måndag 4 oktober 2010

Kanelbullar

Precis som väldigt många andra i Sverige idag så bakas och äts det kanelbullar i huset, provade ett nytt recept på kanelbullar med vaniljkesella i, de blev mycket goda problemet var att det krävdes betydligt mer mjöl än vad som stod i receptet för att få en hanterbar deg, men de blev som tur var inte alls torra. Alltid kul att testa nya recept på vetedeg.  Jag tror att det kan vara en bra ide att minska på mängden smör, 125 gram är rätt mycket smör när man ändå har i 250 gram kesella. På tur att testas är receptet på vetedeg som finns i Riddarbageriets Söta och Jan Hedhs Karlsbaderdeg i boken Bröd och Kaffebröd.

50 gram jäst
125 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 gram vaniljkesella
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
c.a 12 dl vetemjöl (min deg krävde mer än så)

Fyllning:
125 gram smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
Mandelmassa (Vet ej hur mycket jag tog, lade i tills det blev en smidig fyllning)

Ägg att pensla bullarna med
Pärlsocker

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll detta över jästen så att denna löses upp.
  3. Häll i övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kant.
  4. Låt jäsa i bunken i 30 minuter, till dubbel storlek.
  5. Blanda ingredienserna till fyllningen och sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
  7. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, c.a 1 cm tjock.
  8. Bred på fyllningen, rulla ihop och skär till lagom stora bullar. Lägg i bakformar.
  9. Låt jäsa 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

15 kommentarer:

  1. En väldigt bra dag att baka kanelbullar på tycker jag. Det är ju så gott! Tyvärr blev det inget kanelbullebak för mig idag, kanske tar jag fram några ur frysen och tinar istället.

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut! Har precis mumsat i mig en nybakad kanelbulle ;-)

    SvaraRadera
  3. Fina bullar! Jag har testa vetedegsreceptet i Riddarbageriets söta och det är ett fantastiskt recept. Det enda jag använder numera när jag ska baka bullar.

    SvaraRadera
  4. Är det kanelbullens dag så är det!

    Tur att ALLA dagar är kanelbullens dag - så länge man har något kvar i frysen.

    Helena: Skriv ut Riddagbageriets recept, vettja!

    SvaraRadera
  5. Ja just det kanelbullens dag, själv så blev det inga för mig så jag får sukta lite på dina!
    Hittade dig via Söta Sakers bakutmaning - din cookies ser helt fantastiskt goda ut!
    /Angela

    SvaraRadera
  6. Erika: Du måste allt ta och tina lite bullar, det är ju ändå kanelbullens dag idag :-)

    Hanna: Så gott, kan tänka mig at dina bullar blev riktigt goda dom med

    Helena: Då skall jag testa Riddarbageriets recept på vetedeg nästa gång, var så nära att baka det idag men så blev de dessa med kesella istället

    Martin: Jupp nu finns det massa kanelbullar i frysen, så nu kan man ju fira kanelbullensdag när man vill :-)

    Angela: Tack, kul att du hittat hit till min blogg

    SvaraRadera
  7. Bullar kan man liksom inte få för mycket av!

    SvaraRadera
  8. Mumsigheter: Håller verkligen med :-)

    SvaraRadera
  9. Inga bullar för mig idag, men trevligt att få titta på dina i alla fall. Ser jättefina ut!

    SvaraRadera
  10. Håller med att det är spännande att testa nya bullrecept. Dessa ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
  11. grattis kanelbullen på kanelbullens dag!

    SvaraRadera
  12. Presisi åt upp 2 nybakat bullar hehe ;) dina bullar ser riktigt gott ut!!

    SvaraRadera
  13. ja eller hur denna lilla bulle som man kan göra på så olika sätt é absolut min favoritkaka:)

    SvaraRadera
  14. Vad goda de såg ut. Själv fick jag nöja mig med en torr bake-of bulle från ICA till fikat på jobbet idag. Får helt enkelt ta och fira kanelbullens dag en annan dag.

    SvaraRadera
  15. Maria: Tråkigt, du får äta kanelbullar en annan dag istället :-)

    Sanne: tack, himla goda

    Charlotta: Tack

    Sana: Tack, visst är det så gott med nybakta kanelbullar

    Chili: Jupp bullar går att variera i det oändliga, fast här hemma vill sambon helst ha de med kanelfyllning, alla andra bullar med annan fyllning får jag äta upp själv, fast det är inte fel det heller :-)

    Karolina: Du måste fira kanelbullensdag en annan dag, inget går upp mot hemmabakade kanelbullar

    SvaraRadera