Älskar bröd med äpple och valnötter, just äpplen gör ju brödet också lite saftigare, detta brödrecept kommer från den suveränt bra bakbloggen Pain de Martin, det var han som fick mig att börja baka med surdeg.
500 g urkärnat och skalat äpple
50 g mörkt muskovadosocker
50 g mörkt muskovadosocker
200 g vetekross
300 g kokande vatten
300 g kokande vatten
Rör ihop surdegsgrunden, vattnet och mjölet. Täck med plast och låt stå framme över natten. Mixa äpple och socker till en tjock smet och låt det stå i kylen över natten. Blanda vetekross och hett vatten i en bunke, täck med plast och låt stå.
Dag 2, morgon
Surdegen, äppelmixen och skållningen från gårdagen
500 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt
Surdegen, äppelmixen och skållningen från gårdagen
500 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt
- Blanda samman alla ingredienser och kör långsamt i degblandare cirka 10 minuter (går förstås utmärkt att blanda för hand också). Täck med plast och låt jäsa tills den uppnått dubbel storlek på ett ungefär.Min jäste i två timmar, då ställde jag bunken i skåpet ovanför kylen.
- Smörj två stora eller tre mindre formar med smör och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills den rest sig med någon centimeter och små hål börjar visa sig i degen. Mina jäste ungefär 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
- Och så skjuts in i ugnen . Jag sprutade in lite vatten i ugnen men det går lika bra att ha en oöm plåt längs ned i ugnen som du lägger i några isbitar på. Sänk temperaturen till 200 grader och låt stå inne cirka 60 minuter. Mot slutet sätter du en stektermometer i brödet och väntar tills den uppnått 98 grader, då är det klart. Ta ut brödet ur formarna och låt svalna på ett galler.
Jag testade för första gången att ha äpple i brödet förra helgen, och det stämmer, det blev verkligen saftigt! :-)
SvaraRaderaDu gör så otroligt smarriga brödsorter! Själv är jag inte så bra på att baka matbröd men om jag ska göra det kommer jag att titta in på din blogg för goda recept!
SvaraRaderaSer nyttigt och gott ut!
SvaraRadera/Martin
martinbakar.se
Helena: Ja det blir det, brukar variera mellan rivet äpple och äppelbitar, blir himla gott med äppelbitar i också
SvaraRaderaLena_Tårta: Kika gärna in när du behöver baka bröd, blir ju en hel del brödbak då vi inte köper bröd längre i affären mer än i nödfall.
Martin: Himla mumsigt :-) , ja och nyttigt förstås
Det är nåt magiskt med valnötter i bröd. Ser väldigt gott ut!
SvaraRaderaÅh gud vad gott det ser ut!
SvaraRaderaSurdeg, råg, äpple, valnötter - 4 av mina absoluta favoriter samlade i ett! :)
Sånt bröd kanske jag testar att göra idag (:
SvaraRaderaDE ser riktigt gott ut! äpple och valnötter i bröd låterriktigt smarrigt ;d
SvaraRaderaSanne: :-)
SvaraRaderaFilippa: :-) , mina med
Jen. Hoppas du blir nöjd om du testar brödet
Sana: Himla mumsigt :-)
RE:
SvaraRaderaDet var första gången jag testade det med! Det blev bra, men ganska maffigt - inga bullar man äter en hel hög av på raken, med andra ord, haha.
Låter som ett riktigt smarrigt bröd! Måste nog testa slänga i lite äpplen nästa gång jag bakar surdegsbröd (.. imorgon kanske? :)
SvaraRaderamaria: Älskar bröd med äpplen i :-)
SvaraRaderaAbsolut, kyckling fungerar superbra det också :)
SvaraRaderaÅh men mums vad gott det där brödet såg ut då, annat än fördigköpt! ;) tack för din kommentar förresten, jag blev superglad :)
SvaraRaderakram Linnéa
Låter jättegott!
SvaraRaderaMaria: Så bra, då skall jag testa det receptet snarast :-)
SvaraRaderaLinnea: Tack, himla gott bröd
Erika: Mycket mumsigt för mig som tokgillar äpple och valnötter i bröd :-)
Det ser verkligen gott ut!
SvaraRadera/ Kramar Ida-www.lippstick.se
Ida: Tack :-)
SvaraRadera