torsdag 30 juni 2011

cheesecakeglass med brownie och hallonrippel

Älskar cheesecake så denna glass är verkligen en av mina favoriter och med lite bitar av brownie och härlig hallonrippel så blir det helt enkelt tokgott. Detta blir också mitt bidrag till månadens sötsak

5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång (kan uteslutas, glassen blir lika god ändå)
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
200 gram  philadelphiaost
Brownie, valfri mängd
Hallonrippel
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten. Vispa upp  philadelphiaost och blanda ner den i smeten.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda  ner browniebitar och hallonrippel när glassen är halvfryst. Börja med browniebitarna och blanda sedan ner hallonrippeln försiktigt, så att smeten liksom bli marmorerad.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du i browniebitarna medan maskinen fortfarande är igång. Varva sedan hallonrippel och glass i en form och ställ in den i frysen några timmar
Hallonrippel
200 gram hallon färska/frysta
4 msk socker
1 msk vodka (valfritt) 
Gör så här:
  1. Snabbvariant: Mixa hallon, vodka och socker tills det blir som en juice/sirap: Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Jag silade inte hallonsirapen och märkte inte av kärnorna.
  2. Långsamma varianten: Framförallt viktigt om man använder utländska hallon. Värm hallonen och sockret i en kastrull, låt koka några minuter, blanda i vodkan. Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Låt bli helt kallt.

måndag 27 juni 2011

Banan och blåbärsyoghurtglass

Provade ett recept på blåbärsglass idag som inte innehåller några ägg och som inte heller behöver göras i glassmaskin, fast nu när jag ändå har en glassmaskin så gör jag glassen där ändå :-), blir säkert lite krämigare så. Ja gott blev det, smakar mycket banan, rätt söt då jag använde väl mogna bananer, de var helt bruna och mer mogna kunde de inte liksom inte bli. Receptet hittade jag i lördagens bilaga Härligt hemma som kommer med Aftonbladet. Ja och det går ju att byta ut blåbären mot andra bär, tex jordgubbar nu när det är jordgubbssäsong.

Banan och blåbärsyoghurtglass
3 mogna bananer
2 tsk citronsaft
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär, använde frysta
3 dl grädde
1 dl grekisk eller turkisk yoghurt

Gör så här:
  1. Mixa bananerna med citron, flor och vaniljsocker. Jag körde detta i matberedaren med tillhörande kniv. Kör till en slät massa.
  2. Häll i blåbär och yoghurt och kör till en hel slät smet.
  3. Vispa upp grädden, jag vispade den lätt och luftig. Blanda ner blåbär/banansmeten.
  4. Ställ in glassen i frysen i minst 5-6 timmar. Vispa runt i glassen 2-3 gånger med jämna mellanrum under tiden så frysen den jämnare.
  5. Eller så gör ni som jag och kör glassmeten i glassmaskinen, den frös till fortare än "vanlig" glassmet men jag körde den ändå 50 minuter. Ja och sedan in i frysen några timmar för att frysa till lite mera.

lördag 25 juni 2011

Midsommartårtan

Sambon önskade sig en gräddtårta med jordgubbar till midsommar. Det är en ljus botten fylld med jordgubbsmousse och glasskräm. Spritsad med grädde och dekorerad med jordgubbar. Så tokgott och är ett måste på midsommarbuffebordet :-) Ja sedan blev det en hel del jordgubbar utöver tårtan, för det är så gott med jordgubbar.

Monnies tårtbotten

Hittade ett himla bra recept på tårtbotten inne på familjeliv, det blir en hög, saftig och fin tårtbotten och receptet är anpassad för en form på 24 cm.

5 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Smöra och bröa en form. Jag brukar göra en krage med bakplåtspapper för att förhindra att smeten rinner över vid gräddningen. 
  2. Vispa ägg och socker ljust och poröst
  3. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Blanda försiktigt ned detta i äggsmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 min. Öppna absolut inte ugnsluckan de första 20 minuterna. Mot slutet av gräddningen kan man ibland behöva lägga på lite ugnsfolie för att förhindra att tårtbotten blir allt för mörk. 
  6. Låt den svalnna en stund innan du stjälper upp den.

Jordgubbsmousse

En mycket god och snabblagad jordgubbsmousse att fylla tårtan med som jag fann inne hos Linda Runn.Går även att byta ut mot andra bär.

250 gram jordgubbar (frysta/färska)
3-4 msk snabbmarsanpulver
1,5 dl vaniljyoghurt
2-3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Tina och koka ev upp utländska bär och mosa ihop med snabbmarsanpulvret
  2. Häll på vaniljyoghurt och den ovispade grädden och vispa ihop till en fast konsistens

torsdag 23 juni 2011

Rabarberglass

Gjorde lite härlig god rabarberglass nu i veckan, så somrigt och jag ville passa på att göra den nu när det finns rabarber att köpa. Ja himla mumsigt blev det.

Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft 
1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen. 
Just det, får inte glömma bort att önska alla mina kära bloggläsare en underbar midsommar, vi hoppas väl allihopa på lite sol :-) fast väderprognosen inte säger så 




    onsdag 22 juni 2011

    Fröbullar

    Bakade lite frallor idag, gillar frallor med mycket frön och nötter så dessa passade mig utmärkt, sedan så var det inte heller helt fel att skorpan blev så där knaprig och god :-). Ja de innehåller en hel del surdeg så jag var allt tvungen att öka på min surdeg innan jag kunde baka dessa. Man skulle säkert kunna utesluta jästen helt och hållet och låta dom jäsa lite längre tid bara. Har ni inte en köksvåg hemma så rekommenderar jag verkligen att ni köper en, så mycket smidigare och enklare att väga alla ingredienser och sedan så minskar de risken för att man tar för mycket mjöl.Receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka. Nopp, nu är det snart dags att titta på en ny säsong av Leila bakar, denna gång är hon i Frankrike och bakar.

    Fröbullar
    20 stycken

    375 gram rågsurdeg
    375 gram vetesurdeg
    900 gram vetemjöl, använde Wästgötarnas Ölands lantvete
    430 gram vatten
    10 gram jäst
    25 gram salt

    Sesamfrön, linfrön, solroskärnor och pumpafrön att strö över

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser utom saltet och kör på låg hastighet i 10 minuter, öka sedan hastigheten, häll i saltet och kör ytterliggare 5 minuter tills degen blivit elastisk.
    2. Lägg degen i en oljad låda och lägg på ett lock.
    3. Låt jäsa på en varm plats i 3x25 minuter. Efter 25 minuter respektive 50 minuter så viker du ihop degen till en boll  och fortsätter sedan att jäsa degen med skarven nedåt, degen innehåller nu luftbubblor som du skall vara rädd om.
    4. Häl ut degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt ut degen till en rektangel på ca 32x40cm.
    5. Spruta vatten på degen och strö över rikligt med frön.
    6. Kavla ut degen lätt, bara så att den sträcks. Skär i 20 bitar som läggs på plåt.
    7. Låt jäsa 30 minuter.
    8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
    9. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, spruta gärna in vatten i ugnen när du  sätter in dom.

    måndag 20 juni 2011

    Kanelbullar med fördeg

    Hittade ett recept i senaste numret av tidningen Baka, Kopparlundens bullar heter de då de kommer från just Kopparlundens bageri. Ja de var härligt mumsiga och det var en lätthanterlig deg som inte krävdes en massa extra mjöl för att kavla ut. Så nu har jag fyllt upp frysen med kanelbullar igen, inte helt fel nu inför sommarens utflykter :-).

    Kopparlundens bullar
    30-40 stycken

    Fördeg
    5 dl mjölk
    50 gram jäst
    500 gram vetemjöl

    Blanda till en jämn smet och låt jäsa i rumstemperatur 1-2 timmar eller över natten i kyl.Jag lät den jäsa i två timmar, då hade den jäst upp ordentligt och börjat bubbla lite liksom.

    Deg
    200 gram rårörsocker
    200 gram smör, rumsvarmt
    10 gram kardemumma, nystött
    5 gram salt
    560 gram vetemjöl
    1 stort ägg

    Gör så här:
    1. Blanda fördegen med övriga ingredienser, kör den först i köksmaskinen 6 minuter på låg hastighet och sedan 10 minuter på hög hastighet. Degen är klar när den är elastisk och fjädrar tillbaka.
    2. Låt vila under plast i kylskåp i 30 minuter. Det går också bra att låta den vila flera timmar i kylen och baka ut den senare under dagen. 
    3. Kavla ut degen till en rektangel på ca 45x30 cm.(Men det tyckte jag blev för tok för tjock så jag kavlade ut degen betydligt mer.)
    4. Blanda ihop alla ingredienserna till remonsen.
    5. Bred ut remonsen över hela ytan och strö över kanel, kardemumma eller vaniljsocker. 
    6. Vik ett treslag dvs vik in långsidorna mot mitten, den ena över den andra, på längden. Skär sedan remsor, som du först tvinnar och sedan snurrar till knutar, se till att ändarna hamnar på undersidan av bullen. Eller gör det lite enklare för dig och baka ut de till vanliga kanelsnäckor.
    7. Lägg på plåt under bakduk och låt jäsa i 30-75 minuter beroende på deg och rumstemperatur. Mina var färdigjästa redan efter 30-40 minuter.
    8. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
    9. Grädda i 230 grader, mitt i ugnen i 8-10 minuter.
    10. Låt svalna på galler, under bakduk.
    Remons (Bullfyllning)
    300 gram rumsvarmt smör
    200 gram rårösocker
    100 gram farinsocker
    30 gram vetemjöl
    Kanel, kardemumma eller hemmagjort vaniljsocker att strö över.

    Hemmagjort vaniljsocker gör du enklast genom att mala en vaniljstång och blanda det med några deciliter florsocker.

    fredag 17 juni 2011

    Mandelkubb

    Bakade mandelkubb idag, så gott och så somrigt, jordgubbssaft och mandelkubb i trädgården är aldrig fel :-), fast det fick bli inomhus idag då det regnat hela dagen. Mandelkubb är allra godast nybakade och de som blir över bör frysas in redan samma dag, de blir fort torra.
    Ha en underbar helg, hoppas på lite sol och värme.

    Mandelkubb
    20 stycken

    7 dl vetemjöl, (420 g)
    1 påse vaniljsåspulver, (11 g)
    1,5 dl strösocker
    2 tsk hjorthornssalt
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 tsk bakpulver
    150 g smör
    1,5 dl kaffegrädde (fast jag tog filmjölk istället)
    2 st ägg
    1 krm bittermandelarom

    Garnering
    0,5-1 dl pärlsocker

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225°. 
    2. Blanda mjöl, vaniljsåspulver, socker, hjorthornssalt, vaniljsocker och bakpulver i matberedare. 
    3. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
    4. Häll i grädde, ägg och bittermandelarom. 
    5. Arbeta snabbt ihop till en deg.
    6. Ta upp degen och forma den till en rulle med mjölade händer. Degen var rätt kladdig, det behövdes en del extra mjöl.
    7. Skär rullen i 20 bitar.
    8. Doppa bitarnas snittyta i pärlsocker och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
    9. .Grädda kubbarna mitt i ugnen 10-12 min. 
    10. Låt kubbarna svalna på galler under  bakduk, Frys in de som blir över redan samma dag, de blir fort torra.

    torsdag 16 juni 2011

    Dinkel surdegsbröd



    Baka lite gott syrligt dinkel surdegsbröd i veckan, tog 3 dagar, men den mesta tiden är jästid. När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl. Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren. Det står också på varje påse vilken lantbrukare som odlat säden, vilken  bondgård det kommer ifrån.  De har främst specialiserat sig på ekologisk odling av gamla sädesslag med modern teknik, tex Spelt, Emer och Ölands lantvete. Det är kul att kunna köpa och baka med närodlat mjöl. Jag köper mitt mjöl på Ica Maxi i Kungälv, annars går det att beställa en ”bagarbox” med olika mjöl från dom. Mjölet finns att köpa i vissa butiker i Västra Götaland, kolla på deras hemsida eller hör med dom på Facebook. Receptet på detta bröd kommer från den härliga bloggen Brödpassion, där konditorn/ bagaren Sébastien Boudet ibland lägger in små filmer hur man tex snittar bröd. Jag brukar ta ut en del surdeg ur kylen kvällen innan jag skall baka och mata den med vatten och mjöl och låter sedan den stå ute under natten, på morgonen har jag sedan en fin aktiv bubblande surdeg att baka med.

    Dinkel surdegsbröd

    Dag 1
    1000 gram vatten
    1300 gram lantvete mjöl (Wästgötarnas)
    250 gram speltdinkel fullkornsmjöl (Wästgötarnas)
    100-200 gram bubblande flytande surdeg

    Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienser i en degbunke och låt vila 1 timme under en bakduk (autolys) 
    2. Tillsätt sedan 40g havssalt och knåda degen i köksmaskinen eller för hand tills den känns smidig och stoppa den i en plast låda med en bakduk under. Degen skall alltså ligga inne i en bakduk. Sätt på locket på plastlådan. 
    3. Jag lät min deg stå ute i rumstemperatur i 2 timmar  och sen stoppade den i kylskåpet. 
    4. Låt den jäsa där  i 24 timmar
    Dag 2
    Gör så här:
    1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, Om bakduken var torr borde inte den fastna på degen, men om den gör det ändå spraya lite vatten på den och vänta några minuter, då släpper den säkert. 
    2. Dela degen i 2 bitar och forma försiktigt till 2 runda limpor.
    3. Stoppa ner dessa med verket nedåt  i två jäskorgar klädd med bakduk. Jag mjölade bakduken lite lätt och mjölade även lite lätt ovanpå degen. Stoppa ner jäskorgarna  i varsin plastlåda, lägg på locket .
    4. Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. 
    5. Ställ sedan in dom i kylskåpet igen och låt jäsa ytterligare 20 timmar.
    Dag 3
    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt i mitten och en oöm plåt längst ned i ugnen. 
    2. När ugnen är varm så stjälp försiktigt upp degen på ett bakplåtspapper,snitta bröden och låt bröden glida in på den heta bakstenen/bakplåten med hjälp av en brödspade eller skärbräda. 
    3. Släng in lite vatten eller några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 220 grader. 
    4. Efter 20 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar lite ånga.  Gör detta 1 gång till under gräddningen.
    5. Grädda tills bröden fått en innertemperatur på 98 grader.
    6. Ta ut dom ur ugnen och låt dom kallna på bakgaller utan bakduk.

    tisdag 14 juni 2011

    Marsipanglass

    Hade lite marsipan som passerat utgångsdatum och vad passade inte då bättre än att riva ner den i glassmeten :-), himla gott blev det, men just denna glassmet var inte helt fryst som den brukar vara när jag kört glassmaskinen i 50 minuter, smälte också fortare i rumstemperatur sedan när det var dags att äta den, vet inte om det berodde på marsipanen eller något annat, har inte haft det problemet tidigare, men vad gör den när glassen blev tokgod :-), ja om man gillar marsipan förstås. Jag hade i 1 dl strösocker, men det blev lite väl söt så därför är det  bättre att bara ta i 0,5 dl strösocker, marsipanen är ju så söt i sig.

    Marsipanglass
    2,5 dl vispgrädde
    2,5 dl kaffegrädde
    1 vaniljstång
    6 äggulor
    0,5 dl strösocker
    150-200 gram marsipan

    Gör så här:

    1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och kaffegrädde i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan .
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, riv mandelmassan och blanda ner detta i glassmeten, värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Vi vill ju inte ha äggröra :-)
    5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

    måndag 13 juni 2011

    Blixtsnabb dessert

    Har sett att Arla har kommit ut med två nya smaksatta Kesella, en med hallon och en med rabarber som jag givetvis måste testa :-) . Det blev två mycket snabba och enkla desserter. De smakar gott båda två, men just Kesella med hallon är ju lätt att göra själv med naturell Kesella och hallon. Annars är de perfekta som tillbehör till tex fruktsallad, efterrättspaj, i smoohie, cheesecake, som bas i hemmagjord glass , i muffinsmeten osv

    Här  varvade jag Kesella Rabarber med rabarberkompott och HobNobs kex och lite hallon på toppen.
    Här varvade jag Kesella Hallon med hallon och HobNobs kex

    lördag 11 juni 2011

    Brioche

    Har aldrig bakat brioche förut, men oj så gott det är, inte de nyttigaste bröden kanske med tanke på allt smör, men mumsigt är det, ja det är väl egentligen mer ett vetebröd än matbröd. Det är så gott med smörsmaken och de är härligt fluffiga men de bör ätas dagsfärska, tyckte det var torra redan nästa dag. Nästa gång skall jag testa nattjästa briocher, men jag är helnöjd med detta recept . Receptet kommer från tidningen Gourmet och det är Mia Öhrns recept. 

    Brioche
    1 limpa och 15 mindre bullar

    25 g jäst
    1½ dl mjölk
    3 ägg
    550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
    ½ dl strösocker
    ½ tsk salt
    200 g rumsvarmt smör
    Smör till formarna
    Ägg till pensling

    Gör så här:
    1. Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.
    2. Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.
    3. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter. 
    4. Briochelimpa: Smörj en limpform som rymmer minst 1½ liter. Forma degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
    5. Portionsbriocher: Smörj små veckade formar med lite smör. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) gör en liten fördjupning i den stora bullen och tryck ner den lilla kulen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter.
    6. Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter. Täck över med ett bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg. Stjälp upp briochen ur formen och låt svalna. De små bullarna gräddar du i 225 grader i 8-10 minuter.

    torsdag 9 juni 2011

    Rabarbermarmelad

    Hade lite rabarber över, jag har tyvärr inga i trädgården utan köpte dom i affären när det var bra kilopris på dom. Var lite sugen på att testa rabarbermarmelad, något jag aldrig ätit innan, det blev himla mumsigt, syrligt och gott. Passar perfekt på nygräddade scones, kex, skorpor eller vad man nu gillar bäst. Receptet hittade jag inne hos Linneas Skafferi.

    Rabarbermarmelad:
    500 gram rabarber
    1/2 dl vatten
    250 g syltsocker
    1vaniljstång

    Gör så här:
    1. Skölj rabarbern noga och skär den sedan i  cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. 
    2. Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
    3. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
    4. Tag ur vaniljstången.
    5. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt. 
    Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.

    tisdag 7 juni 2011

    Cupcakesfluffan 1 år

     

    Ja idag fyller Cupcakesfluffan 1 år, Hipp Hipp Hurra :-), det är idag precis 1 år sedan jag gjorde mitt första inlägg, inte trodde jag att så många skulle läsa min blogg och att jag dagligen skulle få så många underbara kommentarer från er bloggläsare. Och så många fina bak och matbloggar jag hittat genom att ha en blogg själv. För ett år sedan läste jag aldrig andras bak och matbloggar. Varför jag döpte den till Cupcakesfluffan kan man ju undra, cupcakes är ju det jag bakar minst av :-). Mina första inlägg för ett års sedan var Äppelmuffins och Marsanmuffins, två himla goda muffins, speciellt marsanmuffinsen passar perfekt som basmuffins till cupcakes. Vill tacka alla underbara läsare för att nu läser just min blogg, det är ni som gör det så roligt att blogga. Först hade jag bloggen mest för att ha ett ställe att samla alla mina bakrecept. Inte var tanken att det skulle bli så mycket glassrecept, men glass är ju så gott :-). Jag hoppas ni vill följa min blogg ytterliggare 1 år.

    Dagen till ära blev det sammetscupcakes  toppade med  färskostglasyr, dekorerade med marsipan samt blommor i flowerpaste.

    Sammetscupcakes

    Djupröda härligt saftigt goda muffins som är helt underbara :-) , perfekt ihop med färskostglasyr. Ja de kallas ju även för Red Velvet cupcakes. Receptet kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från berömda Humming Bakery i London

    Sammetscupcakes
    12 stycken

    60g smör

    150g socker
    1 ägg
    1,5 msk kakao
    1,5 msk röd hushållsfärg
    0,5 tsk vaniljpulver
    1 1/4dl filmjölk
    150g mjöl
    0,5 tsk salt
    0,5 tsk bikarbonat
    1,5 tsk vitvinsvinäger

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 °C
    2. Vispa samman smör och socker med elvisp tills det blir lätt och fluffigt.
    3. Tillsätt ägget och vispa tills allt är välblandat. 
    4. Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljsocker och blanda sedan ner i smörblandningen.
    5. Vispa tills dess att smeten fått en jämn färg. 
    6. Vispa ner hälften av filmjölken med låghastighet på elvispen, därefter blandas hälften av mjölet ner. Tillsätt sedan resten av filmjölk och mjöl. Öka hastigheten på vispen och vispa tills smeten blivit slät. 
    7. Blanda i salt, vinäger och bikarbonat och vispa någon minut till. 
    8. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar och grädda långt ner i ugnen i 20-25 min eller tills muffinsen fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det skall inte fastna något på provstickan som sticks in i mitten.
    9. Låt muffinsen svalna helt på galler innan de toppas med färskostglasyr.
    Gräddas med fördel i en muffinsplåt klädd med pappersformar.

    Färskostglasyr

    Mumsig glasyr till tex sammetscupcakes

    300g florsocker
    50 g smör
    125g naturell färskost

    Gör så här:
    1. Mixa ihop florsocker och smör till en finfördelad blandning. 
    2. Tillsätt färskosten och vispa med elvisp tills glasyren är lätt och fluffig. 
    3. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.
    Räcker till 12 cupcakes

    måndag 6 juni 2011

    Dansk Smörfralla

    Bakade lite härligt mumsiga frallor i helgen, man kavlar in lite smör  vilket gör de så goda .-), ja riktigt tokgoda. Passade perfekt till helgens grillning. Ja grillning blev det givetvis i helgen nu när vi haft sådant toppenfint sommarväder. Receptet kommer från boken Bröd av Johan Åkerberg

    Dansk Smörfralla
    14-16 stycken

    Fördeg:
    20 gram jäst
    4 dl mjölk
    300 gram vetemjöl

    Gör så här:
    1. Lös upp jästen i mjölken, blanda sedan med mjöl och arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
    Huvuddeg:
    50 gram smör, rumstempererat
    10 gram salt
    20 gram strösocker
    400 gram vetemjöl special
    100 gram smör, rumstempererat( att kavla in)
    Vallmofrön, Vita

    Gör så här:
    1. Blanda fördegen med 50 gram smör samt allt salt, socker och vetemjöl till en deg.
    2. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
    3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel på 40x50 cm.
    4. Bred på 100 gram smör på 2/3 av degens långsida.
    5. Vik in den osmörade delen till hälften av den smörade delen.
    6. Vik över den återstående delen, vänd på degen och kavla den lätt.
    7. Pensla med vatten och strö över vallmofrön.
    8. Skär bort kanterna och skär därefter ut 14-16 trianglar.
    9. Lägg över dem på plåt med bakplåtspapper.
    10. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
    11. Sätt ugnen på 225 grader.
    12. Spreja in vatten i ugnen och sätt in plåten med bröden.
    13. Grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
    14. Låt svalna på galler under bakduk.

    lördag 4 juni 2011

    Minty

    Gjorde en ny tårta idag från boken Nyttigheter och njutningar, den består av en browniebotten, minttryffel, chokladmousse och kakaogelé. Minttryffel var verkligen tokgod och jag kan tänka mig att den passar fint i tex macarons eller chokladpraliner. Hela tårtan var givetvis himla mumsig :-) , men om jag fick ändra något till nästa gång skulle jag gärna öka på mängden minttryffel och minska på mängden chokladmousse något. Jag gör ju den i en tårtring, himla smidigt. Chokladrullarna råkade bli lite väl stora i förhållande till tårtans storlek :-). Fast på bilden ser de visst enorma ut, så stora är det inte i verkligheten. När det gäller pepparminten i minttryffel så säger receptet att man skall använda Ekströms pepparmint, men den tillverkas inte längre så jag tog Dr Oetker, fast behövde mer än 1,5 tsk innan det blev lagom med mintsmak, vet inte om pepparmintsstrykan på de båda skiljer sig åt så smaka er fram. Finns även pepparmyntsolja på Apoteket, men tänk på att den är mycket starkare. Jag funderar fortfarande på vad jag skall baka för gott för att fira att bloggen fyller 1 år nästa vecka :-), lite glassbakelser kanske eller skall det bli lite cupcakes, bloggen heter ju faktisk cupcakesfluffan trots att det blir väldigt lite cupcakes nuförtiden :-D .

    Browniebotten:
    80 gram mörk choklad
    80 gram smör
    2 ägg (100 gram)
    5,5 msk (70 gram) strösocker
    5 msk ( 42 gram)  vetemjöl 
    1 msk (14 gram) potatismjöl
    1 tsk (2 gram) bakpulver

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Smörj en springform på ca 23 cm, (min var på 20 cm), mjölas lätt eller mjölas med kakao. Själv mjölar jag alltid formen med kakao när jag gör chokladkakor, tycker det blir snyggare så.
    3. Smält smöret och blanda ner finhackad choklad. Rör om så att det smälter.

    4. Väg upp de torra ingredienserna.
    5. Vispa ägg och socker poröst.
    6. Tillsätt smörchokladblandningen i äggvispet.
    7. Tillsätt de torra ingredienserna under vispning.
    8. Häll i formen.
    9. Grädda i 225 grader i ca 6-7 minuter, den skall vara kladdig, dock gräddade jag min kaka i 10 minuter då jag hade en mindre form, tyckte den blev lagom kladdig. 
    Minttryffel
    4 msk (60 gram) grädde
    4 tsk (25 gram) glykos
    220 gram vit choklad
    10 gram smör
    1,5 tsk Pepparmintessens/arom, eller efter smak

    Gör så här:
    1. Hacka chokladen fint
    2. Koka upp grädden.
    3. Tillsätt chokladen och glykoset. Rör tills det smält
    4. Tillsätt smör och mint och rör om ordentligt.
    Chokladmousse 
    8 (120 gram) äggulor
    6 msk (75 gram) strösocker
    3 gelatinblad
    250 gram mörk choklad, 70 %
    6 dl (600 gram) grädde

    Gör så här:
    1. Blötlägg gelatinbladen
    2. Vispa äggulor och socker 
    3. Smält chokladen och tillsätt detta i äggvispet.
    4. Krama ur gelatinbladen och smält till 40-45 grader.
    5. Tillsättes under omrörning.
    6. Vispa grädden lätt och blanda ner detta. När man blandar ner grädden är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsättes. Detta för att förebygga att den inte spricker, blir gryning.
    Kakaogelé
    3 msk (45 gram) grädde
    2 tsk (12 gram) glykos
    4 msk (30 gram) kakao
    5 msk (60 gram) strösocker
    3 msk vatten
    2 gelatinblad

    Gör så här:
    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
    2. Koka upp grädden med övriga ingredienser.
    3. Låt kallna till 45-50 grader innan det urkramade gelatinbladet tillsättes.
    Montering:
    1. Använd springformen du bakat browniebotten i eller använd en tårtring, klä insidan med overheadplast.
    2. Lägg den helt kalla browniebotten i botten.
    3. Gör mintryffeln och häll den över browniebotten. Låt kallna i kylen i 20 minuter.
    4. Gör under tiden chokladmoussen och häll sedan den ovanpå minttryffeln. Stryk så jämnt det går.
    5. Låt stelna i frysen 1 timme.
    6. Gör kakaogelén och stryk på ett tunt lager ovanpå choladmoussen.
    7. Dekorera med valfria dekorationer.