onsdagen den 30:e november 2011

Skräddarkakor

Man kan ju inte bara göra godsaker :-), lite bröd måste vi ju ha också, nu har jag liksom gått och tagit död på min surdeg och måste göra en ny, därför fick det bli lite härligt goda skräddarkakor istället, inte helt fel det heller, en favorit då jag gillar när det är brödkrydda i brödet. Sedan så är det ju iofs en del sirap i brödet, men den mängden kan man säkert justera om man inte vill ha i så mycket sirap i . ett busenkelt bröd att baka. 

Nopp, dags att titta på Leilas söta jul :-)  nu

Skräddarkakor
4 stycken

50gram jäst för söta degar
5dl mjölk
50g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1msk brödkrydda
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i degbunken, värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i lite av mjölken.
  2. Blanda ner  resten av mjölken, smör ,sirap salt och brödbrydda.
  3. Blanda  ner vetemjöl & rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. 
  4. Strö över lite mjöl och täck den med en bakhandduk. Låt den vila i 30 min
  5. Stjälp upp degen och knåda den samma lätt, dela sedan i fyra jämna bitar som du formar till runda bollar och kavlar sedan ut till platta kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga dem väl.
  6. Jäs 30 minuter.
  7. Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, mina var klara efter 10 minuter.
  8. Låt svalna på bakgaller under handduk.Bör frysas in samma dag, går även bra att äta dagen efter men på tredje dagen börjar de bli lite torra.

måndagen den 28:e november 2011

Pepparkaksbiscotti

Bakade lite härligt goda pepparkaksbiscotti i helgen, så gott, fast de blev mer spröda än hårda, inte så hårda som skorpor är och nästa gång jag gör dom kommer jag öka på mängden kryddor något.Vill ha riktigt mycket pepparkakssmak :-) . Sitter just och funderar på vilket julgodis jag skall göra i år, några sorter är redan självklara, men det finns så många sorter jag vill testa på, men man måste ju begränsa sig, det skall ju ätas upp också :-) 
 
Pepparkaksbiscotti
 
200 g smör eller margarin
2 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
3 dl sötmandel, grovt hackad

 Gör så här
  1. Rör rumstempererat smör och båda sockersorterna smidigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. 
  2. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och mandel och rör ner i smeten. Degen ska vara kladdig.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar med hjälp av mjölade händer. Rulla ut varje bit till längder som är lika långa som plåten.Täck två plåtar med bakplåtspapper och lägg två längder på varje plåt.
  4. Grädda i 20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100º. Låt längderna svalna och skär varje längd i 10 skivor.
  5. Lägg skivorna med snittytan upp och låt dem torka i ugn, ca 20 minuter eller tills de är torra. 

lördagen den 26:e november 2011

Saffransbullar med vanilj


När jag bakade lussekatter i fredags så gjorde jag även lite smarriga saffransvaniljbullar, så gott :-) , blir 40stycken, men jag delade degen i två delar och gjorde hälften vaniljbullar och hälften vanliga lussekatter. Men gör man på hela degen så blir det ca 40 stycken. Så fyllningen är för 40 bullar.

För själva degen så använder du detta recept, själva grundreceptet för saffransbröd

Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
pärlsocker

Gör så här
  1. Följ receptet för saffransbröd till och med utbakningen, dvs efter första jäsningen. 
  2. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt. 
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar). 
  4. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. 
  5. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. 
  6. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. 
  8. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 
  9. Sätt ugnen på 250ºC. 
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker. 
  11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. 
  12. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
  13. Frys gärna in dom samma dag. 

Saffransbröd, Grundrecept


Här kommer ett grundrecept på saffransbröd, det här receptet använder jag alltid nu för tiden och det får ju variera så lätt.  I fredags delade jag degen i två delar, den ena hälften gjorde jag vanliga lussekatter på och den andra blev saffransbullar med vaniljfyllning. 

Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt. 

Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten, det gjorde jag denna gång, då jag otroligt nog hade slut på ägg, händer liksom aldrig annars :-), att jag har slut på ägg.

Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

Till pensling
ägg

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med ägg. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag.  

onsdagen den 23:e november 2011

Saffransskorpor med apelsin och choklad

Dags att sätta igång med julbaket :-) och först ut är saffransskorpor, ville testa något nytt så det blev skorpor med smak av apelsin och choklad, goda blev det, men jag föredrar nog saffransskorpor som de är, nu tog apelsinen och chokladen över och gjorde att de inte smakade så mycket saffran men himla goda ändå. Så en omgång med "vanliga" saffransskorpor blir det senare i veckan :-).Vill man så kan man ju ta mjölkchoklad eller vit choklad istället, så blir det lite mildare chokladsmak på dom.

Saffransskorpor med choklad och apelsin
50-60 stycken

0,5 g, 1 paket saffran
75 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg
finrivet skal av 1-2 apelsiner
100 g mörk choklad, grovt hackad
Sötmandel, grovt hackad
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Stöt saffran med lite av sockret. Jag brukar låta saffranet ligga och dra med någon matsked vodka en stund.
  3. Rör smör, socker och saffran pösigt, jag använde beaterblade som tillhör min köksmaskin.
  4. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt apelsinskal.
  5. Blanda ner choklad, sötmandel, vetemjöl och bakpulver, rör snabbt ihop till en deg. 
  6. Ta upp degen på mjölat bord. 
  7. Dela den i 4 delar och rulla dem till 1 ½ cm tjocka längder. 
  8. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. 
  10. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader eller till 80 om du har varmluftsugn. 
  11. Ta ut och skär längderna i sneda bitar. 
  12. Lägg bitarna på plåten och torka dem mitt i ugnen 45-60 minuter tills de känns torra.
Tänk vad mycket snö vi hade för ett år sedan :-), även här hos oss, strax utanför Göteborg.


    tisdagen den 22:e november 2011

    Polkakladdkaka

    Gjorde en supersmarrig kladdkaka i helgen med polkagristäckte på, kan liksom inte bli annat än tokgott och söt :-) , kladdkaka är ju söt i sig, tror jag det med 4,5 dl socker, tänk er sedan ett täcke med polkagristryffel, toksöt :-) och kakan blir riktig kladdig och god, precis som en kladdkaka skall vara. Receptet kommer från bloggen kalasgott.

    Kladdkakan:
    3 ägg
    4,5 dl socker
    2,25 dl vetemjöl
    5 msk kakao
    225 g smält smör
    1 krm salt

    Polkagristryffel:
    1,25 dl vispgrädde
    1 vaniljstång
    80 g polkagrisar, mixade till ett fint pulver
    200 g vit choklad

    Garnering:
    Polkagrisar, grov hackade

    Gör så här:
    1. Rör ihop ägg, socker, mjöl, kakao och salt. Rör i det smälta smöret och rör smeten slät.
    2. Häll i en smord och bröad bakform. 
    3. Baka i 175°C i ca 20-25 minuter, tills de börjar spricka lite i kanterna. 
    4. Ställ i kylen över natten. 
    5. Polkagristryffel: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mixade polkagrisar, vaniljstång och frön. 
    6. Hacka den vita chokladen och slå den heta grädden över. Rör tills tryffeln är slät och jämn. 
    7. Häll tryffeln ovanpå kladdkakan, och garnera med polkagrisar. Låt stelna i kylen innan servering.

    söndagen den 20:e november 2011

    Macarons med mandelbräck

    Bakade lite härliga macarons med mandelbräck i fredags, så himla gott :-) , macarons färgade jag lite gula. Använder som vanligt det här receptet, brukar så gott som alltid lyckas då, fast denna gång blev de inte riktigt så höga som de brukar. Men lika goda ändå :-). Strödde över lite hackade mandelspån på macarons, gjorde det precis efter att jag spritsat ut dom på plåten. Ja här kommer receptet på fyllningen i dessa macarons. Måste allt ta och göra brända mandlar till jul :-).

    Mandelbräck
    50 gram skållad och skalad mandel
    50 gram strösocker
    1 msk vatten
    1 1/2 dl vispgrädde

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Häll mandlarna i en långpanna och grädda dom i ca 5 minuter. Låt svalna något.
    3. Olja in en bakplåt med en neutral olja.
    4. Häll socker och vatten i en liten kastrull.
    5. Värm på medelvärme tills sockret löst upp sig.
    6. Öka värmen och koka tills sockerlagen karamelliseras och blir gyllenbrunt.
    7. Tillsätt de rostade mandlarna och rör om så att mandlarna täcks helt av karamell.
    8. Häll upp mandlarna på den inoljade plåten och låt de svalna helt.
    9. Jag körde sedan mina mandlar i matberedraren för att få dom finhackade. Kan förvaras i en lufttätt burk tills de skall användas.
    10. Vispa grädden och rör ner de finhackade mandelkaramellen.
    11. Bred ut fyllningen på hälften av macarons och lägg en annan ovanpå.  Förvaras i kylen.

    fredagen den 18:e november 2011

    Saffransbröd med honung

    Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat. Skall även testa hennes saffransmacarons med vit chokladtryffel och saffransbullar med mandel.

    Saffransbröd med honung
    500 gram vetemjöl
    250 gram fullkornsvetemjöl
    50 gram jäst
    4 dl kallt vatten
    1/2 gram saffran, 1 påse
    1 msk hett vatten
    1 msk salt
    4 msk honun, jag tog flytande honung.

    Gör så här:
    1. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Blanda bara ihop och täck bunken med en handduk. Låt stå 1 timme.
    2. Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt det tillsammans med salt och honung i degen.
    3. Knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.
    4. Låt vila 30 minuter i bakbunken innan du bakar ut den.
    5. Forma degen till en stor rund limpa, ev 2 om  du vill ha lite mindre bröd och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme. 
    6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
    7. Smitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter i den i ugnen. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader.
    8. Låt svalna helt innan du skär upp det.

    tisdagen den 15:e november 2011

    Jordnötsglass

    Hade en en öppnad burk med jordnötssmör här hemma som jag använt till bakning, då jag inte gillar att äta jordnötssmör som det är så ville jag hitta på något smarrigt med det. Och vad passar inte då bättre än jordnötsglass, visste inte hur mycket jordnötssmör jag skulle ta, men 150 gram var perfekt då glassen verkligen smakar mycket av jordnötter. För att piffa upp den lite extra så blandade jag även i mjölkchoklad och jordnötter. Kan jag säga att det blev tokgott :) 
     
    Jordnötsglass
    2,5  dl vispgrädde
    2,5 dl mjölk 3 %
    6 äggulor
    1 socker, beroende på eventuell smaksättning
    150 gram jordnötssmör, jag använde crunchy/krokant
    1 dl grovt hackade jordnötter
    50 gram mjölkchoklad, grovt hackad

    Gör så här:
    1. Låt detta koka upp mjölk och grädde och ställ det åt sidan.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.Blanda även ner jordnötssmöret.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Blanda ner de hackade jordnötterna i glassmeten.
    6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    7. För att göra glass i frysen:  Tillsätt den hackade chokladen i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du ner den hackade mjölkchokladen. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

    söndagen den 13:e november 2011

    Fars dags tårta

    Blev en lite tårta för att fira fars dag idag,  ja nu blev den ju rosa :-) och anledningen till det var att jag ville testa den smaksatta fondanten som jag köpte i somras hos B´s Skafferi , det var hallonsmak på den och den var riktigt god, sugarpaste brukar ju annars smaka mest sött, men det här hade verkligen smak av hallon. Fondanten var dessutom lätt att arbeta med, mjuk redan från början och lätt att kavla ut och klä tårtan med, råkade visst sätta kniven i den färdiga tårtan så att det blev ett jack i :-)  , men ja vad gör det, huvudsaken var att den var god.Har även fondant med apelsinsmak och banansmak kvar hemma som garanterat är lika god. Tårtan bestod av ljus tårtbotten, fylld med mjölkchokladfluff, gjord på 180 gram choklad och 3 dl vispgrädde och Ahlgrens husvagnsfluff, gjord på 60 gram husvagnar och 3 dl grädde. Spacklad med marängsmörkräm och sedan täckt med den smaksatta fondanten. Var första gången som jag smakade på Ahlgrens husvagnar, de var riktigt goda, hade egentligen tänkt ha gelehallonfluff, men då de inte hade äkta gelehallon i affären så blev det husvagnsfluff istället. Ja detta är en mindre tårta, tror formen är på 15-18 cm, har inte mätt och därför räckte det med 250 gram fondant, som den smaksatta fondanten består av.

    fredagen den 11:e november 2011

    Marsanmuffins

    Har haft med det här receptet tidigare men lägger in det igen då det var bland de första recept som jag lade in i bloggen. Har inte heller bakat dom sedan dess och har glömt bort att de är riktigt goda. Ja det blev som sagt lite  mumsiga muffins med marsanpulver i smeten, bröade även formen med kokosflingor vilket gjorde dom ännu godare.Råkade ta i 70 gram marsanpulver istället för 40 gram så de blev extra mycket marsansmak på dom :-) . Dessa skall gräddas i vanliga muffinsformar men då jag har en kakform som består av  sex minisockerkakor ville jag använda den, har nästan glömt bort att jag har den så det var dags att damma av den.

    Marsanmuffins

    10-15 st, normalstora

    200 gram smör
    3 st ägg 

    2 dl socker
    1,5 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver
    1 krm hjortronsalt (hade slut på det och tog 1 1/2 tsk bakpulver istället)
    6 msk( 40 gram) marsansåspulver för kokning , fast jag råkade visst ta 70 gram och det blev lika bra det, mer marsansmak bara
     
    Gör så här
    1. Rör smör och socker poröst. 
    2. Tillsätt ägg, ett i sänder, vispa ordentligt mellan varje ägg.. 
    3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. 
    4. Fördela smeten i muffinsformar.
    5. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 15 minuter. 
    6. Låt svalna, pudra med florsocker

    torsdagen den 10:e november 2011

    Grundrecept, Glass, Vaniljglass

    Här kommer mitt grundrecept på glass, använder nästan alltid detta och tillsätter sedan valfri smaksättning. Finns ju så mycket gott som man kan blanda ner i glassmeten, det är bara fantasin som sätter gränser :-)  
     
    Vill man ha extra krämig glass så använder man enbart vispgrädde, går även att tillsätta några extra äggulor. 
     
    Sockermängden variera beroende på vad smaksätter med, visa saker är ju så söta i sig att 1,5 dl socker skulle göra glassmeten på tok för söt, tex om man använder krossade polkagrisar eller Ahlgrens bilar. Ibland har till och med 1 dl socker blivit för mycket. 

    Vaniljstång utesluter jag ibland, tex i polkagrisglass så känns den överflödig.
    I en del glassrecept jag  använder man även gelantinblad och glukos, anledningen till detta är att: 

    Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.
    Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare, mjukare och smälter inte lika fort i rumstemperatur.
     
    Ibland använder jag glukos och gelatinblad, men det funkar precis lika bra utan. 

    Vaniljglass
    2,5  dl vispgrädde
    2,5 dl mjölk 3 %
    6 äggulor
    1-1,5 dl socker, beroende på eventuell smaksättning
    1 vaniljstång

    ev 1 msk glukos
    ev 1 gelatinblad

    Gör så här:
    1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan. En del säger att det nu skall stå 30 minuter, kanske för att mjölken skall dra åt sig vaniljstången, men det funkar lika bra att låta smeten vila medan du vispar ägg och socker.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Lägg gelatinbladet i blött om du använder det i glassmeten.
    4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    6. Krama ur och blanda ner gelatinbladet
    7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    8. För att göra glass i frysen: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    9. För att göra glass i glassmaskin: Ta upp vaniljstången ur glassmeten.Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    tisdagen den 8:e november 2011

    Grovt bröd i lergryta


    Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommit till användning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller till matlagning. Nu har jag löst problemet genom att jag även kommer införskaffa en lergryta just för matlagning, fast då en större variant då den jag har idag bara är på 1,5 liter, perfekt storlek när man skall baka bröd. Eftersopm jag älskar nötter så blandade jag ner det i degen, men det går givetvis bra att utesluta det. Det blir ett rejält tungt bröd, vägde hela 1.5 kg. Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Det går även att förvara brödet i lergrytan. Nästa gång kör jag med kökstermometer, och tar ut brödet när det kommit upp till 98 grader, lättare att hålla koll på brödet när man använder termometer och det minskar risken för övergräddning. Det enda problemet jag hade var att brödet fastnade i botten på ett ställe, ändå oljade jag in den noga. Receptet kommer från senaste numret av tidningen hembakat.

    Lergrytebröd
    50 g jäst
    0,5 l vatten
    1 1/2 dl mörk sirap
    1 msk salt
    6 dl grovt rågmjöl,
    det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt
    8 dl fint rågmjöl
    Ev valfri mängd nötter, jag tog hasselnötter och valnötter.

    Gör så här:
    1. Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 min. 
    2. Värm vattnet till 37 grader och blanda ner salt,sirap och jäst. 
    3. Tillsätt mjölet, jag körde degen i min köksmaskin, det blir en ganska kladdig deg. Häll ner nötterna och kör någon minut till.
    4. Olja grytan med neutral oljat, lägg i limpan, släta till den med oljade händer och låt den ligga i grytan utan lock i 10 minuter. 
    5. Lägg på locket, ställ in i kall ugn och sätt på 200 grader, låt stå i 1,5 timme. 
    6. Stäng av ugnen och låt grytan stå kvar i 30 minuter.. 
    7. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag. Brödet går utmärkt att förvara i lergrytan om man inte fryser in det.

    måndagen den 7:e november 2011

    Polarkakor / Tekakor

    Bakade lite polarkakor i helgen, fast de påminner mest om tekakor,  receptet kommer från senaste numret av tidningen hembakat, har ändrat på det lite och använde mjölk istället för vatten och byte ut en del av mjölet mot lantbrödsmjöl. Ja gott blev det, men det är det alltid med tekakor :-).

    Polarkakor
    50 g smör
    5 dl mjölk
    50 g jäst
    3 msk ljus sirap
    1 tsk salt
    ca 16 dl rågsikt( fast jag hade inte så det räckte så jag bytte ut hälften mot lantbrödsmjöl 4 sädeslag)


    Gör så här:
    1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
    2. Smula ner jästen i en degbunke.Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. 
    3. Blanda ner resten av degvätskan samt sirap och salt.
    4. Tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. 
    5. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    6. Dela degen i 20 bitar. 
    7. Kavla ut dem till kakor i önskad form och nagga väl.
    8. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper,låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.
    9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 275 grader 3-5 minuter. 
    10. Låt svalna på galler under bakduk.

    fredagen den 4:e november 2011

    Äppelkaka med kardemummaströssel

    Hittade ett recept på en äppelkaka i senaste numret av tidningen Hembakat som lät supersmarrig som jag därför bara måste testa :-), sedan så gillar sambon äppelkaka så det är ytterligare en anledning till att baka den. Ja himla mumsigt blev den, gillar kardemumma så kakan är helt i min smak. Fast jag tog bara 2 äpplen då 3-4 blev för mycket, eller så kanske mina var lite stora och jag gräddade den närmare 1 timme istället för 35 minuter innan den var klar. Ja självklart måste man ha hemmagjord vaniljsås till. massor med vaniljsås :-D.

    Äppelpaj med kardemummaströssel

    125 gram smör, smält, avsvalnat
    1 1/2 dl strösocker
    2 ägg
    2 msk mjölk
    rivet skal av 1 citron
    2 1/2 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver (fast jag tog 1 tsk)
    1/2 tsk kardemumma (tog 1 tsk)
    1 tsk vaniljsocker ( tog 2 tsk)

    Fyllning
    3-4 äpplen, jag tog bara 2

    Kardemummaströssel
    1 msk hel kardemumma
    50 gram smält smör
    1 1/4 dl vetemjöl
    3/4 dl strösocker

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa socker ock smör pösigt.
    3. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.
    4. Rör i mjölk och citronskal.
    5. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
    6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    7. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Täck kakan med dom.
    8. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda detta med det smälta smöret, socker och mjöl till en smulig deg.Strö detta över kakan.
    9. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
    10. Servera kakan ljummen med vaniljsås.

    tisdagen den 1:e november 2011

    Mosaikkakor / Fönsterkakor

    Sonen ville baka kakor häromdagen och då passade vi på att baka lite mosaikkakor. De blir himla fina med fönster i mitten av kakan. De går ju tex att hänga upp i ett fönster, därför kallas de även för fönsterkakor, men de gjorde inte vi då vi ville äta upp dom :-). hittade inga passande hårda karameller utan köpte klubbor istället som jag krossade. Pepparkaksformar med dubbla motiv som passar perfekt till dessa kakor har jag köpt hos Formina. Ja kika in där om ni vill, de har en massa kul pepparkaksformar till kommande julbaket.

    Mosaikkakor
    5 dl vetemjöl
    1 dl strösocker
    2 tsk vaniljsocker
    200 gram kylskåpskallt smör
    1 äggula

    Gör så här:
    1. Blanda snabbt samman mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en deg. Blanda ner äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen.
    2. Låt vila i kylskåpet 1 timme.
    3. Sätt ugen på 200 grader.
    4. Kavla ut degen på mjölat bord. 
    5. Stansa ut kakor med valfritt mått.Jag använde kakformar med färdiga fönster i sig. Annars får man stansa ut hål i kakorna med ett mindre mått.
    6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
    7. Krossa hårda karameller till ett fint mjöl i en mortel.
    8. Grädda kakorna i ugnen i 5 minuter.
    9. Ta ut dom och fyll hålen med krossade karameller.
    10. Grädda ytterliggare några minuter. Passa så att de inte blir brända. 
    11. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills karamellen har stelnat.
    12. Lägg sedan över dom på ett galler för att svalna helt.