfilsbröd med vallmofrön


Hade lite gräddfil över hemma som jag inte visste vad jag skulle göra med, hittade ett recept på vallmobröd med gräddfil i, mycket gott då jag gillar vallmofrön och detta bröd passar även utmärkt att rosta. Tog vetemjöl special istället för fint vetemjöl,  kanske suger upp mer vätska än det fina vetemjölet så jag fick tillsätta en del vatten för att degen inte skulle bli för torr, hellre lite för kladdig deg, då är det bara att ta lite mer mjöl vid utbakningen istället. Gjorde min i en 1,5 liters form, vilket vad för liten då brödet höjde sig  en bra bit över kanten vid gräddningen och såg ut som en svamp :-), ja lite för mycket färg fick det med då jag gräddade det lite för högt upp med tanke på hur mycket det höjde sig under själva gräddningen.

Vallmobröd med gräddfil
1 pkt torrjäst (12 g)
1 msk strösocker
8 dl siktat fint vetemjöl
½ dl blå vallmofrön
1 tsk flingsalt
3 msk olja
3 dl gräddfil
1 uppvispat ägg 


Gör så här:

  1. Blanda jäst och socker med 3 msk varmt vatten. Täck över och låt stå på en varm plats ca 10 min, tills blandningen har börjat jäsa och har skum på ytan.
  2. Blanda mjöl, vallmofrön och salt i en skål och gör en grop i mitten. 
  3. Blanda samman olja och gräddfil. 
  4. Rör ner vätskan i de torra ingredienserna tillsammans med jästen. 
  5. Arbeta degen tills mjuk och tryck ihop den till en boll.
  6. Lägg degen i en skål som är lätt smord med olja, täck över och låt jäsa på varm plats, ca 1 tim.   
  7. Smörj en brödform, cirka 10x25 cm. 
  8. Knåda degen, forma den till en limpa och lägg den i formen. 
  9. Täck över och låt jäsa 1 tim eller till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 210ºC. 
  11. Pensla brödet med ägg, strö ev över vallmofrön och grädda i ugnen 10 min. 
  12. Sänk temperaturen till 200ºC och grädda 25 min.

söndag 1 januari 2012

Glasstårta

En härlig glasstårta gjord på digestivebotten, marianneglass, vit chokladglass och mariannekross ovanpå :-)

Gjorde glassen enligt det här receptet, i marianneglassen så hällde jag i 100 gram finkrossade mariannekarameller i glassmeten precis innan den var klar i glassmaskinen och i den vita chokladglassen så rörde jag ner finhackad vit choklad i den färdiga varma glassmeten så att den smälte ner. Jag gjorde båda glassmeterna samma dag, fast körde marianneglassen i glassmaskinen dag 1, hällde den ovanpå digestivebotten och därefter in i frysen under natten. Dag 2 så gjorde körde jag den vita chokladglassen, (som stått i kylen över natten)  i glassmaskinen och hällde den ovanpå marianneglassen, strödde över finkrossade mariannekarameller och in i frysen några timmar. Glasstårta är verkligen perfekt då den går att förbereda lång tid i förväg och blir det glasstårta över är det bara att frysa in den igen.