lördagen den 30:e april 2011

Kryddig Äppelkaka

Sambon var sugen på äppelpaj, men det blev en äppelkaka istället, mumsigt värre, saftig och god blev den också, allra godast om man har vispgrädde eller vaniljsås till.

1 1/2 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Topping:
3 dl äpplen i tärningar
3 msk råsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
  1.  Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör socker och smör poröst, tillsätt äggen.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Blanda växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.
  5. Häll smeten i en smord form på ca 2 liter, jag använde en normalstor springform, med löstagbar kant.
  6. Blanda äppelbitar, råsocker och kryddor. Strö detta över kaksmeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
  8. Låt svalna och sikta över florsocker.

torsdagen den 28:e april 2011

Scones med lemon curd

Temat denna månad på  Månadens sötsak är brunch och vad passar inte då bättre än lite ljuvligt goda scones med frisk smak av citron, blev verkligen så tokgott med lemon curd  i, det har jag aldrig testat förut och jag kommer garanterat göra dessa scones flera gånger :-) . Goda tillbehör till dessa scones är givetvis bara smör :-), men även lemon curd, citronmarmelad, chokladmarmelad, hallonmarmelad , färskost och cheddarost.

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
1 dl lemon curd

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Hyvla ner smöret och blanda in det i mjölblandningen, se till att det är ordentligt blandat.
  4. Tillsätt grädde, ägg, citronskal och lemon curd och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Dela degen i två delar och platta ut den till två runda bitar på en plåt med bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter och 2 1/2 cm tjocka. Mjöl händer och scones lite lätt så är det enklare.Skåra till fyra bitar med en vass kniv.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

tisdagen den 26:e april 2011

Födelsedagstårta





Andra födelsedagstårtan till min kompis blev en "vanlig" sugarpastetårta. Det är en ljus tårtbotten fylld med ahlgrensbilarfluff och tobleronefluff. Spacklad med vitt chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste. Blommorna är gjorda i sugarpaste och fjärilarna och siffrorna i flowerpaste. Ja sedan spritsade jag en vitt ring kring blommorna i kristyr.

Flowerpaste



Testade att göra egen flowerpaste häromdagen, det var busenkelt och flowerpasten var mjuk,smidig och lätt att jobba med,  precis som med köpt flowerpaste går den att kavla ut supertunt och blir hård när den torkat. Skillnaden mot tex Balinas flowerpaste som jag annars använt är att jag tycker att den här torkar fortare vilket är viktigt att tänka på när man använder den, dvs låta den bit flowerpaste man inte arbetar med vara inplastad. Färgade den även i olika färger utan problem. Perfekt att kunna göra egen för då har man alltid flowerpaste hemma när man behöver det. Hållbarhet, ja? jag vet faktiskt inte hur länge den håller, det lär jag väl märka:-) fast just flowerpastdekorationer äter man ju sällan upp då de är ju så hårda och inte direkt goda att äta, ja det tycker inte jag iallafall  , fast store sonen i huset gillar dom :-)

1 msk Wilton Gum-Tex
350g + 100 florsocker
1 msk flytande Glykos
4 msk vatten, varmt

Gör så här:
  1. Blanda Gum-Tex med ca 350g florsocker. 
  2. Blanda vatten och glykos i ett glas och värm i mikrovågsugn på hög effekt tills blandningen är genomskinlig. 
  3. Häll vätskan i i florsockerblandningen och blanda väl.
  4. Placera blandningen i en plastpåse och förslut väl. Låt vila i rumstemperatur minst 8 timmar. 
  5. Tillsätt resterande florsocker när blandingen ska användas. Jag tog nog bara max  50 gram extra florsocker.När blandningen bearbetas kommer den att bli ljusare och smidigare.

söndagen den 24:e april 2011

Chokladtårta/Påsktårta




Min bästa kompis fyllde i dagarna 35 år och önskade sig två tårtor till hennes kalas som hon hade på påskafton, den första tårtan blev en mycket mäktig chokladtårta, en tårta med riktigt mycket chokladsmak och himla  god om man som jag gillar chokladtårtor :-). Det är en chokladbotten som är fylld med hallonmousse och glasskräm och ovanpå och runt ett tjockt lager chokladkräm. Som garnering blev det chokladfingers runt hela kakan och chokladägg ovanpå

Chokladkräm

Använde den här chokladkrämen till att bre ovanpå och runt chokladtårtan

100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Värm vispgrädden, ta av den från plattan innan den precis börjar koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Låt den bli helt kall. Den får gärna stå i kylen över natten.
  5. Vispa upp den till ett fluff

Chokladkaka

Använde den här kakan som tårtbotten, blir en mäktig kaka med mycket chokladsmak, jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper  i formen. Minns faktiskt inte om kakan steg över kanten eller inte. Receptet kommer från Aftonbladet Mat &Vin bilaga och det är Mia Öhrns recept.Jag bröade formen med ströbröd, det bästa är tycker jag att bröa med kakao när man gör chokladkakor , blir snyggast så, men ja glömde helt bort det och orkade inte bröa om den igen med kakao :-).

150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med

Gör så här:
  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant .
  2. Smält smöret. 
  3. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
  5. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. 
  6. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
  7. Häll smeten i bakformen.   
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.   
  9. När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker  lite apelsinsaft på varje botten.

fredagen den 22:e april 2011

Brownies och Glad Påsk

Bakade lite härliga brownies till Wincent kalas som var förra veckan, de blev så där alldeles lagom kladdiga och smakar mycket choklad. De innehåller inte några nötter eller hackad choklad, men det kan man givetvis blanda ner i smeten om man vill det.  Receptet kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London.


30 gram grovt hackad mörk choklad
3 msk kakao
175 gram smör
325 gram strösocker
130 gram vetemjöl
3 ägg
Florsocker att pudra över

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg choklad och smör i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Låt ingredienserna smälta samman till en slät smet..
  3. Ta bort kastrullen från värmen. Rör först ner sockret ordentligt och sedan mjölet. Tillsätt äggen och rör smeten slät och tjock.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakform på ca 33x25x5 cm.
  5. Grädda i 30-35 minuter eller tills ytan börjar spricka. Den skall fortfarande vara mjuk i mitten. Låt den inte vara inne för länge för då kan kanterna bli för hårda.
  6. När kakan kallnat pudrar du den med florsocker.
Vill också önska alla mina underbarn läsare en riktigt härlig Glad Påsk



torsdagen den 21:e april 2011

Jordnötssmörkakor

Hade en burk jordnötssmör i kylen, äter det inte som det är utan det är tillför bakning och matlagning och nu var den på väg att bli gamla och vad passar då inte bättre än att baka lite härligt smarriga jordnötskakor. Ja supermumsiga blev det, sådär mjuka och sega, precis som jag ville ha dom :-). Jag fick ut 32 kakor, receptet säger 24, då hade dom nog blivit tokstora, tycker att mina var stora så det räckte, vill ju liksom inte ha tefatsstora kakor. Recept kommer från den underbara boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London.

Jordnötssmörkakor
24-32 stycken

225 gram osaltat smör, rumstempererat
200 gram strösocker
200 gram fint ljust råsocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljessens
240 grovkornigt jordnötssmör
340 gram mjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
75 gram mörk choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Fast jag körde min i köksmaskinen med
  3. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa samman ordentligt.
  4. Vispa ner jordnötssmör och vaniljessens.
  5. Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt och vispa samman till en smidig deg. Rör sist ner chokladhacket. Se till att allt blir jämnt fördelat.
  6. Fördela smeten på bakplåtspapper, jag la sex på varje plåt, de flyter ut en del, nio fungerade det med. Men risken är att de flyter in lite i varandra.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. De blir ganska platta. 
  8. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du lägger dom på ett galler för att kallna helt.

måndagen den 18:e april 2011

Moussetårta med choklad och hallon




Till Wincents 1-års kalas i helgen serverade jag en riktigt mumsigt härlig moussetårta, ja den blev närmare 9-10 cm hög :-) och själva botten var på 26 cm. Och gott blev det, riktigt tokgott :-). Hallonmousse ihop med chokladmousse blev perfekt tillsammans med den kladdkakeliknade chokladbotten. Fick testa min tårtring jag köpt nyligen och den är super att använda till just moussetårtor där man lätt vill få loss formen från tårtans sida, perfekt då tårtringen är ställbar från 16-30 cm, köpte min tårtring på Lyckas med mat. Blev en konstig bild på tårtan, ser ut som om den liksom lutar uppåt, dvs inte är helt rakt, men det är den.

Chokladbotten:
150 g smör
3 st ägg
3,75 dl strösocker
2,25  dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Mjölkchokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad

Gelélock:
4 gelatinblad
1 dl outspädd hallonsaft
2dl vatten

Garnering
Chokladrullar och chokladgaller
Hallon
Jordgubbar
Physallis

Gör så här:

Chokladbotten: 
  1. Smält smöret och låt det svalna. 
  2. Knäck äggen i en bunke. 
  3. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. 
  4. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den, givetvis måste allting blandas men inte mer än så! 
  5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter. 
  6. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 20-25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
Chokladmousse: 
  1. Båda två  mousserna har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. 
  2. Vispa  4 dl av grädden till ett fast skum.
  3. Koka upp den resterande 1 dl. 
  4. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet
  5. .Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.
  6. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Hallonmousse: 
  1. Vispa grädden medelhårt.
  2. Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt.
  4. Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält.
  5. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.
  6. Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.
Montering:
  1.  Ställ tårtringen på en tårtbricka/bakplåtspapper, ställd den på en bricka som får plats i frysen (om du använder en tårtring utan botten)Min tårtbricka var så kraftigt att det inte behövdes någon extra fat under, tårtan går att flytta ändå utan problem,  jag använde mig av engångs tårtbricka som jag köpt på Tårtdecor. Du kan även använda dig av tex en springform , bara den har avtagbar botten, klä isåfall botten med bakplåtspapper, det får inte sticka upp bakplåtspapper på sidorna.   
  2. Klä insidan av tårtringen/springformen  med overheadfilm. 
  3. Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager. 
  4. Vid servering,  låt tårtan  tina i kylen 4-6 timmar före servering. Gelélocket och garneringen går bra att göra innan tårtan tinat helt.
Gelélock: 
  1. Värm saft och vatten i en kastrull, lägg i och smält försiktigt resten av gelatinbladen. Låt svalna. 
  2. Häll spegeln över moussen. 
  3. Ställ kallt att stelna ca 1 timme
Garnering: Dekorera tårtan med chokladrullar och frukt

lördagen den 16:e april 2011

Gravidmage Tårta


Här kommer min första beställningstårta, vilket blev en magtårta/gravidmage till en babyshower. Det består av ljusa tårtbottnar fyllda med geishafluff och hallonmousse, spacklad med vit chokladsmörkräm samt täckt med sugarpaste.

Hallonmousse

Det här underbart goda recept på hallonmousse hittade jag inne hos Tove som har den underbara bloggen Baka baka lite kaka, förutom att hon gör superfina tårtor så har hon även många härliga recept på tårtfyllningar, frosting och krämer som jag ofta använder mig av.

Hallonmousse

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:
  1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. 
  2. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
  3. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
  4. Blötlägg gelatinbladen. 
  5. Vispa grädden. 
  6. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret. 
  7. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

torsdagen den 14:e april 2011

Tobleronefluff/Chokladfluff/Ganache

Fluff eller ganache om man hellre vill säga det är underbart gott och man kan ju använda sin favoritchoklad som Reisen, Dumle, olika smaksatta chokladkakor, After Eight,Geisha, Nougat, Daim , Noblesse osv  detta enda som inte fungerar är kexchoklad. Fluff fungerar utmärkt som tårtfyllning, på cupcakes och som tillbehör till olika kakor, tex kladdkaka.

180 gram valfri choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka. Ren choklad som inte innehåller  kola går utmärkt att smälta även om man tar bort kastrullen från värmen. Bara att röra om tills den smält ihop med grädden.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.

Ahlgrens bilar Fluff

En himla god fluff som passar kanon ihop med tex tobleronefluff. Jag tog 70 gram Ahlgrens bilar, men det kändes som om det var för mycket då jag fick hälla i lite grädde för att kunna vispa den fluffigt, nästa gång får det räcka med 60 gram. Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, gelehallon, citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv.

3 dl vispgrädde
60 -80 gram Ahlgrens bilar eller 1/3 av av stor påse med bilar. Tycker nog att 60 är mer lagom.

Gör så här:
  1. Klipp bilarna i mindre bitar, de går fortare att smälta då
  2. Värm grädden försiktigt och blanda ner bilarna, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  3. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  4. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

Tårtbotten

Det här receptet som kommer från  Toves härliga blogg Baka baka liten kaka använder jag när jag gör tårtbotten.

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Gör så här:
  1. Låt alla ingredienser blir rumsvarma.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. 
  3. Smörj bakformen och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten.  Jag brukar även smörja detta papper och bröa med mannagryn. 
  4. Ta fram 3 lika stora glas. 
  5. Knäck äggen i ett glas. 
  6. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan byta ut  ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl. Eller så kan man byta 1/3-1/4 av mjölet mot kakao.
  7. I mjölglaset blandar du ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg. 
  8. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. 
  9. Vänd  ner mjölblandningen försiktigt. 
  10. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. 
  11. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig. 
  12. Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
 Obs! Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.