Ett härligt mumsigt halvgrovt bröd med god smak av pumpa och nötter. Receptet kommer från boken Riddarbageriets bröd.
450 g (4,5 dl) vatten
15 g 1/3 paket) jäst
225 gram (2,25 dl) rågsurdeg
525 g (9 dl) vetemjöl special
135 g (2,5) dl grovt rågmjöl
15 g (1 msk) ljus sirap
100 gram PS-mix
30 g (1,5 msk) salt
Gör så här:
- Rosta 50 gram, 1 dl sesamfrön och 50 gram, 1 dl pumpafrön i en torr teflonpanna så att det knäpper om pumpafröna, detta är din PS-mix.
- Låt blandningen svalna och mixa den sedan i en kaffekvarn eller mixer så att framförallt pumpafröna går sönder.
- Blanda alla ingrdienser förutom saltet.
- Kör degblandaren på lägsta växeln i 2 minuter/ knåda den i 5 minuter.
- Kör degblandaren på mellanväxeln i 6 minuter/knåda den i 10 minuter.
- tillsätt saltet.
- Kör degblandaren i ytterliggare 8 minuter på mellanväxeln/knåda den i 15 minuter.
- Låt degen vila i degbunken i 2 timmar.
- Dela degen i två delar och rundriv dem.
- Mjöla två runda korgar.
- Rulla degbitarna i mjöl och lägg ner dom i korgarna.
- Låt bröden jäsa 90-120 minuter. De skall bli dubbelt så stora.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vänd försiktigt bröden på bakplåtar och snitta ett rutmönster med en vass kniv.
- Sätt in dem i ugnen och spraya vatten på ugnens väggar och golv.
- Sänk värmen till 220 grader. Efter 30-35 minuter är de färdiga.
Låter gott!
SvaraRaderaJag har bakat bröd med pumpafrön en gång - och det blev riktigt gott - så det måste jag göra om.
Tack för receptet.
/Martin
martinbakar.se
Älskar frön i bröd. Låter som en riktigt god blandning!
SvaraRaderaGott med lite tugg i brödet.
SvaraRaderaOm du kikar in till oss så hittar du en liten utmaning till dej där.
Ha en skön helg/ ANki och Håkan
Martin: Visst är det gott med pumpafrön, bakade även lite surdegsfrallor med pumpafrön igår, så gott :-)
SvaraRaderaSanne: Älskar med frön och nötter i bröd, blir så mycket godare då :-)
Håkan: Ha en skön helg ni med, har sett utmaningen och lägger upp den senare idag
Det här kanske vore något för min familj, killarna i familjen gillar ljust bröd och jag vill ha grovt... kanske skulle prova det här brödet då :)
SvaraRaderaPernilla: Perfekt med lite halvgrovt bröd, har inte testat om store sonen gillar brödet, men jag tror nog det går hem även hos honom :-)
SvaraRaderaVilka mumsiga bröd du verkar baka, härlig blogg :o)
SvaraRaderaKatja: Himla mumsigt :-) , kul att du kikat in i min blogg
SvaraRadera