torsdag 29 september 2011

Kryddivar

Testade ett bröd ur senaste nummet av Baka, ett riktigt härligt riktigt grovt bröd med hela korn och gjord på surdeg. Är alltid fascinerande att ser att få bröd att jäsa helt utan jäst, visst jäsningen tar mycket längre tid, mitt bröd jäste nog runt 8 timmar innan det hade jäst klart. Gott blir det och mättar bra, kan inte bli bättre. Favoritmjölet när det gäller brödbakning är Wästgötarnas mjöl, ett mjöl som producera i ekologiskt jordbruk,de är 8 bönder tror jag, inte massproducerat på stora fabriker och närproducerat då det är bönder härifrån Västra Götaland, vilket gör att jag kan köpa mitt bröd i min Ica-butik. Kan inte bli bättre. Extra kul att man på varje mjölpåse kan se vilken bonde som mjölet kommer ifrån. Det är klart, de lite ovanligare sorterna som jag skulle vilja testa att baka med, tex Emmer, finns ju inte på ICA och mjölet är ju lite dyrare än "vanligt" mjöl, men jag betalar gärna lite extra för det.  Receptet på brödet kommer ursprungligen  från surdegsbageriet Alvar & Ivar, ett bageri jag besöker emellanåt när jag är trött på att baka eget surdegsbröd :-), finns så mycket gott surdegsbröd där.

DAG 1, Skållning:
2 dl kokande vatten
150 g (1 ¾ dl) hela dinkelkorn
50 g (¾ dl) linfrön

Blanda ihop i en skål. När blandningen svalnat, ställ in den i kylskåpet tills nästa dag.

DAG 2
Skållningen från dag 1
120 gram aktiv rågsurdeg
2,5 dl kallt vatten
120 g (2 dl) fullkornsmjöl av emmer (kan bytas ut mot grovt råg eller dinkel)
120 g (2,5 dl) fullkornsmjöl av dinkel
120 g (2,5 dl) siktat dinkelmjöl
10 g (1 msk) havssalt
5 g (1 msk) anis, hela frön
5 g (1 msk) fänkål, hela frön

Garnering: t ex dinkelflingor

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på låg växel i  cirka 6 minuter. Den skall väldigt lös och kladdig men ändå lite elastisk. 
  2. Fördela degen i en större (1,5-liters) eller två mindre (3/4-liter) smorda formar. 
  3. Strö lite dinkelflingor eller något annat gott på toppen, lägg på en bakduk och låt limporna jäsa på ett varmt ställe (t ex ovanpå ugnen eller kylskåpet) nästan upp till kanten. Jästiden beror på temperaturen i rummet. Räkna med att det kan ta flera timmar. 
  4. Grädda limporna i 200° i cirka 45 minuter. 
  5. När innertemperaturen på bröden ligger mellan 95° och 98° är bröden klara. Använd en köks/stektermometer.

tisdag 27 september 2011

Toscapaj med äpple

Sambon älskar äppelpaj så för att överraska honom gjorde jag en äppelpaj i fredags. Det är ju perfekta tider för äppelpaj nu när det finns svenska äpplen i butiken. För att variera nig lite så testade jag ett nytt recept. En äppelpaj med härligt god toscasmet på, kan inte bli godare :-). Receptet kommer från Dansukkers hemsida.

Toscapaj
cirka 10 bitar

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 tsk Vaniljsocker

Fyllning
500 g frukt t ex äpplen
1/2 dl Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl

Toscasmet
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl D Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här:
  1. Arbeta samman ingredienserna till degen.Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter.Ställ i kylskåp i 30 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 200°. 
  3. Förgrädda skalet i 10 minuter.
  4. Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.
  5. Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat.
  6. Bred smeten över frukten. 
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun. 
  8. Serveras ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.

söndag 25 september 2011

Tigerkaka

Bakade lite härligt god tigerkaka i helgen, så gott när det är både choklad och vanilj. Denna gång testade jag ett recept från den härliga bloggen Made by love som tar helt underbara bilder. Ja det blev som sagt en mumsig tigerkaka som inte smulade lika mycket som en vanlig sockerkaka.



Tigerkaka
180 gram vetemjöl
10 gram maizena
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
100 gram margarin
50 gram mjölk
4 st ägg
170 gram strösocker
10 gram kakao
1 1/2 msk olja


Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, maizena och bakpulver.
  2. Blanda kakao och matolja
  3. Vispa samman margarin och smör, tills det blir lite luftigt och krämigt. 10 minuter enligt originalreceptet.
  4. Vänd ner mjölblandningen växelvis med mjölken i smör/margarinblandningen.
  5. Vispa ägg och socker ljust och luftigt.8 minuter enligt originalreceptet.
  6. Vänd ner mjöl/smörblandningen i äggsmeten.
  7. Ta undan 1/3 av smeten och blanda detta med kakaon.
  8. Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad avlång sockerkaksform.
  9. Dra en gaffel genom smeten så att den blandas lite.
  10. Grädda i 175 grader i 50-60 minuter, fast min var klar efter redan 35 minuter.
  11. Låt den stå 5 minuter innan du stjälper ur den ur formen

Tigerkaka

Bakade lite  härligt god tigerkaka i helgen, så gott när det är både choklad och vanilj. Denna gång testade jag ett recept från den härliga bloggen Made by love  som tar helt underbara bilder. Ja det blev som sagt en mumsig tigerkaka som  inte smulade lika mycket som en vanlig sockerkaka.

Tigerkaka
180 gram vetemjöl
10 gram maizena
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
100 gram smör 
100 gram margarin
50 gram mjölk
4 st ägg
170 gram strösocker
10 gram kakao
1 1/2 msk olja 

Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, maizena och bakpulver.
  2. Blanda kakao och matolja
  3. Vispa samman margarin och smör, tills det blir lite luftigt och krämigt. 10 minuter enligt originalreceptet.
  4. Vänd ner mjölblandningen växelvis med mjölken i smör/margarinblandningen.
  5. Vispa ägg och socker ljust och luftigt.8 minuter enligt originalreceptet.
  6. Vänd ner mjöl/smörblandningen i äggsmeten.
  7. Ta undan 1/3 av smeten och blanda detta med kakaon.
  8. Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad avlång sockerkaksform. 
  9. Dra en gaffel genom smeten så att den blandas lite. 
  10. Grädda i 175 grader i 50-60 minuter, fast min var klar efter redan 35 minuter.
  11. Låt den stå 5 minuter innan du stjälper ur den ur formen.

fredag 23 september 2011

Apelsincookies

Mitt sista bidrag Bageriets Bästa Bake off Challenge till blir lite smarriga apelsincookies och för att göra de extra goda så valde jag choklad med krispig apelsinsmak istället för "vanlig " choklad, kunde inte bli annat än tokgott liksom :-). Apelsin och choklad är alltid en perfekt kombination. De här kakorna blir hårda på utsidan och sega inuti. Perfekta att smula ner i vaniljglass :-) och receptet går ju så lätt att ändra på och välja andra smaker än just apelsin. Tex Smarties/Non-stop är så gott i dessa kakor. Ja sedan är själva kakdegen perfekt att använda om man vill göra kakdegsglass :-D som ni alla vet är så tokgott. Ja jag kanske skulle göra lite ny kakdegsglass i helgen. 
Apelsincookies
ca 24 stycken

100 gram rumsvarmt smör
2 dl  ljust muscovadosocker
0,5 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker 
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
150 gram apelsinchoklad eller annan valfri choklad
Rivet skal från 2 apelsiner

Gör så här: 

  1. Rör ihop smöret med muscovadosocker, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten

onsdag 21 september 2011

Mintchokladkakor


Här kommer mitt andra bidrag till Bageriets Bästa Bake Off Challenge, lite tokgoda mintkakor, så goda. Som alla vet så älskar jag glass så vad passar inte bättre än att göra lite härligt mumsiga glassandwich av dom, mina fyllde jag med chokladkrossglass. Fast egentligen hade jag velat göra lite mintchokladrippladglass, det får bli ett senare projekt :-). Har inte tidigare bakat med färsk mynta, ,men det blev himla gott så det kommer jag att använda fler gånger. Av de tre kakor jag bakat så är det här min absoluta favorit. Det luktade mint i hela huset när jag tog ut dom vilket genast fick mig att tänka på julen och mintkyssar. Det var var det nämligen precis luktade i hela huset, mintkyssar :-). Ja nu längtar jag allt lite efter julen och julgodis, fick det nya nummret av Lantliv Mat&Vin idag och då såg jag att nästa nummer kommer handla om julen, så innan vi vet ordet av så står vi allihopa och julbakar för fulla muggar.

Mintchokladkakor
 ca 26 stycken

125 gram smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram mintchoklad, grovt hackad eller annan valfri choklad tex mjölkchoklad, jag använde mintkrokant
50 gram hasselnötter, grovt hackade
20 droppar pepparmyntsolja (den från Apoteket)
1/2 dl finhackad färsk mynta 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop smör och muscovadosocker.
  3. Vispa ner ägget.Se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Blanda ner alla övriga ingredienser, arbeta snabb ihop till en deg. 
  5. Rulla till 26 bollar. Lägg på bakpappersklädd plåt, platta till dom, de flyter inte ut speciellt mycket.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

måndag 19 september 2011

Smarriga jordnötskakor

För ett tag sedan fick jag en förfråga från Göteborgs Kex om jag ville vara med i deras utmaning Bageriets Bästa Bake Off Challenge, tyckte det lät som en kul grej och tackade därför ja. Det innebär att jag skall bidra med tre olika kakrecept. Först ut blev lite tokgoda och smarriga jordnötskakor. Knapriga jordnötter och mumsig mjölkchoklad är alltid en perfekt kombination :-) och att det dessutom är jordnötssmör i förhöjer smaken ännu mera :-), kan inte bli bättre liksom.


Jordnötskakor
ca 24 stycken

125 gram smör
100 gram jordnötssmör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
125 gram jordnötter, grovt hackade
100 gram mjölkchoklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör, jordnötssmör, socker, muscovadosocker och vaniljsocker poröst. Jag kör detta i köksmaskinen med den tillhörande beaterbladen.
  3. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Forma till runda kulor. Lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till dom.
  5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  6. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du lägger dom på ett galler för att kallna helt

söndag 18 september 2011

Budapestrulle/ Budapestlängd

Sambon fyller år idag och självklart firas detta med kalas och tårta. Då Budapestrulle är hans absoluta favorit blev det givetvis en sådan dagen till ära. Och jag kan inte annat än hålla med, det är så himla god. Spritsade ut smeten idag istället för att bre ut den, vilket jag verkligen kan rekommendera då det gick att rulla ihop den utan att den sprack som den lätt annars gör. Testade ett nytt recept idag som jag hittade inne hos I mitt kök, receptet är för två Budapestrullar, men jag var lite för generös på första plåten så det blev 1 1/2 Budapestrulle, men det gjorde inget då vi bara skulle ha en och även om jag var för generös med smeten så blev den lagom stor/tjock.  Den andra halvan som blev över fyllde jag med banangrädde.

Bottnar (2 stycken)
260 gram äggvita
380 gram socker
220 gram finhackade hasselnötter
60 gram marsanpulver (kok)
15 gram kakao

Fyllning ( till 1 rulle)
5 dl vispgrädde
1 msk socker
2 burkar mandarinklyftor


Garnering
Smält mörk choklad
Florsocker
Valfria dekorationer

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvitan tills den blir vit och fluffig.
  2. Häll ner sockret, lite i taget, medan du vispar. Vispa i 5 minuter till.
  3. Blanda samman nötter, marsanpulver och kakao och vänd försiktig ner detta i äggvitan, se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Häll upp marängsmeten i spritspåse och rund tyll tror min var runt 16-18 mm. 
  5. Spritsa långa rader på bakplåtspapperklädd plåt.Smeten räcker till 2 plåtar. Spritsa från ena långsidan till den andra då du sedan skall rulla ihop den från kortsidan.
  6.  Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 150 grader.
  7. Ta ut ur ugnen och vänd marängbotten på ett bakplåtspapper så undersidan kommer uppåt. Dra bort bakplåtspappret från undersidan.Låt svalna under bakplåten.
  8. Vispa grädde och socker. Blanda ner mandarinklyftorna.
  9. Bred ut grädden på budapestbotten.
  10. Rulla ihop Budapestrullen från kortsidan. Tänk på att marängens ”ränder” ska vara vågräta mot dig.Vik den första ”randen” mot dig, in över grädden, fortsätt att rulla och ta bakplåtspappret som hjälp. Lägg rullen med skarven nedåt.
  11. Pudra över florsocker och garnera med smält choklad och andra valfria dekorationer.

fredag 16 september 2011

Mazarinrutor

Den här kakan är en av mina absoluta favoriter när det gäller att baka i långpanna. Den blir så saftig och tokgod och dessutom är det så mycket smidigare och enklare att baka mazariner i långpanna istället för i mazarinformar. Det blir minst lika  god då även denna kaka består av mördegsbotten, mazarinfyllning och glasyr. Nu när det finns färdig mandelmjöl så är det verkligen busenkelt att göra denna kaka, har tyckt det varit lite tråkigt innan när jag var tvungen att skåla och mala 300 gram mandel, ja idag var det bara att mäta upp 300 gram mandelmjöl istället, kunde inte bli enklare liksom. Nu skall ju glasyren inte vara knallrosa :-) , det råkade bara bli så när man inte tänker på att pastafärgen är så himla koncentrerad och dessutom råkade jag välja den extra röda pastafärgen istället för rosa, ja så kan det gå ibland :-.

Mazarinrutor
35-40 st

Mördeg
400 gram margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor

Fyllning

300 gram skållad, mald mandel eller färdigt mandelmjöl
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg


Glasyr
4 dl florsocker
1 st saften citron
röd karamellfärg eller pastafärg

Gör så här 

  1. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund. 
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  3. Tryck ut mördegen i en smord långpanna, den vanliga standardstorleken, tror den är 30x40 cm och bred ut fyllningen över mördegen. 
  4. Grädda i nedre delen i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Passa den så att ytan inte blir för mörk, lägg i så fall ett bakplåtspapper över.  
  5. Blanda ihop florsocker och citronsaft och späd eventuellt med kallt vatten till en lagom glasyr och färga den svagt rosa med karamellfärg. 
  6. Bred ut detta över den kalla kakan.

onsdag 14 september 2011

Bake-off frallor

Bakade lite härligt goda frallor häromdagen. Tycker det här med att ha ogräddade färdig jästa bröd i frysen verkar himla praktisk och käckt för då kan man verkligen få nygräddade frallor precis när man vill. Goda blev det och det går utmärkt att använda andra frön eller nötter än just solrosfrön, byta ut en del av mjölet mot grövre mjöl och pensla dom med ägg och strö över lite vallmofrön eller sesamfrön. Var lite orolig över att de inte skulle bli helt klara i ugnen, i och med att de är helt frysa, typ att de skulle vara lite kalla i mitten även om de fått fin färg, men de blev helt klara och genomvarma på 20 minuter.

Solrosbullar
ca 24 stycken(fast tänker jag efter fick jag mindre än 24 då jag gjorde mina lite större, tyckte de blev för små annars)


50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk honung
16 dl siktat dinkelmjöl (960 gram)
1½ dl solrosfrön

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. 
  2. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. 
  3. Rör ut jästen i mjölken. 
  4. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. 
  5. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Blanda i solrosfrön. 
  6. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  7. Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. 
  8. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar.
  9. Lägg bullarna på skärbrädor/bakplåtar med bakplåtspapper. Tänk på att de ska få plats i frysen.
  10. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  11. Ställ bullarna i frysen. 
  12. Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.

När du skall grädda dom:
Ställ en plåt med de frysta bullar mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.Grädda i 20 minuter.
Kan även tänka mig att det går utmärkt att låta dom tina medan ugnen blir varm och därefter grädda dom i ca 10 minuter.

måndag 12 september 2011

Pollykladdkaka

Hade en del Polly hemma och vad passar då inte bättre än att stoppa ner dom i en kladdkaka, ja söt blir det, ännu sötare än en vanlig kladdkaka, tror jag det, när kakan innehåller både Polly, massa socker och mörk choklad. Men för en gottegris som mig så är kakan riktigt god, men har man svårt för kladdkakor och söta kakor ja då skall man nog hoppa över att baka denna utsökta kaka. vet att det finns olika storlekar på Pollypåsarna, jag hällde i en si så där 300 gram, men den lilla påsen på runt 200 gram funkar alldeles utmärkt, jag den mängden är nog om jag tänker efter mer lagom än exakt 320 gram som jag tog. Som alltid är kladdkakor som allra godast om de får bli kylskåpskalla och helst mogna i kylskåpet över natten.

Pollykaka
3 ägg
2 dl socker
200 gram mörk choklad, 70%
100 gram smör
0,5 dl vetemjöl
1 påse Polly, använde den blå påsen

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker ljust och poröst. 
  2. Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den smält helt. 
  3. Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet och Pollyn.
  4. Häll smeten i en smord form med avtagbara kanter, fäst gärna ett bakplåtspapper i botten så går det lättare att få ur kakan sen. Jag bröade dessutom min form med kokosflingor.
  5. Grädda i 175 grader i  ca 20-25 min, kakan skall fortfarande vara lite kladdig.
  6. Låt kakan bli helt kall, gärna kylskåpskall över natten. 

fredag 9 september 2011

Muffins med romerska bågar

Bakade lite härligt goda muffins idag smaksatta med rivet apelsinskal och romerska bågar. De blir säkert himla goda med lite chokladfrosting på, gärna med apelsinsmak.

2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1 stor apelsin
75 g smält smör
1 dl mjölk
Romerska bågar, de där små från Cloetta

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. 
  3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet apelsinskal .
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. 
  6. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
  7. Stick ner några romerska bågar i varje form.
  8. Grädda i cirka 15-20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

söndag 4 september 2011

Tekakor på vassle

Var sugen på att testa att baka med vasslen jag hade över efter äggosten så därför fick de bli lite härligt goda tekakor, svårt att säga om vasslen ger någon direkt annorlunda smak, men jag använde det istället för mjölk. Gjorde tekakor utan havregryn idag då det blir lite luftigare. Ja tekakor är så tolkgoda när de är nygräddade, lika goda med bara lite smör som med apelsinmarmelad eller ost. Jag bytte ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få de lite grövre, nästa gång tänkte jag hälla i lite vetekli också.Ja tekakor är verkligen perfekta att ha i frysen.

Tekakor
20 stycken


5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl raps- majsolja eller smält smör
3 msk socker
10 dl (600gram)  vetemjöl special
6 dl  (360 gram) grahamsmjöl
2 tsk salt

Gör så här:
  1. Lös jästen i den ljumma mjölken. 
  2. Blanda ner allt utom saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. 
  3. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. 
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar.
  6. Rulla till bullar och platta eller kavla ut till kakor.
  7. Nagga med gaffel och sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. 
  8. Pudra över lite mjöl.
  9. Låt nu tekakorna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
  10. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
  11. Låt svalna något på galler under bakduk.