torsdagen den 30:e september 2010

Chocolate Chip Cookies med apelsin och vit choklad

Bakade lite underbart goda cookies idag med smak av apelsin och vit choklad
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 gram mörk choklad, jag använde  70%
75 gram vit choklad
Rivet skal från 2 apelsiner

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den tillsammans med rivet apelsinskal  i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten

Danskt rågbröd med surdeg

Bakade ett mycket gott danskt rågbröd med öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall. Smakar precis som ett riktigt danskt rågbröd skall göra.

Jag gick inte helt efter nedanstående recept utan dag 2, på morgonen hällde jag i rågkrosset samt ölet i en bunke och tillsatte därefter även 75 gram solrosfrön och 50 gram linfrö samt 1,5 dl extra vatten och lät detta stå under tiden som ugnen blev varm, kanske runt 45 minuter.


Dag 1
1,5 dl surdeg
10 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
1 1/2 msk rapsolja
270 gram (5 dl) vetemjöl special
390 gram (5 1/2 dl) grovt rågmjöl

Gör så här:
  1. Rör ut surdeg och jäst i vattnet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl med tex en träslev.
  3. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag, min stod i 12 timmar.
Dag 2
Degblandningen från igår
3 1/2 dl ljust öl
375 gram (4 1/2) dl rågkross

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 175 grader
  2. Rör ner öl och rågkross i degen som du gjorde igår.
  3. Fyll en bakpappersklädd avlång 2-litersform ända upp till kanten. Det som inte ryms i formen sparar du i en glasburk i kylen, det blir din surdeg nästa gång du bakar.
  4. Baka på nedersta falsen i 90 minuter eller tills brödet fått en innertempratur på 98 grader.
  5. Tag ut brödet och låt det svalna en lite stund på bakgaller. Plasta sedan in brödet och låt det mogna ett dygn. Vill du behålla den hårda skorpan så låter du brödet kallna helt på ett galler, linda sedan in brödet i en bakhandduk och låt mogna ett dygn. Jag brukar alltid plasta in mina fortfarande varma rågbröd eftersom jag tycker det gör att brödet blir ännu saftigare.

onsdagen den 29:e september 2010

Ljusa frallor med sesamfrön

Lite goda luftiga och mjuka vita frallor doppade i sesamfrön

500 gram mjölk , 3%
75 gram jäst
750 gram vetemjöl special
50 gram rumstemperat smör
15 gram havssalt

Gör så här:
  1. Blanda alla ingrediser och arbeta degen i hushållsmaskinen i 10 minuter. Låt vila i bunken i 30 minuter.
  2. Dela degen i 15 bitar, rulla till runda eller avlånga bollar. Pensla med vatten, ägg eller sirap och doppa dom i sesamfrön och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg över en bakduk.
  3. Låt dom jäsa till dubbels storlek i c:a 1 1/2 timme i rumstemperatur. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen i c:a 10 minuter.
  5. Låt svalna under bakduk på galler och de bör frysas in samma dag.

Sirapslimpor


Bakade lite "onyttigare" bröd sent igår kväll då vi hade slut på brödet till store sonen, han är inte så överdrivet förtjust i de riktigt grova tunga rågbröden, mammas bröd kallar han dom för :-) så därför fick de bli lite sirapslimpa. Blev riktigt gott, ett mjukt och luftig bröd som med fördel kan bakas ut till tre limpor istället för två. Passar utmärkt att frysa in.

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special 
 
Pensling:
ägg , men jag skall pensla med sirap nästa gång för att inte få en så mörk yta på brödet
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°.
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  4. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 
  7. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter

måndagen den 27:e september 2010

Vita chokladskorpor

Brukar baka dessa skorpor till jul fast då med saffran i och de blir himmelskt goda :-) men nu är det ju inte jul så därför passade jag på att testa att tillsätta vit choklad istället för saffran i degen. Och jag kan tala om att det blir farligt gott :-) . Men jag är fortfarande sugen på att baka en omgång med saffran också och det tänker jag göra så fort jag köpt hem lite saffran :-) . Ja sedan finns det förstås mycket annat gott man kan stoppa i, har allt några olika varianter smaksättning på dessa skorpor som jag vill testa.

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel, grovhackad
100 gram vit choklad, grovhackad
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret och häll över i en bunke och rör ner äggen. 
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandel och vit choklad och vänd ner det i bunken. 
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. 
  7. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallna

söndagen den 26:e september 2010

Lakritsglass

En smarrig glass för alla oss som älskar lakrits.

2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
100 g + 50 gram  Lakritsfudge
1 dl strösocker
6 äggulor
  1. Koka upp mjölk och grädde. Häll därefter i 100 gram lakritsfudge och rör tills den smält helt.
  2. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt, häll detta i den varma gräddmjölken och rör om väl
  3. Sjud glassmeten under vispning tills krämen tjocknat, tills glassmeten blir runt 82-85 grader, den får inte börja koka.
  4. Kyl glassmeten  i kallt vattenbad, låt gärna glassen mogna i kylskåpet under natten. 
  5. Hacka resterande 50 gram  lakritsfudge i små bitar och rör ner den i glassmeten. 
  6. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. 
  7. Utan glassmaskin: Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4  timmar.

fredagen den 24:e september 2010

Valnötsbröd med rågsurdeg



Bakade även lite valnötsbröd igår, blev ett syrligt gott valnötsbröd med härlig skorpa. Till nästa gång funderar jag på att öka mängden vatten eller minska på mjölmängden.

Dag 1 kväll
100 gram rågsurdeg
300 gram rågmjöl
5 dl vatten

Blanda ihop allt i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten, min fick stå i 12 timmar.

Dag 2 Morgon
Surdegen från igår
200 gram vatten
300 gram dinkel fullkornsmjöl
355 gram vetemjöl special
100 gram grahamsmjöl
180 gram valnötter
1 msk havssalt
5 gram jäst

Gör så här:
  1. Blanda allt utom salt och valnötter i en degbunke och knåda degen i köksmaskinen på låg växel i 10 minuter.
  2. Blanda i salt och valnötter och kör i 5 minuter till på mellanväxel.
  3. Låt degen vila i degbunken i 60 minuter.
  4. Stjälp upp degen på bakbordet och forma den till en rund boll som du låter vila i 10 minuter.
  5. Dela sedan degen i två delar och forma till två runda bollar som du lägger i mjölade jäskorgar.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i 1-2 timmar, mina jäste i 1,5 timme. Under tiden värmer du ugnen till 250 grader med en baksten/bakplåt mitt i ugnen och en oöm plåt längs ned i ugnen.
  7. Stjälp försiktigt upp bröden på en bakspade eller skärbräda, lägg bakplåtspapper under och skjuts in i ugnen. Häll lite vatten eller lägg några isbitar på plåten längs ned i ugnen. Sänk genast temperaturen till 200 grader. Efter 15 minuter öppnade jag ugnen och vädrade ut ångan. Jag gräddade i sammanlagt 35 minuter tills bröden fått en innertemperatur på 98 grader.
  8. Låt svalna på galler.

Nattjästa Yoghurtfrallor


Bakade lite mumsiga yoghurtfrallor med linfrö till frukost idag, väldigt enkla att göra, blandade bara ihop degen igår i en bunke som fick jäsa i kylen under natten, i morse bakade jag ut de till frallor som fick jäsa  lite i rumstemperatur under tiden som ugnen blev varm. Funderar på om jag skall öka mängden yoghurt nästa gång och minska på mängden vatten, kan nog bli ännu godare frallor då :-)

12 gram jäst ca 1/4 paket
1 1/2 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl yoghurt
4 dl vatten, 37 grader
2 dl dinkel fullkornsmjöl
5 dl vetemjöl special
40 gram linfrön

Gör så här:
  1. Blanda ner jäst, salt, olivolja och yoghurt i en rymlig bunke. Häll i vatten och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt allt mjöl och rör ihop så allt blandas ordentlig. Ställ svalt över natten i tex kylskåpet.
  2. Sätt ugnen på 250 grader med en baksten/plåt mitt i ugnen och en oöm plåt längs ned i ugnen.
  3. Stjälp upp degen på bakbordet och skär ut lagom stora bitar som du formar till runda bullar, jag gjorde 10 frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.låt jäsa medan ugnen blir varm, ca 30-40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen på bakstenen/bakplåten och häll lite vatten eller isbitar i plåten på botten.
  5. Grädda 12-15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

torsdagen den 23:e september 2010

Rågisar

Har precis köpt boken Enklare bröd av Martin Johansson , en kanonbra bok som innehåller precis vad titeln säger, enkla bröd både mer och utan surdeg, visa bröd skall bara blandas ihop i en bunke, andra skall vikas och  boken innehåller massa mumsiga brödrecept. Först ut att bakas ur denna bok blev Rågisar. Mycket goda frallor med härligt knaprig skorpa, kan ju inte bli annat med hög ugnsvärme, vattenånga och baksten :-) . Ja frallorna innehåller ingen surdeg och gör sig bäst om de fryses in efteråt, de blir nog torra fort om de får ligga framme i flera dagar. Degen blandar man bara snabbt ihop på kvällen och på morgonen klickar man ut degen på en plåt och låter de jäsa lite till medan ugnen kommer upp i värme. sedan skjuts in i ugnen så har du snart varma goda nybakta frallor till frukost, nyttiga dessutom :-) .Jag gjorde dubbel sats av nedanstående recept och då blev de 9 lite större frallor. Receptet innehåller egentligen 50 gram russin , 1 dl, men de små hemska sakerna hör inte hemma i mina bröd :-)

Dag 1, Kväll
3 gram jäst (3 krm)
300 gram kallt vatten (3 dl)
180 gram vetemjöl special (3 dl)
120 gram rågmjöl (2 dl)
50 gram solroskärnor (1 dl)
20 gram linfrö (2 msk)
6-9 gram salt (1-1,5 tsk )

Rör ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills det blandats ihop ordentlig, det bli en ganska lös deg. Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar.

Dag 2, morgon
  1. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Klicka ut degen på ett bakplåtspapper, strö över lite rågmjöl, täck med handduk och låt jäsa 30-40 minuter. Jag gjorde dubbel sats deg och gjorde 9 frallor av den.
  2. Dra upp bakplåtspappret på en bricka, skärbräda eller bakspade. Låt det sedan glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Fast jag hade inga isbitar så jag hällde dit 1 dl vatten. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda i 20-25 minuter tills de fått fin färg. Jag öppnade ugnsluckan och vädrade ut ångan efter 15 minuter. Låt de svalna på ett galler.

tisdagen den 21:e september 2010

Sambons 35-års tårta

Bakade en tårta till kalaset i lördags ljus tårtbotten fylld med blåbärsmousse och lemoncurdgrädde. Spacklad med vitchokladsmörkräm och dekorerad med Sugarpaste och Flowerpaste. Blommorna har fått en konstig färg på bilden, dom är egentligen lila, mer åt det syrenlila hållet. Cirkeln i mitten är också egentligen lila.

Ljus Tårtbotten

En ljus tårtbotten som ger en hög och fin tårtbotten. receptet hittade jag i den härliga tårtboken Festliga Tårtor av Alice Lindberg.

5 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

  1. Smörj bakformen, ca 22 cm i diameter och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten.  Jag brukar även smörja detta papper och eventuellt bröa med mannagryn. 
  2. Vispa ägg och socker pösigt. 
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner det i smeten varvat med det heta vattnet. Rör om försiktigt.
  4. Häll smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

måndagen den 20:e september 2010

Cake Pops med Lemoncurd

Bakade lite goda Cake pops till min sambos kalas i helgen, denna gång blev det citronsockerkaka med Lemoncurd som jag sedan doppade i vit choklad och Marabou Polkachoklad.

250 gram citronsockerkaka
160 gram Lemoncurd

Gör så här:
  1. Smula sönder valfri sockerkaka och lägg den i en bunke.
  2. Lägg i lemoncurden och vispa ihop till en slät smet. Du kan ta mindre/mer lemoncurd beroende på hur kletiga du vill att dina cake pops skall bli.
  3. Jag lägger däreter in min smet i kylen ungefär en timme så att den stelnar till lite så att det blir lättare att rulla snygga kulor av den.
  4. Rulla till små kulor och lägg dom sedan i kylen en stund till för att stela till.
  5. Smält valfri choklad och doppa ena änden av pinnen i chokladen  som du sedan sätter ner i dina cake pops, det minskar risken för att pinnarna lossnar från cake popsen när du doppar dom.
  6. Nu är det bara att börja doppa dina cake pops i choklad och dekorera med valfritt socker eller sugerpasteblommor. Sugarpasteblommorna satte jag på först när chokladen stelnat med lite ätbart lim.  När du doppad dom i choklad så är det bra att slå med handen lätt några gånger på pinnen för att få bort överflödig choklad från dina cake pops.
  7. In i kylen igen med dina cake pops så att chokladen stelnar till.

lördagen den 18:e september 2010

Brunkans långa

Bakade Brunkans långa till kalast idag, skall erkänna att brödet inte alls blev vad jag förväntade mig, ingen hård skorpa, inget syrligt bröd utan det var mjuk och söt och påminner starkt om sötlimpa, ja skogaholmslimpan ni vet, som man alltid fick som barn, är uppvuxen på sötlimpa, gott var det, vilket mina gäster också tyckte, men jag föredrar syrliga bröd med hård skorpa. Hade jag läst receptet bättre så hade jag ju förstått att det skulle bli ett söt lite mjukare bröd, blir ju ingen vidare hård skorpa om man gräddar i 175 grader. Mycket bröd blir det, bröden täckte ett helt bakplåtspapper. Ja det blev ett gott bröd men det kommer inte hamna på min topp-tiolista, jag kommer garanterat baka det igen. Nästa  gång får jag se till att få till ett vackrare bröd, ja lite snyggare form på det menar jag. Stora sonen, han på 2,5 år kommer nog gilla det, han har ännu inte testat brödet men vilka ungar gillar inte något som påminner om söt limpa :-) : Fast sonen gillar ju grovt bröd med.

2 stora bröd

600 g vatten
1125 g vetemjöl med hög proteinhalt
375 g grahamssurdeg
20 jäst
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt

Dag 1
  1. Blanda alla ingredienser utom saltet. 
  2. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. 
  3. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter.
  4. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock. Låt degen vila i lådan i 30 minuter. 
  5. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan, för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk).
  6. Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.
Dag 2
  1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. 
  2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den med en vass kniv på längden. 
  3. Vänd upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. 
  4. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner.
  5. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. 
  6. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 
  7. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

fredagen den 17:e september 2010

Chokladbollar

Har en massa goda smarriga chokladbollar i kylskåpet, hela 60 stycken  :-), har läst att de skall smaka som dom man köper i kiosken och de gör de faktiskt, sa inget till min bror och sambo om att det var ett annat recept jag använde och deras kommentarer var att de smakar precis som dom man köper i kiosken, så i fortsättningen använder jag detta recept. De är rullade i kokos, något som gör min sambo glad, han gillar dom inte med pärlsocker på och det skulle heller inte passa med pärlsocker på just denna variant. Receptet har jag hittat inne hos I Mitt Kök och även hos I Nadjas Kök .

12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos
8 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe

Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser med margarinet. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade. Jag gjorde min smet i köksmaskinen med min beaterblade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet. Så jag lät min stå 60 minuter i kylskåpet.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

torsdagen den 16:e september 2010

Riddarbageriets Dansken


I somras hade jag den stora turen att jag hittade både Riddarbageriets bröd och Riddarbageriets Söta på ett antikvariat, har  länge velat äga dessa två böcker och då de inte längre tillverkas är de lite svåra att få tag på. Först ut att testa i brödboken blev Dansken. Har funderat på att baka detta brödet ett tag men varit lite fundersam då det innehåller nästan 1 dl spiskummin, jisses det för tankarna direkt till tacos :-) . Men tänkte jag, varför inte testa det, smakar det hemskt får det väl åka ut i soptunnan, svårare än så är det inte. Ja fördegen luktade mycket riktigt tacos. Ja tänkte ja, jag ger inte upp nu utan bakar ändå ut brödet och vet ni vad det blev riktigt gott, spiskumminet tar inte alls över hela smaken utan det smakar alldeles lagom med spiskummin, ja riktigt mumsigt blir det och säkert ännu godare med några skivor stark ost. Skulle man nu absolut inte vilja baka det med spiskummin i så blir garanterat brödet lika gott utan det, då blir det en vanligt hederligt danskt rågbröd utan några som helst krusiduller. Det står i receptet att det skall vara inne tills innertemperaturen blir 102 grader, men eter två timmar stod temperaturen fortfarande bara på 100 grader, men jag tog ut det ändå och det var perfekt inuti, inte alls kladdig, däremot har det en rejält hård skorpa som kräver en vass brödkniv för att skära upp.


Dag 1
500 gram kokande vatten (5 dl)
300 gram hela rågkärnor (4 dl)
200 gram solrosfrön (3 dl)
50 gram linfrön (0,75 dl)
30 gram mald spiskummin (0,75 dl)
40 gram havssalt (2 msk)

Dag 2
500 gram kallt vatten (5 dl)
300 gram mörk brödsirap (2 dl)
600 gram grovt rågmjöl (10 dl)
300 gram vetemjöl special (5 dl)
60 gram jäst (1,2 paket)

Gör så här 
Dag 1:
  1. Lägg alla torra ingredienser i en bunke. 
  2. Häll över kokande vatten och rör om. 
  3. Plasta över och låt bunken stå i rumstemperatur till nästa dag.
 Dag 2: 
  1. Lös upp jästen i lite vatten. blanda alla ingredienser i blandningen från dag 1. 
  2.  Kör degen på mellan hastighet i degmaskin i 30 min .
  3. Olja två avlånga bakformar och mjöla med rågmjöl. Fyll formarna till två tredjedelar. Platta till och släta ut ovansidan med en sked. Strö över rågmjöl.
  4. Låt formarna stå i  30 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader. 
  5. Sätt in formarna och spraya in vatten. Sänk temperaturen direkt till 210 grader och låt brödet stå inne minst 90 minuter.Täck med folie sista 30 min så att ytan inte blir bränd. 
  6. Brödet innehåller mycke vätska och kan behöva längre gräddningstid.Digital termometer ska visa 102 grader.
  7. Ta ut brödet och låt det svalna i bakdukar. Det här brödet ska vila minst ett dygn innan man skär upp det. det är hållbart i upp till två veckor och fungerar utmärkt att frysa in.

onsdagen den 15:e september 2010

Yoghurtscones

Gjorde lite god plommonmarmelad för ett tag sedan och vad passar då inte bättre än att baka lite scones för att inviga marmeladen :-). Hade turkisk yoghurt i kylen så därför testade jag att baka scones på yoghurt, de blev riktigt goda, liksom mjuka och saftiga , tyckte faktiskt det var godare än "vanliga" scones, de blev liksom mjuka och inte alls torra, blev ju scones över så det återstår att se hur de blir när de legat ett tag, vanliga scones blir ju fort torra och bör ätas nygräddade. Av den här degen blev det 8 stycken scones.

7,5 dl mjöl
0,5 dl vetekross
0,5 dl krossat linfrö
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk honung
2 ägg
4dl Yoghurt 10 % fet

Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Rör ihop ägg, honung och yoghurt. 
  4. Blanda allt till en slät deg utan att knåda för mycket. 
  5. Dela degen i 8 jämnstora bitar. Degen blir kladdig så jag använde mig av en sked för att lägga upp dom på plåtar och mjölade sedan händerna ordentligt och plattade ut dom till c:a 1,5 cm tjocka rundlar. Nagga dom sedan med en gaffel.
  6. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Plommonmarmelad med mandel och vanilj

Gjorde lite mumsig plommonmarmelad med hackad mandel häromdagen, blev mycket gott, men man kan utan problem minska mängden mandel till hälften. Jag tror säkert det fungerar utmärkt att byta ut sockret mot 1 kg syltsocker istället.

1 kg plommon
1 citron
600 gram socker
1 vaniljstång
100 gram skållad hackad mandel

Gör så här:
  1. Räkna plommonen, detta är viktig eftersom du måste veta hur många kärnor du skall fiska upp ur marmeladen.
  2. Koka upp plommon, socker, citron och snittad vaniljstång i en tjockbottnad gryta.
  3. Jag kokade marmeladen tills plommon blivit ordentligt mjuka och gått sönder. 
  4. Fiska upp kärnorna.
  5. Tillsätt de hackade mandlarna och sjud marmeladen tills den blir stax över 100 grader. Har du ingen kökstermometer gör du ett marmeladprov.. 
  6. Häll omelebart upp marmeladen på rengjorda, varma glasburkar. Jag brukar sätta in glasburkarna i ugnen på 100 grader under tiden som jag kokar marmeladen. 
  7. Sätt på locket och låt dom svalna upp och ner.
  8. Förvara burkarna kallt så håller de längre.

tisdagen den 14:e september 2010

Lemoncurd

Lemoncurden var slut och behöver använda det nu i veckan så det var dags att göra lite ny, så gott att använda när man bakar men även så gott på nygräddade scones. Måste testa att använda det i glass också, det måste ju bara bli himla gott. Den här varianten blir lite lösare än den jag brukar göra över vattenbad men det passar mig perfekt Receptet på lemoncurd över vattenbad hittar du här., det blir en himla god lemoncurd på det receptet med. Receptet går ju att halvera då det nu blir två burkar.

Ingredienser
250 gram smör
5 dl socker
6 ägg
6 citroner

Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
  2. Vispa äggen fluffigt med elvisp.
  3. Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet  i smörblandningen.Vispa hela tiden
  4. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. 
  5. Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
  6. Häll upp lemon curd i  rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen.

Grova limpor med frön





Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar.

500 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
650 gram vetemjöl special fullkorn
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap
20 gram havssalt
50 gram pumpafrön
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
pumpafrön eller havregryn till garnering

Gör så här
  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  3. Lägg degen, som är ganska kladdig i två smorda avlånga bakformar, jag strödde även lite pumpafrön i botten på bakformarna.
  4. Låt jäsa i 2 timmar. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bröden tills dom når en innertemperatur på 98 grader, jag gräddade mina i 30 minuter, men då glömde jag att sänka till 200 grader utan kom på det först efter 15 minuter och sänkte först då. Sedan så gräddade jag dom ovanpå en baksten, vilket man absolut inte behöver göra, blir minst lika bra utan baksten.

måndagen den 13:e september 2010

Blåbärsglass med vit choklad

Trots att sommaren nu verkar vara över och hösten är på väg så har inte glassen slutat att tillverkas här i huset, glass äter man ju året om :-) , till jul får det nog bli lite saffransglass och pepparkaksglass. Men just idag blev det mumsigt blåbärsglass med vit choklad, hur gott som helst. Kan nog vara ännu mumsigare med bitar av vit choklad i.

1 dl strösocker
5 st  äggulor
5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
200 gram  vit choklad
200 gram  blåbär
1 dl vit baksirap
 
Gör så här:
  1. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt.
  2. Sjud mjölk och grädde, dra från värmen och låt chokladen sakta smälta i gräddblandningen
  3. Häll chokladgräddmjölken över äggulevispet och sjud ett par minuter under  omrörning tills det tjocknar, tills glassmeten blir runt 82-85 grader.
  4. Kyl glassmeten  i kallt vattenbad, låt gärna glassen mogna i kylskåpet under natten.
  5. Koka blåbär med vit sirap ett par minuter, mixa blåbären med en stavmixer till en fin pure.Låt blåbärspurén bli helt kallt.
  6. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Utan glassmaskin:Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar

söndagen den 12:e september 2010

Kanel och smör/vaniljsnäckor

Bakade kanelbullar och smör/vaniljsnäckor i fredags, blev så gott, testade ett nytt recept på bullar ur boken Bröd och Kaffebröd av Jan Hedh. Blev saftiga bullar med mycket god fyllning. Degen var lättarbetat och gick att kavla ut utan extra mjöl på bakbordet. Visst det tar lite längre tid än om man bakar efter "vanligt" bullrecept men det är det klart värt. Har ni ingen våg så rekommenderar jag verkligen att ni köper det, så mycket enklare att baka med våg och det är många gånger lätt att ta för lite eller för mycket mjöl när man använder decilitermått.

Fördeg 
700 g vetemjöl med hög proteinhalt
25 gram strösocker
500
g mjölk
75
g jäst

Bortgörning 

1300 g fördeg
500
g vetemjöl med hög proteinhalt 
175 g strösocker
20
g havssalt
20
g kardemumma, stött i mortel
50
g ägg (1 st)
250
g smör, rumstempererat

Gör så här
  1. Väg upp mjöl och socker.
  2. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter. 
  3. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.
  4. Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg. 
  5. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter. 
  6. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 10 minuter.
  7. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 30 minuter. 
Utbakning:
  1. Dela degen i två delar och kavla ut en del på bakbordet. 
  2. Stryk ut mandelremoncen ovanpå och strö över rikligt med kanelsocker. 
  3. Rulla samman till en rulle. Skär upp stora snäckor med en vass kniv. 
  4. Lägg i bakformar med skarven nedåt så att bullarna inte öppnar sig under jäsningen.
  5. Pensla med äggstrykning opch strö över pärlsocker. 
  6. Gör likadant med den andra deghalvan men bred över smörremonce. Strö inte över kanelsocker. Rulla till bullar, pensla med äggblandningen och strö över mandelspån. 
  7. Låt jäsa på varm plats till dubbel storlek, c:a 45 minuter.
  8. Sätt ugen på 230 grader. 
  9. Baka bullarna mitt in ugnen i c:a 8-10 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Smörremonce: (jag använde hälften av detta)
250 gram smör
225 gram florsocker
25 gram äkta vaniljsocker
 
Vispa smöret lätt och luftigt med sockersorterna till en remoncen. 

Mandelremonce:(jag använde hälften av detta)
350 gram mandelmassa
175 gram smör

Rör mandelmassan lätt och luftigt med smör

Kanelsocker: (jag använde hälften av detta)
100 gram socker
5 gram äkta vaniljsocker
10 gram kanel


fredagen den 10:e september 2010

Chocolate Chip Cookies

Bakade Chocolate Chip Cookies för första gången igår, hur jag kan ha missat att baka dessa underbart goda kakor kan jag i min vildaste fantasi inte förstå :-) , min sambo sa att det var de godaste kakorna han ätit på länge, ja våra 24 kakor lär ta slut fort, hans arbetskamrat skall få några med då han är tokig i allt vad kakor och bullar heter, det är alltid kul att dela med sig till någon som verkligen uppskattar att få det. Dessa kakor kommer jag baka igen, nästa gång tänkte jag testa att blanda ner rivet skal av apelsin i kaksmeten, det kan ju inte bli annat än gott. Ja och sedan får det väl bli lite kakdeg i glassen också, som det är i  Ben & Jerry´s  cookie dough. Ja kakdegen borde ju bli mumsig med vit choklad också.


100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
150 gram mörk choklad, jag använde  70%

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper, jag la dom på två plåtar, dvs 12 kakor på varje plåt och det blev lagom.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten.

torsdagen den 9:e september 2010

Yoghurtbröd

Hade turkisk yoghurt stående i kylen som måste användas, slängde därför ihop lite deg som snart blev till två goda limpor med valnötter i :-)

50 gram jäst
3 dl vatten
4 dl turkisk yoghurt (jag tror säkert det går att öka mängden något för att få det ännu saftigare)
3 tsk salt
8 dl rågsikt
4 dl fullkorns dinkelmjöl
4 dl fint rågmjöl
1 dl linfrön
2 dl valnötter
1 ägg
havregryn

  1. Smula ner jästen i degbunken och lös upp den med det fingervarma vattnet.
  2. Tillsätt yoghurten, mjölsorterna och arbeta degen i köksmaskinen i 10 minuter. Häll i saltet, valnötter samt  linfrön och låt den arbeta tills degen är blank och smidig, kanske 5 minuter till.
  3. Dela degen i två bitar som du formar till två bröd och lägg ner bröden i två smorda avlånga brödformar.
  4. Låt brödet jäsa till dubbels storlek i 45-60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. 
  5. Pensla brödet med ägg och strö över havregryn.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i c.a 45 minuter, brödet skall ha en innertemperatur på 98 grader.
  7. Låt det svalna på ett bakgaller

onsdagen den 8:e september 2010

Baguetter

Bakade lite baguetter i helgen, måste ju använda mina fina baguetteplåtar :-), jag gjorde fördegen på morgonen och lät den vila i kylen till kvällen, då gjorde jag själva baguetterna som jag sedan lät jäsa i kylen över natten, på lördagsmorgonen tog jag ut dom ur kylen och lät dom jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen och bakstenen blev varm, runt 45 minuter. Baguetter skall ju bli som bäst om de får jäsa minst 12 timmar i kylen.

Fördeg/ Steg 1
5 gram jäst
200 gram vatten
200 gram vetemjöl special
5 gram havssalt

  1. Lös upp jästen i vatten i en bunke. 
  2. Blanda i mjölet och saltet och arbeta degen smidig.
  3. Täck med plastfolie och låt stå minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten/dagen.
Steg 2
Fördegen från steg 1
1000 gram vatten
20 gram jäst
1400 gram vetemjöl special
40 gram havssalt

  1. Blanda fördegen med övriga ingredienser förutom saltet. arbeta degen i hushållsmaskin i minst 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt vila i bunken 30 minuter.
  2. Dela degen i 9 bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter med handloven. Låt degbitarna vila 10 minuter.
  3. Rulla ut till långa baguetter. Lägg dom på baguetteplåt eller mjöla en handduk och lägg på baguetterna. Vik upp en bit tyg som avskiljare, mjöla och lägg på nästa baguette osv. Låt vila 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt längs ned i ugnen. Om du låtit baguetterna jäsa i kylen är det dags att ta ut dom nu.
  5. Mjöla och snitta baguetterna. Om du jäst baguetterna på en handduk flytta då försiktig över dom på en vanlig plåt. Sätt i en plåt i ugnen och häll lite vatten på plåten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader. Släpp ut ångan efter 15 minuter.
  6. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

måndagen den 6:e september 2010

Mjölkchokladglass med vit choklad

Smarrig mjölkchokladglass med med bitar av vit choklad, så himla gott :-)


5 st  äggulor
1 dl  strösocker
5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
200 gram  mjölkchoklad
100  gram  vit choklad

Gör så här:
  1. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt.
  2. Sjud  upp mjölk och grädde och låt mjölkchokladen sakta smälta i blandningen.   
  3. Häll ägg- och sockervispet över grädden och låt detta sjuda ett par minuter under vipning tills det tjocknat. Glassmeten får inte koka och har du en kökstermometer så är den klart vid 82-85 grader.
  4. Vispa och kyl krämen i kallt vattenbad. Låt den gärna vila i kylen över natten.
  5. Grovhacka den vita chokladen och häll i den.
  6. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin.Utan glassmaskin: Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar.

lördagen den 4:e september 2010

Äppelmarängpaj

Bakade lite mumsigt äppelpaj med maräng på idag, hade äggvitor över i kylen så varför inte testa på något nytt :-).


Pajdeg: 
3 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g smör
1 äggula

Fyllning: 
4 äpplen
2 msk kanel,
3/4 dl socker

Maräng: 
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
15 g flagad mandel (blev ingen på  min paj då jag inte hade någon hemma)

Gör så här:
  1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. 
  2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. 
  3. Kavla ut och lägg i en form med löstagbar botten, 23 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. 
  4. Förgrädda i 225 grader i10 minuter. 
  5. Skala och riv äpplena grovt. Blanda med kanel och socker.
  6. Krama ut vätskan och lägg i formen. 
  7. Vispa vitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa lite till.
  8. Fördela marängen ovanpå äpplena och strö på mandel.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter, fast jag gräddade bara i 10 minuter.

fredagen den 3:e september 2010

Filmjölksbröd

Har bakat lite bröd denna vecka bland annat två omgångar med filmjölksbröd. Det är så bra med snabbakande bröd ibland, där man bara blandar allt i en bunke  och häller i formar.
Hur jag en gör så blir brödet ojämnt gräddat, de höjer sig och spricker alltid på ena sidan, ändå blandar jag degen ordentliigt, ser till att den är ordentligt jämnt fördelad i formen, bankade även formarna mot bordet för att få bort eventuella luftbubblor men trots detta blir brödet ojämn gräddat, jag har ändå testat tre oilka varianter av filmjölksbröd med samma resultat, vet inte vad jag gör får något fel eller om det är ugnen som är ojämn i sin värme, annat bröd jag bakar blir aldrig så. Det här brödet blir iallafall himla gott med de hela hasselnötterna i.

l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl sirap
1 tsk salt
9 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hela hasselnötter 
 
Gör så här:
  1. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.
  2. Tillsätt mjölsorterna, solrosfrön, linfrön, russin och nötter. Blanda väl till en lös deg.
  3. Fördela smeten i 2 smorda formar, ca 1 1/2 l. 
  4. Grädda först 60 minuter i 200° nederst i ugnen.Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Täck ev med folie om brödet blir för mörkt.Pröva med en sticka att brödet känns torrt. 
  5. Låt brödet vila i minst 5 timmar i formen. Det går bra att frysa. 
Sedan så har jag även bakat:
Ciabatta, det tar visserligen tre dagar att göra men det är det värt, blir så härligt syrliga bröd med en mumsigt seg skorpa, precis som ciabatta skall vara. Receptet hittar du här


Mina frukostfavoritbröd solrospanini, denna gång bytte jag ut grahamsmjölet mot fullkornsdinkelmjöl. receptet på dessa goda bröd hittar du här

onsdagen den 1:e september 2010

Kärleksmumsmuffins

Sambons absoluta favoritkaka är kärleksmums, även kallat för mockarutor, snoddas , det brukar ju vanligtvis göras i långpanna men jag tycker de är smidigare att göra i muffinsformar  eftersom jag brukar frysa in dom, då är det bara att ta fram just så många man behöver. Sambon äter gärna dom framför tv på fredagskvällen :-)


Muffinsmet:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 gram smält smör

Glasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao

Kokos att strö över

  1. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner det i äggsmeten.
  3. Blanda försiktigt ner de smälta smöret, det skall ha svalnat och mjölken.
  4. Häll i muffinsformar och grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
  5. Blanda ihop alla ingredienser och bre detta över muffinsen medan de fortfarande är varma, strö över kokos.