torsdag 28 oktober 2010

Äppel och Valnötsbröd


Älskar bröd med äpple och valnötter, just äpplen gör ju brödet också lite saftigare, detta brödrecept kommer från den suveränt bra bakbloggen Pain de Martin, det var han som fick mig att börja baka med surdeg.

Dag 1, kväll

100 g rågsurdegsgrund

300 g ljummet vatten

180 g rågmjöl

500 g urkärnat och skalat äpple
50 g mörkt muskovadosocker

200 g vetekross
300 g kokande vatten

Rör ihop surdegsgrunden, vattnet och mjölet. Täck med plast och låt stå framme över natten. Mixa äpple och socker till en tjock smet och låt det stå i kylen över natten. Blanda vetekross och hett vatten i en bunke, täck med plast och låt stå.

Dag 2, morgon
Surdegen, äppelmixen och skållningen från gårdagen
500 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt

  1. Blanda samman alla ingredienser och kör långsamt i degblandare cirka 10 minuter (går förstås utmärkt att blanda för hand också). Täck med plast och låt jäsa tills den uppnått dubbel storlek på ett ungefär.Min jäste i två timmar, då ställde jag bunken i skåpet ovanför kylen.
  2. Smörj två stora eller tre mindre formar med smör och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills den rest sig med någon centimeter och små hål börjar visa sig i degen. Mina jäste ungefär 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. 
  3. Och så skjuts in i ugnen . Jag sprutade in lite vatten i ugnen men det går lika bra att ha en oöm plåt längs ned i ugnen som du lägger i några isbitar på.  Sänk temperaturen till 200 grader och låt stå inne cirka 60 minuter. Mot slutet sätter du en stektermometer i brödet och väntar tills den uppnått 98 grader, då är det klart. Ta ut brödet ur formarna och låt svalna på ett galler.

18 kommentarer:

  1. Jag testade för första gången att ha äpple i brödet förra helgen, och det stämmer, det blev verkligen saftigt! :-)

    SvaraRadera
  2. Du gör så otroligt smarriga brödsorter! Själv är jag inte så bra på att baka matbröd men om jag ska göra det kommer jag att titta in på din blogg för goda recept!

    SvaraRadera
  3. Ser nyttigt och gott ut!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  4. Helena: Ja det blir det, brukar variera mellan rivet äpple och äppelbitar, blir himla gott med äppelbitar i också

    Lena_Tårta: Kika gärna in när du behöver baka bröd, blir ju en hel del brödbak då vi inte köper bröd längre i affären mer än i nödfall.

    Martin: Himla mumsigt :-) , ja och nyttigt förstås

    SvaraRadera
  5. Det är nåt magiskt med valnötter i bröd. Ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
  6. Åh gud vad gott det ser ut!
    Surdeg, råg, äpple, valnötter - 4 av mina absoluta favoriter samlade i ett! :)

    SvaraRadera
  7. Sånt bröd kanske jag testar att göra idag (:

    SvaraRadera
  8. DE ser riktigt gott ut! äpple och valnötter i bröd låterriktigt smarrigt ;d

    SvaraRadera
  9. Sanne: :-)
    Filippa: :-) , mina med
    Jen. Hoppas du blir nöjd om du testar brödet
    Sana: Himla mumsigt :-)

    SvaraRadera
  10. RE:
    Det var första gången jag testade det med! Det blev bra, men ganska maffigt - inga bullar man äter en hel hög av på raken, med andra ord, haha.

    SvaraRadera
  11. Låter som ett riktigt smarrigt bröd! Måste nog testa slänga i lite äpplen nästa gång jag bakar surdegsbröd (.. imorgon kanske? :)

    SvaraRadera
  12. maria: Älskar bröd med äpplen i :-)

    SvaraRadera
  13. Absolut, kyckling fungerar superbra det också :)

    SvaraRadera
  14. Åh men mums vad gott det där brödet såg ut då, annat än fördigköpt! ;) tack för din kommentar förresten, jag blev superglad :)

    kram Linnéa

    SvaraRadera
  15. Maria: Så bra, då skall jag testa det receptet snarast :-)

    Linnea: Tack, himla gott bröd

    Erika: Mycket mumsigt för mig som tokgillar äpple och valnötter i bröd :-)

    SvaraRadera
  16. Det ser verkligen gott ut!
    / Kramar Ida-www.lippstick.se

    SvaraRadera