onsdagen den 28:e november 2012

Saffransglass

Saffransglass är verkligen så juligt och gott. Passar fint ihop med tex lite hallonsås, vitchokladsås, hackade nötter. I år är ju inte saffran speciellt dyrt jämfört med för 2 år sedan tror jag det var när en påse saffran på 0,5 gram  kostade runt 40 kronor, det året kostade bara saffranet i lussekatterna 80 kronor. Blir allt lite saffransbak till första advent, funderar på saffransbullar fyllda med vit choklad eller mandelmassa.
 
Saffransglass
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande glykos
1 gelatinblad 

6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 gram saffran

Gör så här:


  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången,glykosen, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i 5 minuter.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta i den varma glassmeten.
  6. Sila glassmeten så att du får bort resterna efter vaniljstången.
  7. Mortla saffranet med lite strösocker och vispa ner detta i glassmeten.
  8. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten så att den blir extra krämig.
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  10. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

7 kommentarer:

  1. Spännande med saffransglass, fin färg!

    SvaraRadera
  2. ja se där ja, klart det passar med saffran i glass också, det låter riktigt gott att ha någon bärsås till.

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott! Tror jag ska testa jag med, fast det blir en variant utan gelatin då. Gjorde en gång saffransmousse men tyckte mest det smakade som obakad lussedeg men kanske det där jättekalla behövs för att få en annan association!

    SvaraRadera
  4. Saffransglass är gott. Tänk varför äter man bara det vintertid? Jag måste komma ihåg att smaka saffransglass på sommaren och se om det känns helfel eller helt OK. :-)

    SvaraRadera
  5. Tänk om jag också skulle få tummarna ur och inviga glassmaskinen för saffransglass är gott...

    Var gärna med i min tävling i bloggen. http://wonderings.blogg.se/2012/december/forsta-advents-tavling.html

    Ha en superfin Första Advent.

    SvaraRadera
  6. Har också tänkt testa att göra saffransglass, måste ju vara jättegott! Mycket välkommet med så pass billigt saffran ja, blir massa saffransbak i år :)

    SvaraRadera
  7. Hejsan :)
    Har länge velat testa att göra egen glass o när man ser alla dina smarriga recept o bilder!
    Men känner mig rätt kluven när det kommer till att köpa glassmaskin, vilken använder du? Finns det någonting man bör tänka på i valet av maskin?
    Var rädd om dig
    //Leila

    SvaraRadera