söndagen den 30:e januari 2011

Kit Kat och M&M tårta

Sonen födelsedagstårta blev en riktig godistårta :-), han äter ju varken tårta eller choklad så detta var mer än tårta för oss vuxna, han önskade sig istället godisnappar och annat gelégodis och isglass, kanske inte riktigt något som jag vill servera till fikat till oss vuxna :-) . Tårtbotten består av en riktigt mumsig chokladbotten, en Devil´s chocolate cake, ett måste för oss chokladälskare :-)   fylld med jordgubbsgrädde och Jello-O cookies´n cream  pudding  och sedan täckt med chokladkräm. Sedan är det Kit Kat choklad runt sidorna och M&M ovanpå kakan, så härligt gott :-) . Min inspiration till denna tårta fick jag inne hos den underbara bloggen Passion for baking , en helt suveränt bra blogg som ni absolut måste besöka.Jag kan inte få nog av hennes underbara bakverk :-). Jag fyllde tårtan med en hel stor påse med M&M, men ser nu när jag kikar på bilden att jag kunde fyllt tårtan med ännu mera M&M för att nå upp till kanten, fast det hade kanske blivit lite väl mycket M&M för folk att äta upp :-), nej det var nog lagom ändå kanske.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Chokladkräm
500 g mörk choklad, 70% går ju att använda mjölkchoklad också om man inte gillar så mörk choklad.
1 dl vispgrädde
150 g smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  7. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
  8. Gör under tiden i ordning chokladkrämen. 
  9. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. 
  10. Låt svalna helt. 
  11. Vispa sedan med elvisp till en slät kräm.
Jag fyllde nu ju min tårta med jordgubbsgrädde, dvs vispgrädde blandat med jordgubbsylt och oreo pudding. Men vill man istället göra som i orginalreceptetså gör man så här: När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna.
Receptet är hämtat ur  boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

fredagen den 28:e januari 2011

Oreo Cookies


Bakade lite härligt mumsiga Oreo cookies till sonen 3-års kalas imorgon, gillar man choklad så gillar man dessa kakor, precis som med riktiga oreokakor så smakar de mycket choklad, vaniljfyllningen i kakorna passar perfekt ihop med chokladen.

Det blev 34 kakor för mig, dvs 64 st enkla kakor, men det beror ju helt och hållet på hur stora kakor du vill ha, jag föredrar lite minde, man kan ju alltid ta två :-)

Oreo cookies
250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven choklad, jag använde 70% choklad

Fyllning
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

  1. Kör smör och socker i en matberedare. 
  2. Tillsätt äggulan. 
  3. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. 
  4. Blanda snabbt till en smidig deg. 
  5. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). 
  6. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart. Jag lät min vila i kylen över natten, då var den perfekt att skära upp i bitar.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. 
  8. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. 
  9. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. 
  10. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. 
  11. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. 
  12. Låt kakorna svalna. 
  13. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt.
  14. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. 
  15. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.
Receptet är hämtat ur den toppenbra boken  Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

tisdagen den 25:e januari 2011

Apelsinglass

Var himla sugen på att göra apelsinglass häromdagen, vill ju passa på nu när det finns så fina apelsiner med god smak i affären. Gott blev det, påminner om mjölkdrinken som mamma gjorde när vi var barn, den bestod av ägg, mjölk och pressad apelsin. Ja glassen blir inte fullt lika krämig i konsistensen som tex vaniljglassen men det beror säkert på att det är en hel del apelsinsaft i.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk
3 äggulor
1,5 strösocker
1 msk glykos
Saften från 3 apelsiner
Rivet skal från 2 apelsiner
1/2 tsk äkta vaniljsocker

Gör så här:
  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor, vaniljsocker och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Blanda ner apelsinsaft och rivet apelsinskal i glassmeten.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

söndagen den 23:e januari 2011

Angel Food Cake

Det blir ju mängder med äggvitor över när jag gör glass, många hamnar i frysen men så blev jag sugen på att testa Angel food cake då det i den ingår 10 äggvitor. God blev den men det skall egentligen vara någon form av frosting eller smörkräm på också för då blir det ännu godare, men den här kakan skall frysas in så det får bli utan frosting eller smörkräm. Kanan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar. Receptet kommer från boken Två systrar söta

10 äggvitor
1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här
  1. Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
  2. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
  3. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
  4. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
  5. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform .
  6. Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
  7. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
  8. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
  9. Låt kakan svalna under formen
Kakan blir nog som sagt allra godast med glasyr, frosting eller smörkräm på, i boken är det det här receptet som ingår i Angel food cake. Tror även det kan blir himla  gott med bär eller fruktcocktail till.

Smörkräm
125 g rumsvarmt smör
1 liter florsocker
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa smöret krämigt
Rör omväxlande ner florsocker och grädde.
Tillsätt vaniljsockret och rör till en slät kräm.

    fredagen den 21:e januari 2011

    Vaniljglass

    Ibland kan det vara så gott med bara vaniljglass, så gott med  bär, frukt eller choklad/kolasås till eller perfekt då man vill ha vaniljglass till bär eller äppelpajen.

    3 dl vispgrädde
    3 dl kaffegrädde
    1 vaniljstång
    4 äggulor
    1,5 dl strösocker
    1 msk glukos

    Gör så här:
    1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, kaffegrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan i 30 minuter.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    onsdagen den 19:e januari 2011

    Vaniljdiamanter

    Sonen fyllde 3 år igår och dagen till ära bakade jag lite småkakor till han då han inte äter tårta, cupcakes med frosting, choklad och glass om det nu inte är isglass förstås. Godis, kanelbullar och enkla vita muffins går och alltid ner :-) : Ja kakorna dom blev riktigt goda och sonen godkände dom allt :-).

    Receptet kommer från Jan Hedhs bok 277 sorters kakor, en himla bra bok med massa goda kakor och bakverk som småkakor, biskvier, mazariner, maränger, Petit-fours, tebröd, smördegsbakverk, flarn och massa annat gott. Han tar även med grundrecept på tex mandelmassa, vaniljkräm, smörkräm, mazarinmassa, fondant, sylt etc. Det är ju inte en bok att rekommendera åt de som är helt nybörjare på bakning, det är inte någon av hans böcker tycker jag, men de är himla bra, har även hans böcker om Bröd och Bröd och kaffebröd. På önskelistan står även hans bok glasspassion, vem kunde ha gissat det :-). Detta recept på vaniljdiamanter är iofs ett av hans enklare recept att följa.

    ca 45 st

    200 gram smör
    70 gram florsocker
    10 gram äkta vaniljsocker
    20 gram äggula, 1 st
    225 gram vetemjöl

    40 gram, 2 st äggulor att rulla längderna i
    Strösocker att rulla längderna i

    Gör så här:
    1. Blanda det rumstempererade smöret med det siktade florsockret och vaniljsockret och arbeta in gulan.
    2. Arbeta försktigt in vetemjölet till en deg men överarbeta den inte.
    3. Väg upp degen i bitar a 120 gram och rukka ut dem med hjälp av lite vetemjöl till 15 cm långa längder. Lägg dem genast i frysen i 15 minuter.
    4. Vispa upp äggulan lite och pensla runt om. Rula dom därefter i strösocker och lägg in dom i frysen igen i 10 minuter.
    5. Sätt ugnen på 180 grader.
    6. Dela varje längd i 10 bitar och sätt som på bakplåt med bakplåtspapper.
    7. Tryck en fördjupning med tummen mitt på kakan.
    8. Baka dom gyllenbruna i ca 8-10 minuter.

    måndagen den 17:e januari 2011

    Vit kladdkaka

    Gjorde lite vit kladdkaka i helgen, så gott och rätt så sött vilket gör att det är godast att ha bär eller något annat lite syrligare som tex hallonsås framför vispgrädde. Men gott ät det då jag verkligen gillar vit choklad :-)

    2 ägg
    2 dl Strösocker
    1 msk Vaniljsocker
    2 ½ dl Vetemjöl
    3 msk Apelsinjuice
    100g smält Vit Choklad
    100g smält Smör
    1. Vispa ägg, vaniljsocker och socker. 
    2. Smält smöret och blanda i den vita smäta chokladen och apelsinjuicen.  
    3. Rör ner vetemjölet. 
    4. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Jag bröade min med kokosflingor.
    5. Baka i 15-20 minuter i 200 grader. 
    6. Pudra över florsocker med hjälp av tex en tesil.

    fredagen den 14:e januari 2011

    Kokosglass 3

    Jag har testat ännu en kokosglass :-), denna gång uteslöt jag kokosen och tillsatte istället Lindts vita choklad med kokos, blev himla smarrigt det med. Tyvärr har de lagt ner tillverkningen av den chokladen till min stora sorg, gillade verkligen den, men det blir garanterat lika gott med enbart vit choklad. Kokossmaken får man ju ändå genom kokosmjölk och Malibu.

    2 stycken gelatinblad
    3 dl vispgrädde
    1,5 dl strösocker
    4 dl kokosmjölk
    4 msk Malibu kokosrom
    3 äggvitor
    100 gram vit choklad med kokos, eller enbart vit choklad

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
    2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
    3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk och Malibu.
    4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
    5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten.Riv chokladen och blanda ner även den.
    6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

    onsdagen den 12:e januari 2011

    Lite Cupcakes


    Var sugen på att göra lite cupcakes idag, det blev vanliga ljusa muffins fyllda med vaniljkräm och ovanpå marshmallowsfrosting.

    Enkla muffins

    Här kommer ett recept på vanliga enkla muffins, perfekt som bas då man tex kan fylla dom med vaniljkräm, lemoncurd, chokladkräm, marshmallowsfluff osv. Receptet kommer från  Leila Lindholms bok A pice of cake.

    12 st muffins, men det beror ju på storleken på muffinsformarna 
    3 ägg 2, 5 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    100 g smör
    1 dl mjölk
    3,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 nypa salt
    Skal och saft av 1 citron 

    Gör så här:
    1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och  pösigt.
    2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
    3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
    4. Blanda i rivet skal och saft av citronen. 
    5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. 
    6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.

    söndagen den 9:e januari 2011

    Chokladglass med massa gott

    Gjorde en riktigt supersmarrig chokladglass med massa godis i häromdagen :) , hällde i lite överblivna minimarshmallows från julbaket, hackade mjölkchokladbitar och kolasås, så sött och gott :-) . Jag får nog ta och göra lite fruktglass nu istället :-) , är sugen på att testa bananglass, apelsinglass och ananasglass  och även testa på att göra sorbet, kanske med apelsin, mango  eller citronsmak. Har ju mangopure i frysen som kanske skulle kunna fungera att använda i sorbet.

    2,5 dl Arlas smaksatta vispgrädde med choklad
    2,5 dl standarmjöl, 3 %
    3 äggulor
    1 dl strösocker
    1,5 msk flytande glukos
    40 gram minimarshmallows
    100 gram mjölkchoklad
    1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten

    Gör så här:
    1. Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 2 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 2 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag ställde ut min burk i snön så blev den fort kall.
    2. Häll  mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
    3. Vispa ägg och socker fluffigt
    4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
    7. För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten tillsammans med kolasås och marshmallows.  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen  är klar så häller du i hackad choklad, marshmallows och kolasås, rör snabbt ihop detta. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

    fredagen den 7:e januari 2011

    Kokosglass nr 2

    Var ju inte nöjd med den förra kokosglassen jag gjorde då det blev för gryning och smakade för lite kokos, att den blev gryning berodde säkerligen på att den innehåll så mycket kokosflingor. Så nu har jag testat en ny variant och denna glass var så mycket godare, smakade mycket mera kokos och var inte alls gryning, helt enkelt underbart mumsig :-). Recept hittade jag i Allt om Mat, men jag ändrade lite på det så att det blev så som jag ville ha det. Tillsatte tex kokosflingor och ökade mängden Malibu. Jag använde Santa Marias extra krämiga kokosmjölk.

    2 stycken gelatinblad
    3 dl vispgrädde
    1,5 dl strösocker
    4 dl kokosmjölk
    4 msk Malibu kokosrom
    3 äggvitor
    1 dl kokosflingor

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
    2. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. 
    3. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk,kokosflingor samt kokosrom. 
    4. Låt blandningen kallna, helst i kyl några timmar.
    5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. 
    6. Kör glassen i  glassmaskinen till fryst konsistens.Jag lägger alltid sedan in glassen i frysen några timmar för att få den helt fryst.Förvara i burk med tättslutande lock.

    torsdagen den 6:e januari 2011

    Polkagrisglass

    Det bästa med en glassmaskin är att man kan få precis de smaker man vill på sin glass, smaker på glass som funnits tidigare men försvunnit genom åren, polkagrisglass är en sådan sort, tidigare var det  SIA Glass som gjorde polkagrisglass , nu är det inte lika lätt att få tag på men Lejonet & Björnen har polkaglass i sitt sortiment. Denna variant av polkagrisglass blev så god med en härlig smak av polkagrisar. Tyvärr fick jag inte en rättvis bild av glassen då det var mörkt när jag tog kort, den är mycket mer rosafärgad i verkligheten än vad en är på bilden.Och jag vill ju passa på att göra polkagrisglass nu när jag äntligen fick köpt lite goda äkta Gränna polkagrisar på Liseberg när jag var där innan jul. Det är allt skillnad på Grännas polkagrisar och de som finns i påsar i affären.

    2,5 dl vispgrädde
    2,5 dl mjölk, 3%
    6 äggulor
    1 dl socker
    1 msk glukos
    150 gram polkagrisar

    Gör så här:
    1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
    2. Vispa äggulor och socker pösigt.
    3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
    4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
    5. Krossa polkagrisarna och mixa detta till ett fint mjöl, jag ville inte ha bitar av polkagrisar i min glass utan är bara ute efter smaken av polkagrisar. 
    6. Blanda ner detta i glassmeten.
    7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
    8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
    9. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

    onsdagen den 5:e januari 2011

    Rulltårta med chokladfyllning

    Sambon önskade sig en rulltårta med choklad, drömrulltårta tänkte jag genast då, tur att frågade vad han exakt ville ha för rulltårta för det var en vanlig ljus rulltårta han ville ha med chokladfyllning. Inte tvärtom. Och det var inte helt fel för gott blev det :-) och rulltårta är perfekt att baka, det är enkelt att göra och det går fort, perfekt om man får oväntade gäster. Och vill man göra rulltårtan extra fint så kan man göra  smarriga rulltårtsbakelser med lite grädde och frukt, bär eller choklad på. Gör man rulltårtsbakelser så är det bästa att rulla ihop rulltårtan från kortsidan för att på så sätt få extra stora bitar som passar perfekt när man vill göra bakelser av det. Fast sambon ville ha rulltårtan precis som den var utan extra krusiduller

    Rulltårtsbotten:
    3 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1/2 dl mjölk 
    Chokladfyllning:
    150 gram rumsvarmt smör
    2 dl florsocker
    50 gram mörk choklad
    1 msk kakao
    1/2 dl vispgrädde

    Ugn: 250°
    Gör så här:
    1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. 
    2. Rör i mjölk och blanda försiktigt
    3. Bred ut smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. 
    4. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Passa noga så att inte kakan blir bränd.
    5. Sockra på kakan och vänd upp den genast på bakplåtspapper. Lossa pappret kakan har bakats på. Låt rulltårtsbotten kallna under långpannan eller med en kökshanduk över innan chokladfyllningen breds på. 
    6. Vispa smör, kakao och florsocker poröst.
    7. Smält chokladen och rör ner vispgrädden, blanda ner detta i smörblandningen. Rör till en jämn smet.
    8. Bred chokladkrämen över den kalla kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven ner.

    tisdagen den 4:e januari 2011

    Kalljästa hurtbullar

    Bakade lite mumsigt goda frallor till frukost idag. Rörde ihop degen i en bunke igår kväll och lät bunken med degen jäsa i kylen över natten, imorse så klickade jag ut degen på en plåt och sedan skjuts in i ugnen och efter en så där  14 minuter hade jag härligt nybakade frallor till frukosten. :-) . Enklare kan det inte bli och det krävs ingen degblandare utan det är bara att röra ihop alla ingredienser till en lös deg och det bästa är att de inte skall bakas ut och jäsa på en plåt i kylen över natten utan istället jäsas direkt i bunken, perfekt om  man som vi inte har en megastort kylskåp. Nästa gång kommer jag nog att blanda i lite valnötter också då det passar perfekt ihop med det rivna äpplet. Glömde strö över linfrön och solrosfrön på den första plåten frallor, men det blev lika gott för det. Jag märker att nu när jag läser receptet att jag hällt i  solrosfrön istället för  pumpakärnor i degen , men det har ingen betydelse för de är lika gott med vilket av de två som du väljer att använda. Receptet kommer från boken Brunch som ingår i Allt om mats samlarserie Allt om det goda.

    Till ca 11-14 bullar
    1 rivet äpple
    15 gram jäst
    5 dl kallt vatten
    2 msk linfrön
    1 dl pumpakärnor
    1 dl vetekli
    2 tsk salt
    1 dl grahams eller grovt rågmjöl
    10 dl vetemjöl (600 gram)

    Pensling:
    1/2 dl mjölk

    Garnering:
    1/2 dl pumpakärnor
    1 msk linfrön


    Gör så här:
    1. Dag 1: Lös jästen i det kalla vattnet. tillsätt rivet äpple, linfrö, pumpakärnor, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en lösdeg.
    2. Täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen i ca 10 timmar eller över natten.
    3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde 11 frallor och då blev de lagom stora.
    4. Pensla bullarna med mjölk och strö över linfrön och pumpakärnor.
    5. Grädda bullarna mitt in ugnen 1 12-14 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

    söndagen den 2:e januari 2011

    Marängtårta

    Här blev det en mumsig marängtårta till nyårskvällen fylld med chokladgrädde och banangrädde, så sött och så gott :-).

    Marängbotten:

    9 äggvitor
    4,5 dl strösocker
    1. Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
    2. Rita tre cirklar på bakplåtspapper, jag gjorde två cirklar på ett bakplåtspapper och en cirkel på ett bakplåtspapper
    3. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut maränsmeten i de tre cirklarna
    4. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1- 1/2 timme.
    Fyllning i tårtan:
    2,5 dl smaksatt chokladgrädde från Arla
    100 gram mjölkchoklad, hackad
    5 dl vispgrädde
    1 banan

    Garnering
    Noblesseplattor
    Hackad/Riven choklad
    1. Vispa chokladgrädden och blanda i den hackade mjölkchokladen. Bred ut detta på den ena marängbotten.Lägg på den andra marängbotten.
    2. Vispa den vanliga grädden och blanda hälften av grädden med mosad banan och lägg detta ovan på den andra marängbotten. Lägg på den tredje marängbotten.
    3. Bred ut resten av den vispade grädden runt om och på tårtan
    4. Garnera med Noblesseplattor och hackad/riven choklad