torsdag 28 oktober 2010

Äppel och Valnötsbröd


Älskar bröd med äpple och valnötter, just äpplen gör ju brödet också lite saftigare, detta brödrecept kommer från den suveränt bra bakbloggen Pain de Martin, det var han som fick mig att börja baka med surdeg.

Dag 1, kväll

100 g rågsurdegsgrund

300 g ljummet vatten

180 g rågmjöl

500 g urkärnat och skalat äpple
50 g mörkt muskovadosocker

200 g vetekross
300 g kokande vatten

Rör ihop surdegsgrunden, vattnet och mjölet. Täck med plast och låt stå framme över natten. Mixa äpple och socker till en tjock smet och låt det stå i kylen över natten. Blanda vetekross och hett vatten i en bunke, täck med plast och låt stå.

Dag 2, morgon
Surdegen, äppelmixen och skållningen från gårdagen
500 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt

  1. Blanda samman alla ingredienser och kör långsamt i degblandare cirka 10 minuter (går förstås utmärkt att blanda för hand också). Täck med plast och låt jäsa tills den uppnått dubbel storlek på ett ungefär.Min jäste i två timmar, då ställde jag bunken i skåpet ovanför kylen.
  2. Smörj två stora eller tre mindre formar med smör och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills den rest sig med någon centimeter och små hål börjar visa sig i degen. Mina jäste ungefär 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. 
  3. Och så skjuts in i ugnen . Jag sprutade in lite vatten i ugnen men det går lika bra att ha en oöm plåt längs ned i ugnen som du lägger i några isbitar på.  Sänk temperaturen till 200 grader och låt stå inne cirka 60 minuter. Mot slutet sätter du en stektermometer i brödet och väntar tills den uppnått 98 grader, då är det klart. Ta ut brödet ur formarna och låt svalna på ett galler.

Sandwichbröd


Bakade lite gott ljust bröd igår, Sandwichbröd från boken Bröd från Brunkebegs Bageri, en kanonbra bok som jag varmt kan rekommendera. Ja brödet det blir härligt mjuk och luftig. Bör ätas dagsfärsk annars är det bäst att frysa in det. Brukar frysa in det i skivor så är det bara att ta fram och rosta till helgen. Jag gjorde två bröd av denna deg och gräddade dom i avlånga bakformar.

Steg 1 Poolish:
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
50 g honung

Steg 2 poolishen från steg 1
30 g jäst
1 st äggula
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
ägg till pensling

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten
  2. .Steg 2: Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
  3. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
  5. Forma degen till  två runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 
  6. Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. 
  7. Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smorda brödformar och låt dem jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten
  8. .Sätt ugnen på 250 grader
  9. .Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. 
  10. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Du kan också ta ut bröden och knacka lätt på undersidan. Det skall låta lite ihåligt när de är klara. 
  11. Låt bröden svalna på galler.

tisdag 26 oktober 2010

Äppelmuffins


Bakade lite äppelmuffins i veckan, blev så mumsigt med kaneldoppade äppelbitar i, dessutom fungerar dessa muffins  utmärkt att göra utan äppelbitar i, gjorde nämligen hälften utan äppelbitar och de blev lika goda ändå, perfekt om man tex vill fylla dom med lemon curd, chokladkräm, sylt eller vaniljkräm. Receptet kommer från boken Festliga tårtor av Alice Lindberg.

ca 15stycken, men det beror ju på vilka muffinsformar man använder

250 gram smör
3 dl strösocker
4 stora ägg
260 gram vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
4-5 äpplen (jag använde bara 3 st, det beror ju på hur stora äpplena är)
4 msk strösocker
4 tsk kanel

Gör så här:
  1. Vispa smör och socker pösigt. 
  2. Rör ner äggen ett i sänder.
  3. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt i smeten växelvis med mjölken.
  4. Skär äpplena i små bitar och blanda dem med socker och kanel.
  5. Klicka smeten i stora muffinsformar och lägg sedan i några bitar äpple, fyll på med mera smet tills äpplena är täckta.
  6. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

söndag 24 oktober 2010

Tekakor


Hade helt slut på brödet hemma i helgen så det fick bli lite snabba tekakor till kvällsfikat och frukosten. Dessa tekakor blev riktigt goda, både jäst och bakpulver gör att de blev   härligt lätta och luftiga, tror även att manitoba cream mjölet bidrog till detta. Dessa tekakor var fortfarande luftiga och lätta även efter att jag fryst in dom och tagit ut dom igen.

ca 20 stycken

3 dl+2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
ca 11 dl manitoba cream mjöl 

  1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna. 
  2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37grader. 
  3. Smula jästen i en bunke och över lite av mjölken. Rör tills jästen är löst och tillsätt sedan resten av mjölken, gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på ett mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, lägg sedan dessa på en bakpappersklädda plåtar. 
  5. Nagga bröden och låta jäsa ytterligare 15 min. 
  6. Grädda mitt  i ugnen i ca 12 min.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 22 oktober 2010

Äppelmunkar i muffinsform eller Äppelmuffins

Bakade äppelmuffins idag, ja enligt receptet skulle dessa smaka som äppelmunkar men jag tycker mer de påminner om äppelmuffins, ja goda blev det iallafall, blev mycket gott med äppelmoset i botten och kanelsockret på toppen. De kanske hade påmint mer om äppelmunkar om jag gjort enligt receptet och först gräddat muffinsen direkt i en muffinsplåt utan papperformar och sedan när de var nygräddade doppat hela muffinsen i smält smör och sedan rullat dom i socker. Nu så gräddade jag dom i papperformar ( i en muffinsplåt) och doppade bara själva toppen av muffinsen i smör och kanelsocker inte hela muffinsen.

12 normalstora eller 6  riktigt stora :-)

1 1/2 dl mjölk
1 dl olja
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
1 dl äppelmos
75 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 190 grader
  2. Häll mjölk, olja, ägg och vaniljsocker i en bunke och vispa med en gaffel.
  3. Blanda försiktigt ner strösocker, mjöl och bakpulver.
  4. Lägg några skedar muffinssmet i botten på muffinsformarna. Lägg i en matsked äppelmos och toppa med resten av smeten.
  5. Grädda i 190 grader i 20-25 minuter beroende på hur stora muffinsformar du använder.
  6. Under tiden som muffinsen gräddas så smälter du smöret i en kastrull.Blanda strösocker och kanel i en tallrik.
  7. När muffinsen är färdiggräddade så pensla dom med smält smör och doppa dom i kanelsockret.

torsdag 21 oktober 2010

Lakritsglass med citronrippel

En himla mumsig glass som är ett måste för  en lakritsälskare som mig, dessutom innehåller den en av mina andra favoriter ingredienser lemon curd . Citronen ihop med saltlakritsen gör den extra god. Självklart använder jag hemmagjord lemon curd :-). Receptet hittade jag i boken Sommarens söta


30 karameller Turkisk Peppar
4 dl mjölk
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd

  1. Krossa turkisk peppar karamellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken, värm långsamt tills karamellerna har smält och löst upp sig.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, och vispa ner äggsmeten i den varma mjölken. Vispa hela tiden. 
  3. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, fortsätt med den ihärdiga vispningen. Smeten bör inte koka. Ta sedan kastrullen från värmen och låt den svalna. Jag kylde min i vattenbad. Blanda till sist i grädden.
  4. Låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.
  6. Med glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.

onsdag 20 oktober 2010

Vaniljkakor eller Sugar Cookies


Sonen ville att jag skulle baka lite kakor idag och därför fick de bli lite kavlade vaniljkakor, ville också testa att använda mina nya muminpepparkaksmått. Hittade ett recept på Joy of baking  och det blev mycket goda kakor.

Testade även ett recept från Sweetopias, blev goda och bra kakor med det receptet med. receptet med hennes kakor hittar du här. Ni måste bara gå in på hennes hemsida och titta på hennes underbara dekorerade kakor. Tänk om man kunde göra så fina kakor :-)

Det är så kallade Sugar cookies och det är tänkt att man sedan skall lägga glasyr på dom. Men de är minst  lika goda utan glasyr. Båda recepten gav mycket goda vaniljkakor, de håll formen under gräddningen och var lätta att kavla ut.

Ja efter att ha gjort 80 kakor så tröttnade jag :-) , nu ligger resten av kakdegen i kylen.

380 gram vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
227 gram smör
200 gram socker
2 ägg
2 tsk vanilj extract, tog mitt hemmagjorda vaniljpulver istället


Gör så här:
  1. Vispa smör och socker i köksmaskinen, matberedaren eller med en elvisp tills det är mjukt och fluffigt.
  2. Vispa ner äggen, ett i sänder och blanda väl.
  3. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt detta. Rör ihop till en kakdeg.
  4. Knåda lätt och forma degen till en boll. Dela degen i två bitar och slå in dom i plastfolie och låt dom stå i kylskåpet ca 1 timme, detta för att degen skall  bli hårdare och därmed lättare att kavla.
  5. Ta ut den ena degbiten och kavla ut till en 0,5-1 cm tjock platta. Ta ut kakor med valfria kakmått.
  6. placera på bakplåtspapper och lägg in dom i kylen i  10-15 minuter. detta för att  förhindra att de flyter ut vid gräddningen och förlorar sin form.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek. De skall vara ljusbruna i kanterna.
  8. Låt svalna något innan du tar bort dom från bakplåten och låter dom svalna på bakgaller.

tisdag 19 oktober 2010

Jordgubbsglass

Gjorde lite härligt god jordgubbsglass i helgen. Receptet kommer från boken Sommarens söta. Tänker genast tillbaka på den härligt varma och soliga sommaren vi haft i år då jag åt denna jordgubbsglass. De senaste dagarna har det verkligen varit höst här i Alafors, det har blåst och ösregnat mest hela tiden.
 
7 dl  jordgubbar
1 dl  strösocker
2 st  äggulor
3 dl  mjölk
1 tsk  vaniljsocker
1 nypor  salt
2 dl  vispgrädde

Tillagning
  1. Mixa jordgubbarna till en grov puré. Lägg hälften av purén i en tjockbottnad kastrull med 1/2 dl socker. Koka upp och rör tills allt socker har löst sig. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
  2. Vispa resten av sockret och äggulorna ljust och poröst. 
  3. Värm mjölken tills den sjuder. Vispa ner ägg- och sockersmeten och fortsätt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka upp!
  4. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något
  5. .Rör ner båda jordgubbspuréerna i glasskrämen. 
  6. Tillsätt vaniljsocker och salt och blanda sist i grädden. 
  7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Låt krämen kallna övertäckt i kylskåp i några timmar. Följ sedan instruktionerna för glassmaskinen.

söndag 17 oktober 2010

Rosa Bandet Cupcakes


Bakade lite Rosa Bandet cupcakes i fredags, det blev ljusa muffins fyllda med lemon curd och toppade med Marshmallowsfrostingen som jag hittade hos Sockerrus, himla god frosting som är lätt att spritsa ut på cupcaksen. Ja som de allra flesta säkert redan uppmärksammat så pågår det under oktobermånad en Rosa bandet kampanj.

cancerfondens hemsida kan man läsa:
Varje år får cirka 7 000 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Det innebär att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir de som överlever allt fler. Cancerfondens mål är att ännu fler ska överleva – ett mål som bara kan bli verklighet genom framgångsrik forskning.

Det är viktigt att stödja kampanjen så köp gärna Rosa bandet, gå in på Cancerfonden och lämna ditt bidrag där eller köp produkter som stödjer kampanjen.

De superfina bakformarna från Siluett vann jag inne hos Passion for baking ,
har ni inte varit inne på denna blogg innan så rekommenderar jag verkligen att ni gör det, det är en bakblogg väl värt ett besök. Hon lägger in så underbara bakverk och tar  fantastiskt fina bilder.

Marshmallowsfrosting

Denna goda och lättarbetade frostingen hittade jag inne hos Sockerrus , man kan ju blanda i tex kakao eller valfri sylt om man vill ha en annan smak på frostingen.

150-175g smör, rumsvarmt
4-5 dl florsocker
1 burk marshmallowfluff
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vanilj pulver

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till en smidig frosting

fredag 15 oktober 2010

Morotskaksglass eller Morotsglass


Nu har jag testat att göra morotsglass och jag kan tala om att det var tokgott, var lite skeptisk först och undrade om jag verkligen skulle göra glassen, det lät inte så himla gott med morötter i glass, men det var det. Blev söt och gott, svårt att förklara var det smakar mer än att det var riktigt mumsigt. precis som med morotskaka så smakar det ju inte bara en massa morötter liksom. Receptet hittade jag i boken Sommarens Söta. Kom precis att tänka på att jag måste göra lite kokosglass.

2 1/2 dl strösocker
3 äggulor
5 dl mjölk
2 kanelstänger
2 dl finrivna morötter
200 gram philadelphiaost eller annan cream cheese
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Vispa socker och ägg poröst.
  2. Häll mjölken i en kastrull. Tillsätt kanelstänger och morötter och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
  3. Vispa ner äggsmeten och fortsätt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar något, men den får inte koka. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna.
  4. Plocka upp kanelstänger och rör ner cream cheese och vaniljsocker och rör till sist i grädden.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om vad tjugonde minut under 3-4 timmar.
  6. För att göra glass i glassmaskin, vilket jag gör så låt då krämen bli helt kall, låt den gärna stå och mogna i kylen över natten och följ sedan instruktionerna för din glassmaskin.

onsdag 13 oktober 2010

Marshmallowsfluff

Blev så så sugen på att göra ny Marshmallowsfluff idag, ni vet det där marshmallowsfluffet man kan köpa på burk  tex ICA, blir betydligt billigare att göra det själv och då jag kör det i min köksmaskin med en stor ballongvisp så sköter sig ju vispningen så gott som själv :-) hur smidigt som helst. Tänkte använda en del av det till frosting till cupcakes och kanske som fyllning när jag gör nya Whoopie pie.  Receptet på Marshmallowsfluff hittar ni här . I Danmark brukar man få det här som topping på glassen när man köper kulglass i glasskiosken, Guf heter det då och det är himla mumsigt att ha det ovanpå glassen :-) , där kan man få det i olika färger och smak, tex jordgubbsguf.

tisdag 12 oktober 2010

Chocolate Chip Cookies med Nonstop

Bakade lite mumsigt goda Chocolate Chip Cookies med Nonstop idag, egentligen ville jag haft mini Smarties i men det fanns inte några i affären, ja riktigt goda blev de iallafall och jag testade ett nytt recept på cookies idag från boken Sommarens Söta . En riktigt bra bok med massa goda recept, vill även köpa Vinterns söta inför julbaket och hoppas så småningom få tag på deras första bok Två systrar söta .Jag lade till Nonstop till receptet och minskade på mängden mörk choklad från 200-250 gram till 100 gram istället.

24 stycken

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad (60–70 % kakao)
2 dl Nonstop, Smarties, M&M
  
Gör så här
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.
  3. Vispa i ägget och äggulan. 
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
  5. Hacka chokladen grovt och rör ner även den tillsammans med nonstop. 
  6. Blanda till en deg.
  7. Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  8. Grädda i ca 17 minuter. 
  9. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

söndag 10 oktober 2010

Fröbullar

Testade att byta ut en del av jästen mot surdeg idag, fungerade utmärkt och de jäste som de skulle. Mina fick jäsa i tre timmar och de blev härligt goda, gillar ju frallor med massa frön i :-)

1 1/2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
500 gram  (5 dl) vatten
10 gram jäst
100 gram rågsurdeg
1/2 dl matolja
2 msk flytande honung
20 gram ( 2 tsk) salt
110 gram (2 dl) grovt rågmjöl
165 gram (3 dl) dinkel fullkornsmjöl
360 gram (6 dl) vetemjöl special fullkorn

Garnering:
Pumpakärnor och solrosfrön

  1. Rosta fröna i en torr stekpanna, rör hela tiden, ställ åt sidan för att svalna.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och blanda ut den med vattnet,37 grader och surdegen.
  3. Tillsätt mjöl, honung, matolja och linfrön.
  4. Arbeta degen smidig i köksmaskinen, runt 10-15 minuter tillsätt saltet och arbeta en stund till, runt 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite lätt, dela den i c:a 20 degbitar. Rulla till runda bollar och doppa dessa i solrosfrön och pumpakärnor. Lägg på bakpeppersklädd plåt och lägg  en bakhanduk över.
  7. Låt jäsa till dubbelstorlek, mina fick jäsa i 3 timmar.
  8. Grädda i 250 grader i 8-12 minuter.

fredag 8 oktober 2010

Hemmagjort vaniljsocker

Gjorde lite eget vaniljsocker härom dagen, verkligen busenkelt att göra, fast i matberedaren ville det inte bli till något vaniljsocker så jag körde det i min blender istället.

2 vaniljstänger
250 gram socker

Dela på vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Mixa fröna och vaniljstänger tillsammans med strösockret till ett fint vaniljsocker. Sila eventuellt bort rester av vaniljstången. Stoppa i en fin burk. Perfekt att ge bort som present.

onsdag 6 oktober 2010

Äppel och valnötskavring

Hade lite filmjölk som måste användas upp och var samtidigt sugen på att baka ett bröd med både äpplen och valnötter, hittade ett på Allt om mat som lätt himla gott och det var det också :-) , luktade jul i hela huset då det innehåller typiska julkryddor, lite annorlunda att ha  dessa kryddor i bröd men jag tyckte det blev riktigt gott. Lite rolig form fick det visst :-) det ena brödet. Det blir ett saftigt och mumsigt bröd.

8 dl filmjölk, 3 %
2 dl brödsirap, mörk
480 g vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk nejlikor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 tsk pomerans, mald
2 tsk salt
2 dl valnötter, grovhackade
2 st äpplen

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda filmjölk och sirap. 
  3. Rör ihop alla torra ingredienser, även nötter. 
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i 1/2-cm-stora bitar.
  5. Blanda ner dem i mjölblandningen. Rör ner det i filmjölken. Degen ska vara ganska lös.
  6. Smörj avlånga bakformar, 2 liter. Jag klädde formarna med bakplåtspapper istället.
  7. Fördela degen i formarna. 
  8. Pudra lite grovt rågmjöl på ytan. 
  9. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 1 timme och 15 min. Eller tills de uppnår en innertemperatur på 98 grader. Lägg eventuellt på aluminiumfolie mot slutet av gräddningen.
  10. Ta ut och stjälp upp kavringen på galler. 
  11. Låt svalna under bakduk

tisdag 5 oktober 2010

Silvermuffins

Hade lite äggvitor över i kylen som måste användas, var inte så sugen på att göra maränger och jag har slut på mandelmjöl så jag kunde inte heller göra några macarons så därför blev det istället muffins på äggvita. Perfekt att ha lite muffins liggande i frysen om jag blir sugen på cupcakes :-)

4 äggvitor, ca 1 dl
2 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker eller rivet skal av en 1/2 citron
1 dl mjölk

Gör så här: 

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Rör rumsvarmt fett och socker poröst.  Smaksätt med rivet citronskal eller vaniljsocker.
  3. Rör ner  mjölk och mjölet blandat med bakpulver.
  4. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten. 
  5. Klicka ut smeten i muffinsformar, jag fyller till 3/4 delar, använd gärna muffinsplåt.
  6. Grädda mitt i 200 grader, mina var klara efter 15 minuter, det beror ju på hur stora muffinsformarna är.
  7. Låt svalna på bakgaller under bakduk

måndag 4 oktober 2010

Kanelbullar

Precis som väldigt många andra i Sverige idag så bakas och äts det kanelbullar i huset, provade ett nytt recept på kanelbullar med vaniljkesella i, de blev mycket goda problemet var att det krävdes betydligt mer mjöl än vad som stod i receptet för att få en hanterbar deg, men de blev som tur var inte alls torra. Alltid kul att testa nya recept på vetedeg.  Jag tror att det kan vara en bra ide att minska på mängden smör, 125 gram är rätt mycket smör när man ändå har i 250 gram kesella. På tur att testas är receptet på vetedeg som finns i Riddarbageriets Söta och Jan Hedhs Karlsbaderdeg i boken Bröd och Kaffebröd.

50 gram jäst
125 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 gram vaniljkesella
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
c.a 12 dl vetemjöl (min deg krävde mer än så)

Fyllning:
125 gram smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
Mandelmassa (Vet ej hur mycket jag tog, lade i tills det blev en smidig fyllning)

Ägg att pensla bullarna med
Pärlsocker

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll detta över jästen så att denna löses upp.
  3. Häll i övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kant.
  4. Låt jäsa i bunken i 30 minuter, till dubbel storlek.
  5. Blanda ingredienserna till fyllningen och sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
  7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, c.a 1 cm tjock.
  8. Bred på fyllningen, rulla ihop och skär till lagom stora bullar. Lägg i bakformar.
  9. Låt jäsa 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 3 oktober 2010

Solrosbullar

Var sugen på lite nybakta frallor till frukosten idag och vad passar inte bättre då än lite  härliga varma solrosfrallor.  Blev mycket goda frallor med en härlig skorpa. Receptet kommer från Martin Johanssons nya bok Enklare bröd men påminner mycket hans frallor enklaste frukostbullen  som finns i hans blogg .

Av denna deg blev det 15 frallor

6 gram jäst (6 krm)
600 gram vatten (6 dl)
780 gram rågsikt (13 dl)
12-18 gram salt (2-3 tsk)
40 gram honung ( 2 msk)

Dag 1, kväll
  1. Rör ut jästen i lite vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  2. Rör tills allt blandats ordentligt, det blir en lös deg, men den skall inte vara rinnande. 
  3. Täck bunken med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Dag 2, morgon
  1. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten.
  2. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel.
  3. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baugette.
  4. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solrosfrön och lite rågsikt.
  5. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. 
  7. Låt pappret glida in på den varma plåten via en bakspade, skärbräda eller bricka.
  8. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i 15-20 minuter. mina var klara efter 15 minuter.
  9. Låt svalna på galler.